Zemlja satova, bankara i čokolade: najljepši mali gradovi koje morate posjetiti u Švicarskoj

Najljepši mali gradovi koje morate posjetiti u Švicarskoj
piše Ivan Fratrić

Zemlja satova, bankara i čokolade u sebi krije brojne krajolike koji naprosto ostavljaju bez daha, što uvelike može zahvaliti činjenici da joj dobar dio teritorija obuhvaćaju Alpe koje slove za jedne od najljepših planinskih pejzaža na svijetu. No, osim planina u kojima se miješa zelenilo travnjaka i šuma s bjelinom snijega, ono što dodatno doprinosi dojmu o ljepoti Švicarske su njeni pitoreskni gradići od kojih svaki priča svoju priču. Osim razvikanih odredišta poput Züricha, Berna, Lausanne i Ženeve, ovi mali gradovi i mjesta u Švicarskoj osvojit će svakog posjetitelja svojim šarmom i ljupkošću.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

MONTREUX

Švicarska i mediteranska klima na prvu ne idu zajedno u istoj rečenici, no veličanstveni Montreux koji se nalazi na samom jugozapadu zemlje uspijeva spojiti nespojivo! Cijela rivijera na kojoj se nalazi ovaj gradić uživa u iznimno povoljnoj mikroklimi koja omogućuje guštanje u dugim šetnjama, pogledu na monumentalne Alpe i sjedenju na terasama pitoresknih kafića i restorana. Zaputite se u obližnji Lavaux kako biste posjetili terasaste vinograde čija povijest seže u 11. stoljeće i koji su pod zaštitom UNESCO-a. Jedna od najvećih atrakcija je dvorac Château de Chillon, star preko 700 godina, a poslužio je i kao inspiracija mnogim umjetnicima od kojih je najpoznatiji legendarni pjesnik Lord George Gordon Byron.

INTERLAKEN

Gradić u središnjoj Švicarskoj važna je turistička destinacija u području švicarskih Alpi. Njegovo ime doslovno znači ‘između jezera’ i grad je doista smješten između dva prekrasna jezera – jezera Thun i jezera Brienz koji su povezani rijekom Aare. Zbog svoje lokacije, Interlaken je i prometno sjecište za cijelu regiju Bernskog Oberlanda, što znači da vrlo lagano možete doputovati do najviših vrhova kao što su Eiger, Mönch i Jungfrau. Ako je planinarenje razlog zašto želite posjetiti Švicarsku, onda će vam ovo prekrasno mjesto poslužiti kao odlična baza za pripremu vaših pothvata.

SION

Sion je najsunčaniji grad cijele Švicarske koji se može pohvaliti poviješću starom oko 7 tisuća godina. Dvorci Tourbillon i Valeria su najveće gradske atrakcije koje ponosno stoje iznad grada i čuvaju tridesetak tisuća duša koje žive u njemu. Za potpuno uranjanje u njegovu povijest prošetajte starom gradskom jezgrom u kojoj dominiraju trg Place de la Planta i katedrala Notre-Dame du Glarier. Za vrijeme zimskih mjeseci, Sion je izrazito popularan među ljubiteljima skijanja, a ljeta su idealna za istraživanje srednjovjekovne arhitekture, šarmantnih uličica i prekrasnih vinograda u okolici. 

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

GRINDELWALD

Ovo nije selo Djeda Božićnjaka u kojem žive vilenjaci, ali definitivno može proći kao mjesto iz bajke budući da čarolije i ljepote ne nedostaje. Grindelwald je jedno od većih resort gradova u Jungfrau regiji u Švicarskoj, no bez obzira na svoju veličinu nije izgubio čar koju imaju manja mjesta. Neovisno o godišnjem dobu, ovdje ćete svatko pronaći nešto za sebe: pripremite skije i ostalu opremu za zimske sportove, guštajte u impresivnom pogledu na beskonačno zelenilo dolina tijekom ljetnih mjeseci, istražite njegovu okolicu pedalirajući na dva kotača i pripremite cipele za planinarenje i uživanje u čudesnim alpskim vrhovima.

THUN

Udaljen 28 kilometara od glavnog grada Švicarske, povijesni grad Thun osvojit će vas svojim beskompromisno srednjoeuropskim šarmom. Uokviren vodama istoimenog jezera, grad pruža jedinstven pogled na švicarske Alpe, a cjelokupni dojam zaokružuje dvorac Thun koji datira još iz 12. stoljeća. Ovo jedinstveno područje s prekrasnim prirodnim krajolicima, dvorcima i alpskim vrhovima obožavaju ljubitelji kulture, umjetnosti i aktivnog odmora, a zanimljiv je podatak da je grad nekoć bio centar za proizvodnju keramičkih proizvoda u Švicarskoj.

WENGEN

Nemoguće je pričati o predivnim mjestima u Švicarskim Alpama bez da spomenemo kultno mjesto gdje su naši skijaši godinama žarili, palili i osvajali medalje! Za one koji se žele vratiti u doticaj s prirodom, Wengen je odlična opcija budući da u njemu nema prometovanja automobilima, što znači da ondje možete disati punim plućima i potpunosti uživati u mirisu i svježini planinskog zraka! Preporučujemo posjet ljeti ako želite odmarati oči uz umirujuće zelenilo planina i livada, a zimi ako ste početnici ili srednje iskusni skijaši koji žele rekreativno uživati u ovom sportu.

ZERMATT

Kako ne voljeti mjesto iz kojeg imate izravan pogled na veličanstveni Matterhorn! Zermatt je jedan od prepoznatljivijih švicarskih gradića i iznimno skijaški orijentirano mjesto jer se nalazi na izrazito visokoj nadmorskoj visini. Okružen je brojnim vrhovima višim od 4000 metara što ga čini idealnim odredištem za planinare, alpiniste i skijaše. Ono što je posebno za ovaj grad je to da su ovdje automobili zabranjeni, a zbog blizine Italije, Zermatt ima izražen kozmopolitski duh. Od prekrasnih drvenih kućica, šarmantnih kafića pa sve do luksuznih trgovina – ovaj skriveni raj koji se smjestio duboko u srcu švicarskih Alpi oduševit će vas i natjerati da se ponovo vratite, u različito doba godine.

PODIJELI ČLANAK