Regija koja slavi život tisućama boja, zvukova i okusa: ovo su mjesta koja morate posjetiti u Baranji

Kopački rit (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Jedan od najljepših dijelova Hrvatske, na samom istoku zemlje uz Mađarsku granicu smjestila se Baranja. Čarobna, skrivena od pogleda, a opet toliko neodoljiva da plijeni pažnju brojnih znatiželjnika. Ovdje ćete pronaći zlatna polja u kojima se žito njiše u ritmu vjetra, plodne vinograde pune grožđa, mirisne kotliće pune fiša, nasmijane domaćine i duh tradicije na svakom koraku. U nastavku smo izdvojili nekoliko genijalnih ideja za vikend izlet u Baranju, a prije polaska pročitajte i naš vodič za smještaj u Baranji, kao i vodič za uživanje u prekrasnom Osijeku.

Najveća zagrebačka tržnica srce je i trbuh grada, mjesto susreta i žive tradicije, ali njezina gradnja nije prošla bez neočekivanih problema

KOPAČKI RIT – JEDAN OD NAJLJEPŠIH PARKOVA PRIRODE U EUROPI

Na ušću Drave u Dunav, na istoku Hrvatske u blizini Osijeka, smjestio se Kopački rit, jedno je od najvažnijih, najvećih i najatraktivnijih očuvanih izvornih močvarnih prostora Europe. Osim bogate prirodne baštine, impresivne flore i faune, ovaj se park prirode može pohvaliti i povijesnom i kulturnom baštinom jer se na njegovu području nalazi i kompleks dvorca Tikveš.

Park se može obići brodom ili čamcem, biciklima koji se iznajmljuju u posjetiteljskom centru, a posebno su popularni programi promatranja ptica, slušanja rike jelena i obilasci uređenim poučnim stazama.

U BELOM MANASTIRU POSJETITE ETNOLOŠKI CENTAR BARANJSKE BAŠTINE

Smješten na jugozapadnim padinama Banske kose i 32 kilometra od grada Osijeka, Beli Manastir je jedini baranjski grad i administrativno središte Baranje. U srednjem vijeku se je zvao Pél Monostor (Pélov Samostan) zbog ugarskog palatina Moys de Daro koji je dao na tom prostoru sagraditi samostan. Danas je to grad s nešto više od 10.000 stanovnika, a njegove najpoznatije znamenitosti su župna crkva sv. Martina te pravoslavna crkva sv. Mihajla iz 18. stoljeća.

Znate li gdje se nalazi najduža ulica u Hrvatskoj? Spaja čak tri županije i ima više od 600 kućnih brojeva

Ovdje ćete pronaći i Etnološki centar baranjske baštine koji djeluje od 2016. godine i koji na najljepši mogući način prezentira materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu ovoga kraja. Njegova unutrašnjost obložena je slamnatim autohtonim baranjskim krovom pod kojim su živjeli stari Baranjci, a najveća atrakcija kompleksa zasigurno je stara peć napravljena od blata, kao i tradicionalni alati s kojima su obrađivali zlatnu zemlju.

BILJE KRIJE JEDAN OD NAJLJEPŠIH DVORACA ISTOČNE HRVATSKE

Jedno od najstarijih naselja u Baranji zove se Bilje – maleno pitoreskno mjestašce koje će vas osvojiti svojim šarmom i gostoljubivošću domaćina. U njegovoj okolici danas možete pronaći brojne ostatke nekadašnjih cesta koje pokazuju da naselje postoji još od davnih rimskih vremena. Najveća atrakcija u Bilju je impresivni dvorac Eugena Savojskog koji je po mnogima jedan od najljepših u istočnoj Hrvatskoj.

Iako se nagađa tko je njegov arhitekt, stanovnici ovog baranjskog naselja ispričat će vam zanimljivu priču o tome da je dvorac izgradio austrijski arhitekt Johann Lucas von Hildebrandt koji je poznat po projektiranju čuvene bečke palače Belvedere. Nalazi se na rubu močvarnog i poplavnog područja Kopačkog rita, dvorac okružuje park koji je zaštićen, a u njemu je izgrađena i kapela posvećena Majci Božjoj koja se sve do kraja 18. stoljeća koristila kao župna crkva.

KNEŽEVI VINOGRADI PRUŽIT ĆE VAM ODMAH OD GRADSKOG STRESA I MONOTONE SVAKODNEVICE

Zbog vrlo povoljnih vremenskih i prirodnih uvjeta na ovom području, Kneževi Vinogradi su od davnih vremena poznat vinogradski kraj koji ima dugu i blistavu povijest proizvodnje vrhunskih kapljica. Na samo dvadesetak kilometara sjeverno od Osijeka pronaći ćete osunčane padine Banovog brda gdje su se smjestili stoljetni vinski podrumi u kojima se čuvaju autohtone sorte vina, a ovdje možete kušati i tradicionalne gastronomske specijalitete pripremljene od ribe i divljači.

Prvi su vinogradi ovdje zasađeni u vrijeme Rimskog carstva, a posjet vinskim podrumima i degustacija vina zasigurno je doživljaj koji ćete dugo pamtiti. Osim zavodljive gastronomije, u Kneževim Vinogradima možete saznati zanimljive priče o baranjskoj kulturi, posjetiti lovačke kućice te upoznati stare narodne običaje i uživati uz pjesme i tamburice.

RESTORAN DIDIN KONAK: VRHUNSKA DESTINACIJA ZA SVE LJUBITELJE DOBRE KLOPE

Didin konak smjestio se u Kopačevu, u samom srcu Baranje. Okružen je prekrasnom prirodom s dugom kulturnom i povijesnom tradicijom te sjajnim i gostoljubivim domaćinima. Nekada je cijelo Kopačevo živjelo od ribe, a ta se tradicija i danas poštuje kada se početkom rujna održavaju ribarski dani. Gastronomski je to događaj kojeg nikako ne biste trebali propustiti. Specijaliteti su im i jela od divljači te čips od šarana s krumpir salatom, a sve to ide sjajno uz vrhunska baranjska vina.

DARDA I PREKRASNI DVORAC ESTERHAZY

Prvi pisani spomen na Dardu bilježi se početkom 15. stoljeća, a zbog povoljnog položaja, u povijesti je bila važno prometno središte trgovcima koji su dolazili s prostora današnje Rusije te Srednje i Sjeverne Europe. Najpoznatija atrakcija i mamac za turističke posjete je prekrasni dvorac Esterhazy kojeg je izgradila jedna od vodećih obitelji u cijeloj Habsburškoj Monarhiji.

View this post on Instagram

A post shared by Rebeka’s maps?? (@rebekas_maps)

Esterhazyji su ga posjedovali do sredine 19. stoljeća te je slovio kao jedan od najljepših dvoraca na prostoru cijele regije. Iako je danas dvorac prazan i devastiran, lako je zamisliti njegove raskošne prolaze i prostorije u kojima su obitavali plemići. U vlasništvu je općine Darda koja planira njegovu rekonstrukciju i prenamjenu u luksuzni hotel koji bi trebao imati preko 100 kreveta.

ISKUSITE OKUSE, MIRISE I ZVUKOVE BARANJE U ETNO SELU KARANAC

Obiteljski etno-restoran, smješten u pitoresknom baranjskom selu Karanac, mjesto je koje jednostavno morate posjetiti. Uz cvrkut ptica i zvukove tambure, u Baranjskoj kući možete uživati u već pomalo zaboravljenim receptima od puževa u umaku od kopriva i pečenog bagremovog cvijeta, grah gulašu u zemljanom loncu, ali i klasičnim baranjskim specijalitetima kao što su fiš paprikaš, čobanac, šaran na rašljama, perkelt od soma s domaćim rezancima…

KOKINGRAD I SEOSKO DOMAĆINSTVO BAKINE ČAROLIJE: IDEALNO MJESTO ZA OBITELJSKI VIKEND IZLET

U selu Karanac živi i obitelj Balaš koja ima svoje seljačko domaćinstvo Bakine čarolije. Tipičan život na selu odlučili su približiti i drugima, a kako se ljudi iz grada najčešće zanimaju za domaće životinje, napravili su Kokingrad. To je maleni gradić u kojem žive pernate životinje, a moderna arhitektura s daškom prošlosti životinjama je osigurala prilagođenu komunalnu infrastrukturu. Tu su ulice i putevi od cigli, imaju solarnu uličnu rasvjetu, ali i kafić Koko bar u kojem životinje jedu i piju.

Kokingrad ima i svoj hotel međunarodnog karaktera. Naime, u njemu borave različite vrste koka iz cijelog svijeta pa tako osim Hrvatica, tu ima američkih brama koka, golovratih koka, minorki… Kako kokicama ne bi bilo dosadno, u hotel su im stigle i japanske i ruanske patke, ali i nilske guske. Svi oni uživaju uz zvonik koji se oglašava svaki puta kada treba jesti, ali i kada treba spavati. Dakako, koke ne mare puno za isti jer one imaju svoj ritam.

ČINGI LINGI ČARDA: OMILJENO OSJEČKO IZLETIŠTE I GOSTIONICA NA SAMOM ULAZU U BILJE

Čingi Lingi Čarda je nadaleko poznati restoran u kojem su se spajali tradicija, izvrsna jela, odlična glazba i predivna priroda. Teško da je postojao netko u Slavoniji i Baranji, a i šire, a da nije čuo za ovo kultno mjesto. Inspiracija za sva jela dolazi iz Baranje i njene bogate prirode, većinu namirnica nabavljaju od lokalnih proizvođača u krugu 30 kilometara, a gosti ovdje uživaju u klasičnim baranjskim specijalitetima, rekonstruiranim i usavršenim jelima od domaćih sastojaka, kao i vrhunskim vinima i slasticama.

PODIJELI ČLANAK