Jeste li znali da slavni Eiffelov toranj ima brata blizanca? Neznatno je viši i drugačije boje, ali konstrukcija je gotovo identična

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Jedna od najpoznatijih građevina u Parizu, te jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu, svakako je Eiffelov toranj. Svi znaju za rešetkastu, metalnu konstrukciju sa šiljastim vrhom, a pogled s njega na Pariz postao je sinonim za romantiku. No, jeste li znali da Eiffelov toranj ima blizanca? To je Tokijski toranj, koji se nalazi u istoimenom gradu u Japanu i gotovo je identična replika pariškog starijeg brata. Najvidljivija razlika je u boji, jer je japanski toranj obojen u narančastu i bijelu, dok je francuski bakreno-smeđe-zlatne boje.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

EIFFELOV TORANJ TREBAO JE BITI SAMO PRIVREMENI SPOMENIK, ALI OSTAO JE ZAUVIJEK

Eiffelov toranj na današnju je lokaciju u Parizu postavljen za Svjetsku izložbu 1889., povodom stote obljetnice Francuske revolucije. U početku je trebao biti privremeni spomenik i ostati tamo tek dvadeset godina, no kao što znamo, to se nije dogodilo. Sagrađen je rekordno brzo za vrijeme u kojem je nastao. Gradnja je trajala točno dvije godine, dva mjeseca i pet dana. Ime je dobio po Gustavu Eiffelu, inženjeru koji ga je osmislio, a sam dizajn je djelo inženjera u njegovoj tvrtki, Mauricea Koechlina i Emila Nouguiera. Eiffel je uložio novac u toranj i kasnije zaštitio pravo na patent. Najviši vrh tornja visok je 324 metra.

TOKIJSKI TORANJ IZGRAĐEN JE 70 GODINA NAKON PARIŠKOG I ODMAH JE POSTAO ATRAKCIJA

Sedamdeset godina nakon Eiffelovog tornja, kad je on već postao nadaleko prepoznatljivi simbol Pariza, u Tokiju je 1958. podignut Tokijski toranj. Inspiriran parkiškim tornjem, izgradio ga je japanski arhitekt Tachū Naitō, koji se smatra ocem dizajna otpornih na potrese. Njegov toranj imao je komunikacijsku svrhu, a s vremenom je postao omiljena turistička atrakcija. Financira se od iznajmljivanja antena i turizma. Svoju glavnu funkciju, održavanje antene za TV signal, izgubio je 2012. kad se Japan prebacio format digitalnog emitiranja i izgrađen je novi, viši toranj.

TORANJ JE NAJPOSEBNIJI NOĆU KAD SE OSVIJETLJEN VIDI I IZ UDALJENIJIH DIJELOVA GRADA

Tokio toranj posebno je atraktivan noću kad se osvijetljen vidi i iz udaljenijih dijelova grada. Visok je 332,9 metara, što ga čini drugom najvišom građevinom u Japanu.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Neposredno ispod tornja nalazi se zgrada na četiri kata u kojoj se nalaze muzeji, restorani i trgovine. Od tamo se polazi do dvije promatračke razine. Glavna se nalazi na visini od 150 metara, a površinom manja, gornja promatračnica pruža pogled s impresivnih 249,6 metara. Toranj se redovito održava i svaki pet godina prolazi temeljitu obnovu boje koja traje i po godinu dana. Tokijski toranj nalazi se u četvrti Shiba-Koen.

PODIJELI ČLANAK