Lijepa naša na velikom i malom ekranu: evo koji su sve filmovi i serije snimani u Hrvatskoj, u jednoj je “odglumila” čak devet različitih država

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ako vam nedostaje inspiracije za dobar izlet, a ujedno ste ljubitelj filmova, možda nije loše podvući te dvije stavke pod isti nazivnik i posjetiti neku od lokacija gdje su se snimali neki od dragih vam filmova ili serija. Naravno, već i ptice na grani znaju za Igru prijestolja, no Hrvatska je doista vrlo često imala ulogu na velikim ekranima. Neke od starijih uradaka možda smo već i zaboravili, a neki od novijih možda su nam promakli. U svakom slučaju, nemoguće je pobrojati baš sve, pa u nastavku teksta podsjećamo na neke od najrazvikanijih.

Možemo li pojesti previše lubenice? Kraljica ljeta jako je zdrava, ali neki bi ljudi ipak trebali pripaziti

NAJVIŠE FILMOVA SNIMLJENO JE U ZAGREBU

Općenito gledano, najviše filmova je snimano u glavnom gradu. Naime, Zagreb su svojedobno, u zlatno doba Jadran filma čak znali nazivati “europskim Hollywoodom”, a upravo u Zagrebu su snimljeni kultni filmovi kao što su Proces iz 1962. godine (u završnoj sceni filma prvi puta se u nekom stranu filmu prikazala Zagrebačka katedrala) ili pak Sofijin izbor iz 1982. godine za koji je Meryl Streep dobila i Oscara. U tom je filmu Zagreb imao ulogu Varšave.

VIS U POZNATOM MJUZIKLU ODGLUMIO GRČKI OTOK

Nakon Zagreba, čini se da je favorit Dubrovnik. Igra prijestolja dala je dodatni zamah ionako ogromnoj popularnosti tog grada, a danas tamo postoje i specijalizirane turističke ture posvećene Igri prijestolja. No, jeste li primjerice znali da je Dubrovnik svojedobno glumio i srednjovjekovni Nottingham u filmu o Robin Hoodu iz 2018. godine. Glumac Jamie Foxx tada je na društvenim mrežama pohvalio Dubrovnik, rekavši da je njegova ljepota nevjerojatna. Ili, je li vam znan podatak da je Dubrovnik glumio i galaktički grad Canto Bight u filmu Star Wars?

Na velikim ekranima proslavio se isto tako i otok Vis. On je primjerice u mjuziklu Mamma Mia! Here We Go Again glumio grčki otok Skopelos. Snimanje je trajalo ukupno 24 dana 2017. godine. U filmu je prikazan gotovo cijeli otok, no glavnina radnje se odigravala u uvali Barjoška. Niz je scena snimljeno i na predivnoj plaži Stiniva.

Skakali smo s lijanom, spuštali se niz slapove, kupali u ledenoj špilji i otkrili zeleni robinzonski kamp i najbolji rafting na Cetini koji sigurno ponavljamo

U SERIJI “MCMAFIA” HRVATSKA GLUMI NEKOLIKO ZEMALJA

Od novijih uradaka tu je i Čuvaj me s leđa 2 (The Hitman Wife’s Bodyguard) iz 2021. godine, s Ryanom Reynoldsom, Samuel L. Jacksonom i Salmom Hayek. Film je među ostalim sniman u Rovinju, a glumio je Italiju. Tijekom snimanja filma Reynolds je, prenose mediji, na Instagramu ustvrdio “da, ako će vas negdje neprestano udarati u lice, preporučuje Hrvatsku”. “Volim ovo mjesto”, poručio je. Ekipa je u Hrvatskoj snimala 49 dana.

Na odmet nije spomenuti ni McMafiu iz 2018. godine, BBC-jevu seriju u kojoj Hrvatska “glumi” čak devet zemalja – obala je odigrala Tursku, Split Tel Aviv, Rovinj južnu Francusku. Zagreb se malo “pravio” da je Prag, a malo Moskva, dok je Nacionalna i sveučilišna knjižnica imala ulogu sjedišta nekadašnjeg KGB-a. Kad smo kod serija, tu je i Nasljeđe – disfunkcionalna obitelj Roy u jednom je trenutku prikazana na jahti na neimenovanoj lokaciji negdje u Mediteranu. Bili su, pogađate, u hrvatskim vodama.

WINNETOU ”UZEO” NAJBOLJE OD HRVATSKE, OPATIJA BILA KULISA PRINCEZI DIANI

Kod starijih filmskih uradaka, bila bi šteta ne prisjetiti se Winnetoua iz 1963. godine koji je sniman na nizu lokacija diljem Hrvatske – Paklenica, Plitvička jezera, Krka, Cetina, Zrmanja, Velebit, Vransko jezero, Grobničko polje, Platak… Isto tako, valja spomenuti i film Isadora iz 1968. godine, koji je sniman u Opatiji, Rijeci i Zagrebu. Film opisuje život slavne plesačice Isadore Duncan. U Opatiji je sniman i biografski film o princezi Diani, koju je odglumila Naomi Watts.

PODIJELI ČLANAK