Gorski kotar okupan jesenskim bojama izgleda prekrasno! Imamo odlične ideje za izlet

Gorski kotar u jesenskom ruhu
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Iako smo kalendarski već duboko zakoračili u jesen koja je dosegla svoj puni sjaj, temperatura zraka je još uvijek idealna za cjelodnevne šetnje i uživanje u prirodi. A kada je riječ o najljepšoj prirodi, otići na vikend izlet, a ne istražiti Gorski kotar bio bi stvarno veliki grijeh. Ovaj dio Hrvatske u hladnijim mjesecima se pretvara u najljepšu bajku koja pruža bezbroj mogućnosti za uživanje u zimskim radostima, ljeti je okupan ugodnom svježinom koju obožavaju ljubitelji aktivnog odmora, a u jesen kada priroda zablista u predivnim žutim, narančastim i crvenim tonovima, odmah poželimo otići i otkriti sve čari jedne od najljepših regija Lijepe naše. Gorski kotar nudi pregršt prekrasnih lokacija u kojima će uživati baš svi, a mi smo u nastavku izdvojili njih nekoliko.

Najviši vrh Krka krije slikovite staze, nezaboravne poglede na more i idealno je odredište za izlet u kojem će uživati i oni najmlađi

LOKVARSKO JEZERO U SRCU GORSKOG KOTARA

U srcu Gorskog kotara smjestilo se jezero koje desetljećima privlači izletnike, šetače, bicikliste i ribiče. Lokvarsko jezero nalazi se, kako mu ime i govori, uz mjesto Lokve i odlična je destinacija za vikend izlet, u koji može biti uključeno malo, ali i puno aktivnosti – ovisno o vašim željama i raspoloženju. Jezero je nepravilnog, duguljastog oblika, dugo je dva i pol kilometara, a staza koja ga okružuje proteže se na 17 kilometara. No samo aktivniji rekreativci i hodači prolaze cijelu stazu, većina odabire samo manji dio koji je prikladan i za izlet s djecom i ljubimcima.

View this post on Instagram

A post shared by Putni Kofer? (@putni_kofer)

Iako je savršeno uklopljeno u okoliš i djeluje kao da je oduvijek dio njega, zapravo je riječ o umjetnom jezeru. Nastalo je kada je radnim akcijama od 1952. do 1955. zaustavljena rijeka Lokvarka, a u čast omladinaca koji su radili na njemu, njih više od 25 tisuća, nekada je nosilo ime Omladinsko jezero. Danas je mjesto okupljanja biciklista i šetača, a cijele su mu godine vjerni ribiči. Bogato je, naime, slatkovodnom ribom, klenom, šaranom, karasom… A zabilježeno je i da je upravo u njemu 1973. ulovljena najveća riječna pastrva u svijetu, teška čak 25,40 kilograma.

Posebne ljestve, kojima se mačke spuštaju u šetnju kad vlasnika nema kod kuće, sve su veći hit u Europi. Najviše ih je u jednom švicarskom gradu

VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR, DVIJE JEDINSTVENE PRIRODNE ATRAKCIJE

Nedaleko od Skrada smjestio se zaštićeni krajobraz koji bi svaki ljubitelj prirode trebao barem jednom posjetiti. Površina rezervata je 200 hektara, od čega se dio može obići na nezahtjevnom izletu prikladnom za cijelu obitelj. Ako se do ovih prirodnih fenomena želite uputiti pješke, krenite iz Skrada, no automobilom se možete spustiti i sve do ulaza u kanjon. Ulaznica stoji 25 kuna, za djecu 10 i od polazne točke kod planinarskog doma počinje šetnja za pamćenje. Pripremite udobne tenisice i otkrijte Vražji prolaz i Zeleni vir!

View this post on Instagram

A post shared by CROATIA (@croatia)

NESTVARNI KANJON KAMAČNIK U VRBOSKOM

Zbog svog geografskog položaja na raskrižju kontinentalne i morske Hrvatske, Gorski kotar je idealna destinacija za odmor u intimi veličanstvene prirode. Uputite se na izlet i posjetite Kanjon Kamačnik koji se nalazi u Vrbovskom, na mjestu gdje se potok Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru i prati njegov tok sve do izvora.

Staza počinje kod restorana Kamačnik u kojem nakon šetnje možete uživati u autohtonim jelima Gorskog kotara. Do Vrbovskog se jednostavno dolazi autocestom A6, Zagreb-Rijeka, a početak staze tek je nekoliko minuta vožnje udaljen od izlaza s autoputa. Ako dolazite javnim prijevozom odaberite vlak: željeznička postaja nalazi se tek nekoliko stotina metara od početka staze.

Ulaznica u kanjon stoji 25 kuna, a staza je uistinu ugodna za hodanje. Nema strmih uspona, a dugačka je tek tri kilometra u svakom smjeru te je upravo zbog toga omiljena za izlete obiteljima s djecom, kao i onima koji nisu spremni za teže pješačke ture.

PARK ŠUMA GOLUBINJAK IDEALNA JE ZA OBITELJSKI PREDAH U GORSKI KOTAR

Za ispunjen dan u prirodi, odaberite park šumu Golubinjak u blizini mjesta Lokve u Gorskom kotaru. U šumi je uređena lakša turistička staza, ali i dvije nešto duže staze “Kraljica šume“ i „Staza spilja“. Osim restorana, ovdje postoji i prostor za roštiljanje i dječje igralište. Napunite se svježim zrakom i izmorite aktivnostima!

PODIJELI ČLANAK