Kamo za produženi vikend? Otkrijte pet uzbudljivih odredišta u susjednim zemljama

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Rijetko što toliko veseli ljude kao kad blagdani padnu u ponedjeljak ili petak. Bez trošenja godišnjeg odmora moguće je odmoriti tri dana u komadu i isplanirati kratki bijeg iz grada. Ovogodišnji Praznik rada pada na ponedjeljak pa mnogi već istražuju opcije za trodnevni produženi vikend. Prvi dan svibnja omiljeni je termin za kraća putovanja, roštiljanje i boravak u prirodi i zbog ugodnih proljetnih temperatura. Ako se i vi pitate kamo za produženi vikend, u nastavku donosimo nekoliko prijedloga za izlete u Hrvatskoj susjedne zemlje.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

DOLINA SOČE U SLOVENIJI IDEALNO JE ODREDIŠTE ZA AKTIVNOSTI I UŽIVANJE U PRIRODI

Slovenska rijeka Soča i dolina koja ju okružuje jedno je od onih mjesta čiju ljepotu ne može vjerno dočarati nijedna fotografija. Čak i kad pomislite da su tirkizna boja vode i moćne stijene rezultat dobrog filtera, stvarnost će vas demantirati jer uživo izgledaju još bolje. Za istraživanje ovog kraja neće vam biti dovoljan jedan dan, pa je produženi vikend idealna opcija. Istražite Tolminska korita, bajkovito mjesto na najnižoj točki Nacionalnog parka Triglav.

Tu ćete vidjeti razigranu igru tirkizne rijeke, moćan Vražji most, mističnu Danteovu pećinu… Uputite se u šarmantni gradić Bovec i razgledajte dva slapa u njegovoj blizini, Boka i Virje. Uživajte u domaćem siru i netom ulovljenim pastrvama. Na svoje će doći svi ljubitelji aktivnosti. Soča je vodeća slovenska outdoor destinacija u kojoj možete šetati, planinariti, voziti kajake, spuštati se zip-lineom…

PROŠETAJTE ZELENILOM PLANINE VLAŠIĆ PA POJEDITE SLAVNE ĆEVAPE U TRAVNIKU

Grad Travnik reklamira se kao „srce Bosne“, i uistinu se nalazi u samom središtu susjedne nam države. Iznad grada poznatog po vrhunskim ćevapima, rodnoj kući Ive Andrića i prekrasnoj tvrđavi smjestila se planina Vlašić. S njom je stanovništvo oduvijek povezano. Isplanirajte izlet koji će uključivati šetnju pitomim padinama Vlašića, razgledavanje Travnika i uživanje u poznatoj bosanskoj gostoljubivosti uz vrhunsku domaću hranu. Prelijepa planina prošarana je nezahtjevnim stazama i prirodnim fenomenima i ljepotama kao što je slap Ugrić, pa će svatko pronaći rutu baš za po svom ukusu.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

OBIĐITE NAJVEĆE MAĐARSKO JEZERO I POSJETITE EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE

Najveće jezero središnje Europe, Balaton, nalazi se u Mađarskoj i relativno je blizu hrvatske sjeverne granice. Stoga je idealno odredište za vikend izlet na kojem možete upoznati ovaj prirodni biser i okolna brda, uživati u mađarskim specijalitetima, te posjetiti neke od najzanimljivijih gradova u okolici. Jedan od njih je Veszprém, udaljen od Balatona tek 15-ak kilometara. Veszprém je jedna od Europskih prijestolnica kulture za 2023. godinu pa ne propustiti obići muzeje, galerije i posjetiti neki od prigodnih programa koje su organizirali.

NOVI SAD JE GRAD HEDONIZMA I OPUŠTENOSTI, NASLONJEN NA ZELENU FRUŠKU GORU

Drugi najveći grad u Srbiji nakon Beograda, glavni grad Vojvodine, europska prijestolnica kulture 2022. godine, grad pun života, grad za hedonizam i uživanje – sve je to Novi Sad koji je savršeno odredište za kratki izlet ili city break. U samoj gradskoj jezgri oduševit će vas barokne, neorenesansne i klasicističke građevine, a u okolici prekrasna priroda Nacionalnog parka Fruška Gora, pravoslavni manastiri, salaši, čarde i vinski putevi. Najpoznatiji simbol grada je Petrovaradinska tvrđava, smještena na obali Dunava i naslonjena na Frušku Goru. ova je fascinantna građevina dobila nadimak “Gibraltar na Dunavu”. U Novom Sadu nauživat ćete se dobre hrane, srdačne dobrodošlice, a u njegovoj okolici i vrhunske prirode.

ISTRAŽITE CRNOGORSKU OBALU PRIJE NEGO POČNU LJETNE TURISTIČKE GUŽVE

Izletnicima iz južnog dijela Hrvatske u neposrednoj je blizini crnogorska obala, koju se zaista isplati obići prije nego krenu ljetne turističke gužve. U tri dana možete vidjeti Budvu, Herceg Novi, Tivat, a posebno obratite pažnju na šarmantni Kotor. Nalazi se tridesetak kilometara od Budve, omeđen je zidinama dugim četiri kilometara koje se od 1979. nalaze na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine. Ono po čemu je Kotor specifičan i šarmantan su njegove asimetrične i nepravilne ulice i trgovi neobičnih imena.

PODIJELI ČLANAK