
REKORDERI LJUBAZNOSTI
Zamislite spoj prirode i zelenih Alpa, životinja koje slobodno trčkaraju proplancima, ali vam i dozvoljavaju da ih pomazite, inspirativne obiteljske poduzetničke priče i čokolade. Puno, puno čokolade. Zvuči kao savršen izlet? Mi mislimo da jest. Tvornica čokolade Zotter u Austriji mjesto na kojem čokolada vodi glavnu riječ, sve se vrti oko ove rajske slastice, a popratna priča o upornosti jedne obitelji, ekologiji i prirodi dodatno zaokružuju cijelo iskustvo.
Ljubitelji čokolade za ovo mjesto vjerojatno već znaju, ali ako ga još niste posjetili sad je prilika jer je otvoreno tijekom cijele godine. Tvornica čokolade Zotter smještena je u idiličnoj Štajerskoj, u mjestu Riegersburg, i do nje iz Zagreba možete stići za nekih dva i pol sata automobilom ili se pridružiti nekom od organiziranih izleta koje u ponudi imaju brojne agencije.
Riegersburg je smješten oko sat vremena od Graza pa je obilazak tvornice savršeno iskombinirati s posjetom ovom slikovitom austrijskom gradu.
Što vas, dakle, čeka kad stupite u ovo carstvo čokolade? Cijeli je obilazak zapravo interaktivno iskustvo. Na ulazu dobivate žlicu kojom možete probati apsolutno sve čokolade pored kojih prođete. Postav posjetitelje vodi od samih osnova, zrna kaka i sirove čokolade bez šećera, sve do različitih kreacija s dodacima koje su nastale tijekom godina.
I ove prve možete probati, ali budite oprezni: gorke su i dosta neukusne. Kroz tvornicu ćete saznati kako nastaje kakao, od berbe do finalnog proizvoda, uz degustacija različitih vrsta čokolade.
A kad kažemo različitih vrsta čokolade, mislimo na stotine i stotine okusa. Osim onih klasičnih, s nugatom, voćnim punjenjem ili orašastim plodovima, Zotter eksperimentira pa čokoladi dodaje i sol, papar, čili papričice, kozji sir…
Nisu svi njihovi pokušaji bili uspješni. Onima koji nisu zaživjeli posvetili su “groblje čokolade” uređeno na imanju uz tvornicu. Tu su završile čokolade s ribom, špekom i još niz suludih okusa. Na imanju se nalazi i zoološki vrt sa životinjama, a tu je i ekološki vrt s organskim biljkama te ugodan restoran koji poslužuje jela od sastojaka uzgojenih na farmi.
Tvornicu Zotter osnovao je 1999. godine Josef Zotter, austrijski čokolatijer. Prije pokretanja vlastite tvornice, Zotter je radio kao kuhar i vlasnik slastičarnice, a strast prema kvalitetnoj, ručno rađenoj čokoladi dovela ga je do osnivanja tvornice koja spaja umjetnost, ekologiju i vrhunski okus.
Zotter se posvetio održivom načinu proizvodnje te je Zotter danas jedna od rijetkih čokoladarnica na svijetu koja u potpunosti koristi Fair Trade kakao i organske sastojke. U radu tvornice i danas sudjeluje cijela obitelj Zotter.
Tvornica čokolade Zotter radi svaki dan u tjednu osim nedjeljom i blagdanima. Od ponedjeljka do petka radi od 9 do 18 sati, a subotom od 9 do 18:30, s tim da je posljednji dozvoljeni ulazak dva sata prije zatvaranja. Ulaznice je najbolje rezervirati unaprijed online putem njihove stranice. Karta za odrasle stoji 21,90 eura, za tinejdžere u dobi od 11 do 17 godina 17,90 eura, djeca od 6 do 9 plaćaju 13,90 eura, ona od 4 i 5 godina 7,90, dok je za bebe od 0 do 3 godine ulaz besplatan. U tvornici možete, dakako, kupiti njihove čokolade kao suvenir, a nedjeljom kad ne radi dostupne su na samoposlužnom aparatu ispred ulaza.
REKORDERI LJUBAZNOSTI
Kvizovi
VIVODINA WINE&WALK
KAMENI SVJEDOK PROŠLOSTI
Kazna za nestrpljive
Kvizovi
KAMENI SVJEDOK PROŠLOSTI
Čudo rimske arhitekture
Kao iz bajke...
PRKOSE ZAKONIMA FIZIKE
NAJSTROŽA KAZNIONICA
OSVAJA NA PRVU
KULTURNA MEKA
Vijugava šetnica
Istarski ljepotan