U blizini Hrvatske nalazi se slatko carstvo u kojem možete jesti neograničene količine čokolade: imaju na stotine vrsta i mali ZOO s umiljatim životinjama

Foto: Graeme Kennedy / Zotter Chocolate

Zamislite spoj prirode i zelenih Alpa, životinja koje slobodno trčkaraju proplancima, ali vam i dozvoljavaju da ih pomazite, inspirativne obiteljske poduzetničke priče i čokolade. Puno, puno čokolade. Zvuči kao savršen izlet? Mi mislimo da jest. Tvornica čokolade Zotter u Austriji mjesto na kojem čokolada vodi glavnu riječ, sve se vrti oko ove rajske slastice, a popratna priča o upornosti jedne obitelji, ekologiji i prirodi dodatno zaokružuju cijelo iskustvo.

IZLET U TVORNICU ČOKOLADE MOŽETE SPOJITI S OBILASKOM GRAZA

Ljubitelji čokolade za ovo mjesto vjerojatno već znaju, ali ako ga još niste posjetili sad je prilika jer je otvoreno tijekom cijele godine. Tvornica čokolade Zotter smještena je u idiličnoj Štajerskoj, u mjestu Riegersburg, i do nje iz Zagreba možete stići za nekih dva i pol sata automobilom ili se pridružiti nekom od organiziranih izleta koje u ponudi imaju brojne agencije.

Riegersburg je smješten oko sat vremena od Graza pa je obilazak tvornice savršeno iskombinirati s posjetom ovom slikovitom austrijskom gradu.

NA ULAZU DOBIVATE ŽLICU I MOŽETE POJESTI ČOKOLADE KOLIKO GOD VAM SRCE ŽELI, A ŽELUDAC PODNOSI

Što vas, dakle, čeka kad stupite u ovo carstvo čokolade? Cijeli je obilazak zapravo interaktivno iskustvo. Na ulazu dobivate žlicu kojom možete probati apsolutno sve čokolade pored kojih prođete. Postav posjetitelje vodi od samih osnova, zrna kaka i sirove čokolade bez šećera, sve do različitih kreacija s dodacima koje su nastale tijekom godina.

I ove prve možete probati, ali budite oprezni: gorke su i dosta neukusne. Kroz tvornicu ćete saznati kako nastaje kakao, od berbe do finalnog proizvoda, uz degustacija različitih vrsta čokolade.

TVORNICA ČOKOLADE ZOTTER IMA VIŠE OD 300 OKUSA I STALNO SMIŠLJAJU NOVE

A kad kažemo različitih vrsta čokolade, mislimo na stotine i stotine okusa. Osim onih klasičnih, s nugatom, voćnim punjenjem ili orašastim plodovima, Zotter eksperimentira pa čokoladi dodaje i sol, papar, čili papričice, kozji sir…

Nisu svi njihovi pokušaji bili uspješni. Onima koji nisu zaživjeli posvetili su “groblje čokolade” uređeno na imanju uz tvornicu. Tu su završile čokolade s ribom, špekom i još niz suludih okusa. Na imanju se nalazi i zoološki vrt sa životinjama, a tu je i ekološki vrt s organskim biljkama te ugodan restoran koji poslužuje jela od sastojaka uzgojenih na farmi.

TVORNICU JE OSNOVAO JOSEPH ZOTTER, ČOKOLATIJER KOJI JE ŽELIO SPOJITI UMJETNOST, EKOLOGIJU I VRHUNSKI OKUS

Tvornicu Zotter osnovao je 1999. godine Josef Zotter, austrijski čokolatijer. Prije pokretanja vlastite tvornice, Zotter je radio kao kuhar i vlasnik slastičarnice, a strast prema kvalitetnoj, ručno rađenoj čokoladi dovela ga je do osnivanja tvornice koja spaja umjetnost, ekologiju i vrhunski okus.

Zotter se posvetio održivom načinu proizvodnje te je Zotter danas jedna od rijetkih čokoladarnica na svijetu koja u potpunosti koristi Fair Trade kakao i organske sastojke. U radu tvornice i danas sudjeluje cijela obitelj Zotter.

RADNO VRIJEME I CIJENE ULAZNICA

Tvornica čokolade Zotter radi svaki dan u tjednu osim nedjeljom i blagdanima. Od ponedjeljka do petka radi od 9 do 18 sati, a subotom od 9 do 18:30, s tim da je posljednji dozvoljeni ulazak dva sata prije zatvaranja. Ulaznice je najbolje rezervirati unaprijed online putem njihove stranice. Karta za odrasle stoji 21,90 eura, za tinejdžere u dobi od 11 do 17 godina 17,90 eura, djeca od 6 do 9 plaćaju 13,90 eura, ona od 4 i 5 godina 7,90, dok je za bebe od 0 do 3 godine ulaz besplatan. U tvornici možete, dakako, kupiti njihove čokolade kao suvenir, a nedjeljom kad ne radi dostupne su na samoposlužnom aparatu ispred ulaza.

Pročitajte još