Pitoma park šuma u zelenom srcu Hrvatske, koju možete posjetiti cijele godine, savršeno je odredište za izlet u prirodu koji vas neće puno umoriti

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Ako tražite ideju za odličan jednodnevni izlet, a koji može funkcionirati u svako doba godine, imamo jedan prijedlog. Park šuma Golubinjak jedan je od predivnih momenata ionako predivnog Gorskog kotara, pa ljubitelji boravka u prirodi ne bi trebali ostati zakinuti. Upravo suprotno. Zahvaljujući svojoj posebnosti, sama park šuma, zaštićena je još sredinom prošlog stoljeća, a ima površinu od 52 hektara. Prostire se na nadmorskoj visini od oko 730 do 800 metara, a od centra Lokava udaljena je samo jedan kilometar.

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

PREDIVNA KOMBINACIJA STABALA I KRŠA I JELA STARA NAJMANJE 200 GODINA

Najveće bogatstvo ove zaštićene šume, koja se prometnula u jedno od najpopularnijih izletišta Gorskog kotara, su, naravno, predivna stabla, ali u kombinaciji s krškim krajolikom, odnosno simbioza drvenih gorostasa i različitih formacija stijena. Među biljnim svijetom ističu se bukva, jela i smreka, a među njima takozvana Kraljica šume – velika jela stara najmanje 200 godina, visoka 42 metara, promjera 142 centimetra te opsega 4,43 metra.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ivana Maric (@_.iva_mari._)

KROZ ŠUMU VODI VIŠE STAZA, NAJPOPULARNIJA JE ONA KRUŽNA

U park šumi ima još nekoliko zanimljivih mikrolokaliteta upečatljivih imena. Primjerice, Paklena vrata, ali i dvije špilje – Golubinja špilja i Ledena špilja. Isto tako, park šuma nudi i nekoliko staza za one koji žele dublje uroniti u nju, dakle udaljiti se od početnog dijela izletišta na kojem se nalazi livada, dječje igralište te turistička infrastruktura. Jedna od njih, koja omogućuje razgledavanje svih navedenih ljepota, jest kružna staza koja počinje upravo kod Kraljice šume. Ima i jedan dulja, koja broji oko 10 kilometara, a nosi naziv ‘Staza spilja’.

Ovaj je grad doslovno "sakrio" autobusnu liniju od turista jer ju zbog gužvi lokalci nisu mogli koristiti! Samo je nestala s Google karata…

GOLUBLJA SPILJA IME JE DOBILA PO NEKADAŠNJIM STANOVNICIMA, GOLUBOVIMA

Spomenuta kraća, kružna staza vodi kroz Golubinju spilju, koja je ubiti poluspilja, a koja je ime dobila po golubovima koji su nekada živjeli u njoj. Zanimljiv su prizor i Paklena vrata, prolaz kroz ogromne, debele kamene blokove visoke nekoliko metara, dok oni koji su bili nerijetko kao doista posebno i vrlo atmosferično mjesto hvale Ledenu špilju. Ona je i cilj kružne staze, dakle od nje slijedi povratak natrag do izletišta.

Ledena spilja ime je ime dobila po tome što se u njoj dugo znao zadržavati snijeg, a tu atmosferičnost duguje činjenici da joj je strop otvoren i prolasku svijetla kroz njega. Inače, među stijenama u park šumi nalazi se i niz ponikava, pukotina i kamenih blokova između kojih struji hladan zrak, a čija se hladnoća navodno može osjetiti i u jeku ljetih vrućina.

POSJET PARK ŠUMI MOŽETE KOMBINIRATI S OBILASKOM ŠPILJE LOKVARKE I LOKVARSKOG JEZERA

Za obilazak, predahe i detaljno razgledavanje svega navedenog ne bi trebalo više od tri sata, iako tamo komotno možete provesti i cijeli dan. No, ako vam je tri sata dosta, posjet park šumi moguće je kombinirati i s drugim ljepotama u okolici. Primjerice, posjetom spilji Lokvarki, čija duljina (dosad otkrivenih prolaza) iznosi 1179 metara. U njoj su, od postojećih šest etaža, za posjetitelje otvorene njih četiri. Odlična kombinacija mogao bi biti i posjet Lokvarskom jezeru. Ovo umjetno jezero se pretvorilo u voljenu turističku atrakciju, a koje okružuje 17 kilometara dugačka šumska staza.

I PARK ŠUMA I ŠPILJA LOKVARKA OTVORENI CIJELE GODINE

Park šuma Golubinjak otvorena je tijekom cijele godine, osim u ekstremnim vremenskim uvjetima kada bi šetnja njome predstavljala rizik za posjetitelje. Ulaznica košta 3,5 eura, a radno vrijeme je od devet ujutro pa sve do pada mraka. Za grupe veće od 20 ljudi moguć je vođeni obilazak. Što se tiče spilje Lokvarke, i ona je otvorena cijele godine, a vođeni obilasci održavaju se u 9, 11, 13 i 15 sati. Cijena je 12 eura za odrasle, 10 eura za grupe i djecu, dok je ulaz za mališane mlađe od pet godina besplatan.

PODIJELI ČLANAK