Mnogi će se iznenaditi! Znate li koji su najveći otoci na svijetu?

Mnogi će se iznenaditi! Znate li koji su najveći otoci na svijetu?
piše Putni Kofer

Iako nitko ne zna koliko zapravo na Zemlji ima otoka, jedno je sigurno – sa svojih 1244 otoka, otočića, hridi i grebena, hrvatska obala spada među najrazvedenije na svijetu. Smatra se da je površina svih svjetskih otoka oko 10 milijuna kvadratnih kilometara (ili 6,6% ukupne kopnene površine), dio njih smješten je u rijekama, neki u jezerima, no svi će se složiti da otoci imaju važno strateško značenje za cijelo čovječanstvo. Oduvijek su bili inspiracija piscima, književnicima i umjetnicima, brojne su države razvile svoje gospodarstvo isključivo na njima, a zanimljiva je činjenica kako se stare povijesne jezgre mnogih gradova nalaze upravo na otocima poput New Yorka, Venecije, Stockholma i brojnih drugih. U nastavku saznajte koji su najveći otoci na svijetu poredani prema njihovoj površini!

GRENLAND – 2.166.000 KM²

Na mjestu gdje se spaja Arktički i Atlantski ocean smjestio se najveći svjetski otok. Poznatiji kao zemlja snijega i leda, Grenland je autonomna regija koja administrativno pripada Danskoj koja s otokom vlada još od 1814. godine kada ga je dobila mirovnim sporazumom od Norveške. Površinom je četrdeset puta veći od Hrvatske, no zanimljiv je podatak kako gotovo četiri petine cijelog prostora leži iznad polarnog kruga koji je prekriven vječnim ledom, a u njegovoj unutrašnjosti led je debeo više od 3.000 metara.

Na Grenlandu živi oko 55.000 stanovnika od kojih su većina autohtoni grenlandski narod eskimskog podrijetla – Inuiti. Na eskimskom jeziku riječ Inuit znači čovjek ili osoba pa već iz toga možemo zaključiti koliko je taj narod simbolički povezan s prirodom i društvom u cjelini. Gospodarstvo otoka zasniva se na ribarstvu, ovčarstvu i rudarstvu, a njegov glavni grad je Nuuk koji je ujedno i najveći grad na cijelom području u kojem živi oko 18.000 stanovnika.

Šibenik ima sve za savršeni vikend na moru: kupanje, šetnja, priroda, povijest i fenomenalna hrana

NOVA GVINEJA – 786.000 KM²

S površinom od 786.000 km², Nova Gvineja je drugi najveći otok na Zemlji. Nalazi se sjeverno od Australije i podijeljena je na dva dijela: Zapadna Papua koja je dio Indonezije te neovisna država Papua Nova Gvineja. Na otoku živi oko 9,8 milijuna stanovnika koji govore više od 700 jezika, a najgušće su naseljene morska obala i doline u središnjem gorju. Njihovo gospodarstvo se temelji na iskorištavanju bakrenih ruda, nafte i prirodnog plina, a uspijeva i poljoprivredna proizvodnja poput batata, riže i kukuruza.

Papua Nova Gvineja jedna je od najheterogenijih zemalja svijeta u kojoj žive stotine različitih plemena, a jedno od najvećih i najdugovječnijih je narod Huli koji već tisućama godina živi u regijama Tari, Margaraima i Komo. Poznati po šarenilu koje uljepšava njihova lica, tijelo i odjeću, pleme Huli njeguje tradiciju i običaje koji bi vas istovremeno mogli začuditi, ali i motivirati da bolje upoznate ovaj nevjerojatni narod drugog najvećeg otoka na svijetu.

BORNEO – 743.330 KM²

Treći najveći svjetski otok nalazi se usred Indonezijskog otočja, a politički je podijeljen između Indonezije, Malezije i Bruneja. Sa svojim prašumama koje se prostiru na velikim površinama, Borneo je jedno od rijetkih preostalih područja na kugli zemaljskoj zemlji gdje razvoj turizma nije uništio velika bogatstva prirode. Ovdje ćete pronaći veliki broj nacionalnih parkova, bogatstvo flore i faune, močvarne šume, ali i najmanju azijsku žabu veličine kikirikija koja je otkrivena u jednom od nacionalnih parkova.

Izolacija tijekom cijele godine: Otok na kojem službeno žive 3 stanovnika

U unutrašnjosti otoka žive grupe lovaca i sakupljača, a većina stanovništva su muslimani i animisti. Turisti najviše uživaju u ronjenju, a osim vodenih sportova ovdje možete uživati i u planinarenju, odnosno pohodu na najviši vrh Kinabaluu koji se nalazi na popisu zaštićene svjetske baštine.

MADAGASKAR – 587.041 KM²

Madagaskar se smjestio u Indijskom oceanu, podijeljen je na šest provincija, a njegov glavni i ujedno najveći grad je Antananarivo. Površinom je četvrti te drugi najveći naseljeni otok na svijetu na kojem živi čak 18 različitih etničkih skupina. Od svih otkrivenih i poznatih biljnih te životinjskih vrsta na svijetu čak 5 posto njih se može naći jedino na Madagaskaru, simpatični lemuri glavni su motiv otoka, a osim njih ovdje možete naići na mnoštvo neobičnih insekata, žaba i morskih vrsta.

Krajolik je toliko raznolik da se u promjeru od 300 kilometara nalazi kišna prašuma i pustinja, kanjoni, planine i nevjerojatno plodna zemlja zbog koje je Madagaskar nazvan Crvenim otokom. Ako smo vas zainteresirali za posjet ovoj otočnoj zemlji u kojoj se susreću mnoge kulture i ostaci prošlosti, saznajte što sve vidjeti na Madagaskaru i upustite se u nezaboravnu avanturu života!

Otok sunca, prekrasnih plaža i raskošnih grmova lavande: 6 mjesta koja morate posjetiti na Hvaru

BAFFIN – 507.451 KM²

Zbog izrazito hladne klime, najveći kanadski otok i peti najveći na svijetu ima nisku populaciju koja prema procjeni iznosi svega 11.000 stanovnika. Veći dio Baffinovog otoka leži sjeverno od Arktičkog kruga pa većina naseljenih područja doživljava polarni dan i polarnu noć. Cijelo područje tijekom zime u prosjeku ima oko četiri sata dnevnog svjetla, a temperature se kreću od -10 do -32 stupnja Celzijusa.

Istraživači su na njemu pronašli velike količine željeza koje se još uvijek ne eksploatiraju, a bogat je i srebrom, olovom i cinkom. Dobio je ime po Williamu Baffinu, engleskom moreplovcu iz 17. stoljeća koji je bio u potrazi za sjeverozapadnim prolazom prema Pacifiku te su njegovi najpopularniji stanovnici divlje životinje poput polarnog medvjeda i artičke lisice koji obitavaju duž cijele obale. Obožavaju ga ljubitelji adrenalina i ekstremnih sportova!

Zanima vas koji su najljepši otoci u Hrvatskoj?

Sudeći prema brojnim reakcijama na društvenim mrežama i naslovima svjetskih priznatih medija, nekoliko domaćih otoka definitivno zaslužuju ponijeti titulu najpoželjnijih na svijetu. Ovo su najljepši hrvatski otoci koje morate uvrstiti na svoju „bucket“ listu.

PODIJELI: