Što raditi u Zagrebu za vikend? Na ovim mjestima možete osjetiti ritam grada i život lokalaca

Zagreb
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Iako su morske destinacije apsolutni hit u Lijepoj našoj, posebice tijekom toplih ljetnih dana, hrvatska metropola okupana jesenskim bojama je zaista prekrasna. One razigrane ljetne nijanse zamjenjuju diskretni tonovi, ulice i parkovi oblače novo, elegantnije ruho, sve vrvi kulturnim događanjima i grad kao da postaje velika galerija na otvorenom. Ako se pitate što raditi u Zagrebu za vikend, donosimo nekoliko genijalnih ideja zbog kojih ćete osjetiti onaj pravi puls grada i život lokalaca!

Ovaj nerazvikani grad koji leži na prelijepim kanalima “tiha” je alternativa Amsterdamu, a upravo je proglašen Europskim gradom godine

PROVOZAJTE SE TRAMVAJEM STARIM SKORO 100 GODINA

U Gradu Zagrebu tramvaj je prvi put službeno provozio 5. rujna 1891. godine za vrijeme trajanja Jubilarne gospodarsko-šumarske izložbe. Tada je jedan konj vukao kola prugom prosječnom brzinom od 7,5 km/h, a zanimljiva je i činjenica da se prvo tramvajsko spremište s konjskom stajom i upravnom zgradom nalazilo upravo na mjestu današnjega Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

View this post on Instagram

A post shared by Lice Grada (@lice_grada)

Duh prošlih vremena posjetitelji Muzeja mogu doživjeti nostalgičnom vožnjom originalnim motornim kolima tipa M-24 iz 1924. godine s prikolicom koju je konstruirao inženjer Dragutin Mandl. Besplatna ruta započinje na tramvajskoj stanici Trg Dražena Petrovića svake nedjelje u 9:30 sati.

Posebne ljestve, kojima se mačke spuštaju u šetnju kad vlasnika nema kod kuće, sve su veći hit u Europi. Najviše ih je u jednom švicarskom gradu

JESEN U BOTANIČKOM VRTU JE PREKRASNA

Nakon što je početkom listopada objavljena vijest da Botanički vrt PMF-a u Zagrebu održava drugu godišnju prodaju biljaka, mnoštvo Zagrepčana je je čekalo u redu kako bi kupili omiljenu biljku po akcijskim cijenama. No, Botanički vrt je uvijek dobra ideja, posebno u ovim jesenskim danima kada priroda zablista u najljepšim bojama.

Ovdje svako stablo i svaka biljka pričaju svoju priču, a kako je vrt preko zime zatvoren za javnost, sada je idealno vrijeme da ga posjetite. Ponedjeljkom i utorkom otvoren je od 9 do 14.30 sati (zadnji ulazak u 14.10), od srijede do nedjelje od 9 do 18 sati (zadnji ulazak u 17.40), a cijena ulaznice je 10 kuna. Učeničke, studentske i umirovljeničke karte iznose samo 5 kuna.

NEMA NIŠTA SLAĐE OD OBILASKA TRŽNICE DOLAC VIKENDOM UJUTRO

Iako brojni zagrebački kvartovi imaju svoju tržnicu, odnosno plac, najveća i najpoznatija tržnica u gradu je Dolac. Radi se o jedinstvenom simbolu koji plijeni bogatstvom okusa i mirisa. Tržnica je otvorena 1930. godine na mjestu starih zidina koje su srušene, a posljednjih je godina postala pravi mamac za strane i domaće posjetitelje. Prošetajte najšarenijim mjestom u metropoli i podržite naše kumice kupnjom domaćih proizvodnja. Trenutno se u ponudi mogu pronaći i zdrave neretvanske mandarine!

POSJETITE SAJAM ANTIKVITETA NA BRITANCU

Tržnica Britanski trg popularno zvana „Mali plac“ poznato je okupljalište ljubitelja antikvarijata, antikviteta i kolekcionara. Od kristalnih vaza, preko knjiga, gramofona i ploča pa sve do starih stolova, stolica i nakita, na Britancu nedjeljom ujutro možete osjetiti duh prošlih vremena i kupiti pokoji suvenir za nekoliko desetaka kuna. Nakon toga popijete kavu u jednom od najljepših zagrebačkih kafića ili se počastite ručkom u tradicionalnim zagrebačkim restoranima. Tamo će vas dočekati božanski okusi domaće, mamine i bakine kuhinje!

OTKRIJTE ZAGREBAČKE PRIČE KROZ PONUDE BROJNIH MUZEJA

Zagreb je grad s velikim brojem muzeja po glavi stanovnika. Od onih tradicionalnih, poput Muzeja suvremene umjetnosti, Arheološkog muzeja i Muzeja umjetnosti i obrta, pa do onih neobičnih koji se posljednjih nekoliko godina sve više otvaraju, poput Muzeja prekinutih vezaMuzeja iluzija ili Muzeja mamurluka, muzeji su jedan od glavnih aduta zagrebačke turističke ponude. Ako ostajete u gradu za vikend i ne znate što raditi, u njima ćete se sigurno dobro zabaviti!

PODIJELI ČLANAK