Bujica od 5000 knjiga koje lete kroz prozor, tornado književnosti, kaskade stranica… Neobične instalacije u Španjolskoj slave znanje

Instalacija u Santiagu de Compostela (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Tisuće i tisuće knjiga koje se poput slapa slijevaju niz zid zgrade u Madridu atrakcija su koju ne propuštaju posjetiti ljubitelji knjiga i suvremene umjetnosti. To more stranica i slova koja kao da ispadaju iz zgrade kroz prozor i padaju na tlo nazivaju se još i “kaskadne knjige”, “tornado knjiga” ili “vrtlog književnosti”. Riječ je o jednoj od instalacija umjetnice Alicie Martin iz njezine serije Biografias, u prijevodu Biografije, a slične instalacije u čijem su fokusu upravo knjige postavljene su u još nekoliko gradova.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

PRVE KNJIGE ZA PROJEKT PRIKUPILA JE IZ KANTI ZA SMEĆE I UDAHNULA IM NOVI ŽIVOT

Kako je umjetnica opisala u jednom intervjuu, prve knjige za projekt je lako prikupila doslovno iz kanti za smeće uz pomoć vlasnice knjižare koja je podržala projekt. Svaku je od knjiga osuđenih na smetlište spasila i pričvrstila ih na žičani okvir, ostavljajući ih otvorene kako bi njihove stranice mogle lepršati na vjetru.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Empty Space (@emptyspacecontemporary)

Na taj je način, pojasnila je, dodatno oživjela vrijedna djela, ali i prikazala metaforu za bujicu znanja koja je svugdje oko nas, a danas se sve manje koristi. Čvrstom žicom postigla je dojam da slap knjiga prkosi gravitaciji, a za svaku je instalaciju utrošila oko 5000 knjiga.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

TORNADO KNJIGA U MADRIDU POSTAVLJEN JE NA CASA DE AMERICA

Tornado knjiga koji izbija kroz prozor u Madridu poput golemog slapa nalazi se na Casa de America. Riječ je o kulturnoj instituciji i izložbenom prostoru na trgu Cibeles, u čiju se umjetničku priču neobična instalacija savršeno uklopila. Osim one u Madridu, instalacije su postavljene u još nekoliko španjolskih gradova.

Priča je postala internacionalna kad je postavljena u nizozemskom Den Haagu kao dio “papirnatog Biennalea”. Posljednja je postavljena 2020. u Santiagu de Compostela 2020., kao dio proslave otvaranja grada nakon lockdowna i pandemije. Alicia Martin ne pojavljuje se često u javnosti pa se o njoj ne zna puno. Rođena je u Španjolskoj 1964.

PODIJELI ČLANAK