Dragulj jadranskog arhipelaga: Korčula je jedna od najpoželjnijih svjetskih destinacija

Pogled na otok Korčula
piše Putni Kofer

Otok Korčula jedan je od najsunčanijih i najšarmantnijih otoka na Jadranu, dom svjetski poznatog moreplovca Marka Pola, mjesto bogate kulturne baštine i prirodnih ljepota. O ovom otoku pisali su gotovo svi svjetski mediji, a poznati turistički magazini Condé Nast Traveller i National Geographic proglasili su ga najljepšim otokom na svijetu. Ako želite doživjeti nešto stvarno autentično, terapeutski u ambijentu mediteranske kulture, onda je ovaj dragulj jadranskog arhipelaga pravo mjesto za vas. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti o Korčuli zbog kojih ćete odmah htjeti otputovati na jug Hrvatske!

NAJLJEPŠA MORSKA PRIČA O LJUBAVI

Korčula je 6. po veličini hrvatski otok čija povijest seže još prije dvadesetak tisuća godina. Prvi tragovi naseljavanja na području Korčule potječu iz doba neolitika i brončanog doba, a zbog povoljnog položaja na moru, Korčula je bila zanimljiva brojnim osvajačima. Otokom su vladali Grci, Rimljani, Mlečani, Francuzi, bosanski vladari, a Korčula je bila pod vlašću i Velike Britanije te Austrije. Višestoljetna vladavina drugih naroda nad otokom danas se vidi u urbanističkom oblikovanju i arhitekturi, ali i u zanimljivim pričama i legendama.

Prema staroj predaji, nekada davno na otoku su živjele morske djevojke. Jednog sunčanog dana, u mirnoj uvali okruženoj borovom šumom, mladić Antonio ugledao je jednu od njih. Elegantna djevojka s dugom crnom kosom pokušala je pobjeći, no bezuspješno jer joj je kosa zapela među stijene prekrivene borovim grančicama.

Najmanje kraljevstvo na svijetu nema cesta ni hotela, a kralj vodi restoran i vlada nad 11 stanovnika i 100 koza

Nakon što je Nerin otac, Kralj mora, saznao da mu se kćer potajno nalazi s mladićem s kopna, zaprijetio joj je kako će mladića pretvoriti u kamen. U strahu od gubitka voljene osobe, Nera je odlučila nestati, ali pod uvjetom da stijene u uvali poprime obrise njene kose koju je mladić obožavao. Danas se obrisi mogu vidjeti na stijenama u uvali pored mjesta Smokvica, a prizori koje ćete vidjeti ispričat će vam najljepšu morsku priču o ljubavi.

OTOK KORČULA – BOGATA KULTURA, POVIJESNO NASLJEĐE I PREKRASNI KRAJOLIK

Otok Korčula nas s lakoćom može povesti u neka davna, čarobna vremena. Mnogi vjeruju da je na otoku rođen najveći svjetski putnik, Marko Polo, a njegova kuća u gradu svakako je važan dio povijesti. Grad Korčula, ujedno i centar otoka, sa svojom bogatom kulturom, povijesnim nasljeđem i prekrasnim krajolikom slovi za jednu od najpopularnijih destinacija na Jadranu, a znamenitosti Korčule se svrstavaju među najbolje očuvane na Mediteranu.

Jedan od zanimljivijih događaja na otoku je tradicija proslave pola Nove godine, koja je jedinstvena takva u svijetu. U početku je proslava izgledala nalik nekakvoj dobro organiziranoj zafrkanciji lokalnog stanovništva, no danas je 30. lipnja Korčulanima jedan od najvažnijih događaja i provoda u godini.

Odisejev otok: Najzeleniji i najšumovitiji hrvatski otok čijoj ljepoti su se divili čak i bogovi

Osim kulture, otok Korčula oduševljava i čarobnom prirodom. Njegovi vinogradi nadaleko su poznati, a autohtone sorte Grk i Pošip obožavaju brojni vinoljupci diljem svijeta. U blizini grada Korčule postoji mnogo skrivenih plaža i uvala koje je vrijedno posjetiti, a cijeli otok obiluje predivnim pješčanim i bijelim šljunčanim plažama.

Korčula je zasigurno slika Mediterana kakav je nekada bio, a sa svojim neodoljivim šarmom podsjeća nas da raj na zemlji ipak postoji.

Ovdje su svaka ulica i kamen spomenik, a svaki korak ulazak u povijest: upoznajte Trogir
PODIJELI: