Snježna idila: najbolja sanjkališta u Gorskom kotaru koja možete posjetiti ovog vikenda

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Nakon neuobičajeno toplog ulaska u 2023. i iznadprosječnih temperatura za ovo doba godine, mnoge je ovaj tjedan razveselio pravi zimski ugođaj. Diljem Hrvatske počele su padati guste bijele pahulje, naročito u predjelima koji se nalaze na višim nadmorskim visinama, pa ako ste poput većine ljudi koji se u siječnju osjećaju depresivno, bezvoljno i suočavate se sa značajnim stresom, osjećaj smirenosti i malo veselja možete pronaći – u snijegu! Prema istraživanju koje je provelo Sveučilište u Sussexu, boravak u prirodi kada pada snijeg pomaže nam da se usredotočimo na zvukove povjetarca, lomljenje grana ili curenje obližnjeg potoka, a kada čujemo zvukove prirode, naš mozak aktivira centre koji kontroliraju odmor i opuštanje, što ima snažno pozitivne učinke na smanjenje stresa i poboljšanje dobrobiti. Još ako u to uključite malo aktivnosti – i tijelo će vam biti zahvalno! U nastavku donosimo najbolja sanjkališta u Gorskom kotaru koja možete posjetiti već ovog vikenda!

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

DELNICE

Smješten u središtu goranske visoravni, ovaj prekrasni gradić obožavaju ljubitelji prirode i aktivnog odmora, a kroz godine je postao i svojevrstan sinonim za idealan zimski odmor u Gorskom kotaru. Dobra ja vijest da se sanjkalište u Planinskom Centru Petehovac ne naplaćuje jer je otvorenog tipa, do vikenda bi trebalo napadati dovoljno snijega pa će ova lokacija zasigurno biti jedna od popularnijih. Uz sanjkanje, na Petehovcu možete uživati i u šetnjama te istraživanju okolnog područja, kao i u odličnoj gastronomskoj ponudi.

MRKOPALJ

Čarobno mjestašce u Gorskom kotaru zimi postaje snježna oaza za sve one koji vole skijanje i sanjkanje. Iako popularno skijalište Čelimbaša još uvijek nije otvoreno, kao i pokretna traka za sanjkaše, ovih je dana napadalo dovoljno snijega pa će uživanje u zimskoj idili na prostranoj livadi biti zagarantirano za cijelu obitelj. Tu je i niz prekrasnih kuća za odmor u Gorskom kotaru koje se iznajmljuju pa svoj boravak možete i produžiti.

RAVNA GORA

Ravna Gora se nalazi u samom srcu Gorskog kotara, točno na polovici puta između Rijeke i Karlovca, i trenutno je prekrivena svježim snijegom. Sanjkati je moguće na dvije lokacije, kod bistroa Breza i pansiona Bijela ruža, a ovdje se svakog snježnog vikenda održava i „Mala škola skijaškog trčanja” u organizaciji agencije Poonkt. Kako kažu na svojim web stranicama, imaju svu skijašku opremu, instruktora skijanja, topli čaj i male tajne koje će vam pomoći da vam prvo iskustvo skijaškog trčanja bude nezaboravno! Uživajte u snijegu, goranskim specijalitetima, a možda otkrijete i svoju novu ljubav u sportu koji osvaja sve više ljudi!

View this post on Instagram

A post shared by Croatiatrans (@croatia_trans)

LOKVE

Malo mjesto Lokve idealno je za uživanje u sanjkanju jer se radi o jedinom sanjkalištu u Hrvatskoj s impresivnim pogledom na jezero i nacionalni park. O njemu brine Hrvatski sanjkaški centar Jezero pa možete očekivati kako će staza, kada napada dovoljno snijega, uvijek biti spremna za sve posjetitelje. Korištenje staze se ne naplaćuje, a sadržaji poput ugostiteljskih objekata priuštit će vam kompletno iskustvo te će se pobrinuti da imate okrjepu nakon guštanja u omiljenom zimskom sportu.

VRBOVSKO

S obzirom na to da je gusti snijeg ovdje tek počeo padati, sanjkalište Vrbovsko-Vujnovići do vikenda će biti spremno za prve posjetitelje i ljubitelje zimskih sportova. Nalazi se uz kanjon Kamačnik u Vrbovskom, na mjestu gdje se potok Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru i prati njegov tok sve do izvora. Staza je duga oko 200 metara, a nakon aktivnosti na otvorenom, predah potražite u Bistrou Kamačnik koji u ugodnom ambijentu nudi ukusnu i raznovrsnu hranu po prihvatljivim cijenama. Životinje i kućni ljubimci su dobrodošli, tako da će vlasnici sasvim uživati u boravku.

FUŽINE

Grad poznat po dočeku nove godine u podne, idealnom za sve kojima je teško ostati budan do ponoći, jedna od omiljenih destinacija za sve ljubitelje zimskih aktivnosti. Na području Plase, na sanjkalištu Vrata, zasad nema uvjeta za sanjkanje, no do vikenda bi trebalo napadati dovoljno snijega pa će i staza koja se ne naplaćuje biti otvorena za posjetitelje.

Krenite ovaj vikend na izlet u Gorski Kotar, napunite baterije, udahnite svježi zimski zrak i uživajte u pogledu na nepregledne gore, planine i šume dok klizite prema kraju sanjkaške staze…

PODIJELI ČLANAK