Dragulj jadranskog arhipelaga: Korčula je jedna od najpoželjnijih svjetskih destinacija

Pogled na otok Korčula
piše Putni Kofer

Otok Korčula jedan je od najsunčanijih i najšarmantnijih otoka na Jadranu, dom svjetski poznatog moreplovca Marka Pola, mjesto bogate kulturne baštine i prirodnih ljepota. O ovom otoku pisali su gotovo svi svjetski mediji, a poznati turistički magazini Condé Nast Traveller i National Geographic proglasili su ga najljepšim otokom na svijetu. Ako želite doživjeti nešto stvarno autentično, terapeutski u ambijentu mediteranske kulture, onda je ovaj dragulj jadranskog arhipelaga pravo mjesto za vas. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti o Korčuli zbog kojih ćete odmah htjeti otputovati na jug Hrvatske!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

NAJLJEPŠA MORSKA PRIČA O LJUBAVI

Korčula je 6. po veličini hrvatski otok čija povijest seže još prije dvadesetak tisuća godina. Prvi tragovi naseljavanja na području Korčule potječu iz doba neolitika i brončanog doba, a zbog povoljnog položaja na moru, Korčula je bila zanimljiva brojnim osvajačima. Otokom su vladali Grci, Rimljani, Mlečani, Francuzi, bosanski vladari, a Korčula je bila pod vlašću i Velike Britanije te Austrije. Višestoljetna vladavina drugih naroda nad otokom danas se vidi u urbanističkom oblikovanju i arhitekturi, ali i u zanimljivim pričama i legendama.

Prema staroj predaji, nekada davno na otoku su živjele morske djevojke. Jednog sunčanog dana, u mirnoj uvali okruženoj borovom šumom, mladić Antonio ugledao je jednu od njih. Elegantna djevojka s dugom crnom kosom pokušala je pobjeći, no bezuspješno jer joj je kosa zapela među stijene prekrivene borovim grančicama.

Nakon što je Nerin otac, Kralj mora, saznao da mu se kćer potajno nalazi s mladićem s kopna, zaprijetio joj je kako će mladića pretvoriti u kamen. U strahu od gubitka voljene osobe, Nera je odlučila nestati, ali pod uvjetom da stijene u uvali poprime obrise njene kose koju je mladić obožavao. Danas se obrisi mogu vidjeti na stijenama u uvali pored mjesta Smokvica, a prizori koje ćete vidjeti ispričat će vam najljepšu morsku priču o ljubavi.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

OTOK KORČULA – BOGATA KULTURA, POVIJESNO NASLJEĐE I PREKRASNI KRAJOLIK

Otok Korčula nas s lakoćom može povesti u neka davna, čarobna vremena. Mnogi vjeruju da je na otoku rođen najveći svjetski putnik, Marko Polo, a njegova kuća u gradu svakako je važan dio povijesti. Grad Korčula, ujedno i centar otoka, sa svojom bogatom kulturom, povijesnim nasljeđem i prekrasnim krajolikom slovi za jednu od najpopularnijih destinacija na Jadranu, a znamenitosti Korčule se svrstavaju među najbolje očuvane na Mediteranu.

Jedan od zanimljivijih događaja na otoku je tradicija proslave pola Nove godine, koja je jedinstvena takva u svijetu. U početku je proslava izgledala nalik nekakvoj dobro organiziranoj zafrkanciji lokalnog stanovništva, no danas je 30. lipnja Korčulanima jedan od najvažnijih događaja i provoda u godini.

Osim kulture, otok Korčula oduševljava i čarobnom prirodom. Njegovi vinogradi nadaleko su poznati, a autohtone sorte Grk i Pošip obožavaju brojni vinoljupci diljem svijeta. U blizini grada Korčule postoji mnogo skrivenih plaža i uvala koje je vrijedno posjetiti, a cijeli otok obiluje predivnim pješčanim i bijelim šljunčanim plažama.

Korčula je zasigurno slika Mediterana kakav je nekada bio, a sa svojim neodoljivim šarmom podsjeća nas da raj na zemlji ipak postoji.

PODIJELI ČLANAK