Slike govore više od riječi: skrivene uvale sjevernog i srednjeg Jadrana koje morate posjetiti

Najljepše uvale sjevernog i srednjeg Jadrana
piše Lara Žučko

Iako se turistička sezona polako približava kraju, još uvijek nije prekasno za odlazak na plažu i uživanje u morskim avanturama. Jadran je i dalje ugodan za kupanje, temperatura mora je između 22 i 25 stupnjeva, a meteorolozi u narednim danima prognoziraju pravo bablje ljeto. Uživajte u posljednjim toplim danima ove godine na mjestima za koja mnogi još nisu čuli – ovo su najljepše skrivene uvale sjevernog i srednjeg Jadrana!

STORIŠĆE I MAGNELI NA OTOKU KRKU

Krk je uz otok Cres najveći otok na Jadranu, a karakterizira ga niska i pristupačna obala s brojnim uvalama od kojih su neke poznate samo pravim znalcima i nautičarima. Izolirana i udaljena od vrela gradskog života, uvala Storišće idilično je i pomalo mistično mjesto usred kristalno čistog mora. Šljunčana i okružena tipičnim niskim mediteranskim raslinjem, ova plaža u Baškoj idealno je mjesto za opuštanje. Premda su dobrodošli svi kupači, velika je vjerojatnost da ćete susresti i pokojeg nudista. Do plaže možete doći pješice, vijugavim i strmim puteljkom ili pak automobilom te ga ostaviti na parkingu udaljenom 1 kilometar.

Zahvaljujući bogatoj vegetaciji i izoliranim šljunčanim uvalama, zapadna obala Krka oduševit će sve ljubitelje morske prirode, tišine i intenzivne relaksacije. Na plaži Magneli, gdje kraljuju šljunak i duboko plavo more, mediteransko drveće će vas štititi od jakog sunca dok uživate uz zvuk zrikavaca. Mnogi koji iskuse ljetne radosti na plaži Magneli uvijek joj se vraćaju jer je dovoljno pristupačna, a opet izolirana od gužve. Ovdje možete stići šetnjom ili pak vožnjom iz sela Brzac, a zadnjih 600 metara ćete u svakom slučaju morati prehodati i to kamenom stazicom.

Pustolovina među koricama dobre knjige: 8 autobiografija zbog kojih ćete odmah početi planirati iduće putovanje

MALI BOK, CRES

Jedna od popularnijih domaćih destinacija tijekom ljetne sezone svakako je otok Cres. Sve njegove prirodne ljepote u potpunosti ožive kada skrenete s poznatih i napučenih puteljaka na intimne oaze uz more. Premda skrovita, ali mnogima poznata uvala Mali Bok krije šljunčanu plažu koja postepeno prelazi u plavu dubinu. Iako se tamo nećete moći sakriti ispod drveća, osvježenje ćete pronaći u hladu kojeg stvaraju velike stijene. Do plaže nije lako doći, sam put je nepristupačan, ali se na kraju sav trud isplati. 

UVALA ZABODARSKI I VALDARKE, MALI LOŠINJ

Bogata, ali blaga mediteranska klima, čisto more i zrak odlike su cresko-lošinjskog arhipelaga. Istim se epitetima može okititi i Lošinj, jedan od najrazvedenijih otoka na Jadranu. U Malom Lošinju pronaći ćete uvalu Zabodarski koja slovi kao najljepša lošinjska divlja plaža. Stijene koje izranjaju iz kristalnog mora i spektakularan pogled na otočiće samo su neke od ljepota ovog sramežljivog mjesta koje od sunca brane borove šume. Uvala se nalazi ispod luke Mali Lošinj te je od centra udaljena 8 kilometara. Do nje možete doći pješice, automobilom ili biciklom.

Ako ste u potrazi za mjestom koje će vas zaustaviti u vremenu, svakako posjetite Valdarke, skrivenu kraljicu lošinjske ljepote koju čuvaju visoki borovi. Ovo omiljeno pristanište nautičara nalazi se u blizini Malog Lošinja, točnije na 2 kilometra udaljenosti, do kojeg možete stići pješice i automobilom za koji je osiguran parking u blizini.

Čarolija prirode koja oduzima dah: evo što sve trebate znati o izletu na Plitvička jezera

STURIČ I SAHARA, RAB

Gotovo 50 plaža krasi otok Rab, od kojih su više od polovice pješčane, a time se zaista rijetki mogu pohvaliti. Jedna takva nalazi se na sjevernoj strani poluotoka Lopar, a gleda na otočić sv. Grgur te čini dvije bajkovite i pjeskovite uvale. Plažu Sturič krase netaknuta priroda i mediteranski mirisi, a do nje možete stići brodom ili pješice. Toplo i plitko more idealni su za dječje avanture, a nepostojanje sadržaja i bilo kakve infrastrukture garantiraju vam spokoj i potpuno prepuštanje užitku.

Također na Loparu, pješčana uvala Sahara vrlo je slična poznatoj Rajskoj plaži, premda je mirnija i gotovo netaknuta. Deklarativno nije nudistička, ali je vrlo popularna među kupačima koji znaju da je u moru najbolje biti gol. Šetnja uređenom i označenom stazom kroz šumu i makiju dovest će vas do ove naizgled egzotične lokacije u samo tridesetak minuta.

DUBOKA DRAGA, VRSI

Ako ste se ikada pitali kako bi izgledala uvala na idealnoj planeti izvan naše galaksije, vjerujemo da će vam Duboka draga jako dobro dočarati tu sliku. Smještena na sjeverozapadnom dijelu otoka Vira, ona odolijeva prekomjernim posjetima domaćih i stranih turista te zbog toga još uvijek izgleda kao da nitko nikad tamo nije kročio. Duboka draga je savršen prikaz skladne kombinacije kamenja, pijeska i malih litica. Do ove uvale možete doći pješice ili biciklom i to jednosmjernom cestom zatvorenom za motorna vozila, ali i s morske strane manjim plovilima poput jedrilice i glisera. Posjetite ovu neobičnu lagunu koju krase moćne stijene, bujna vegetacija i bistro more.

UVALA SVITLA I FRNAŽA NA UGLJANU

Dalmatinski otok koji posjetitelje obara s nogu svojim ljupkim ambijentom ribarskih mjestašaca, Ugljan obiluje šarmantnim zakutcima uz more. Bez okolišanja ćemo predstaviti još jedan skriveni biser zadarskog arhipelaga, a radi se o Uvali Svitla. Ona se nalazi na južnoj strani otoka, samo 2 kilometra od naselja Kali, a do nje se može doći i neasfaltiranom cestom od Preka. Nekadašnje sigurno pristanište mještanima s Iža, uvala je dobila ime po običaju paljenja svjetala koja bi Ižanima signalizirala da netko očekuje povratni prijevoz na otok. Danas je ovo atraktivna plaža i među lokalcima poznato izletište neopisive ljepote s koje se prostire pogled na Dugi otok i Kornate. Ovdje možete djelomično stići automobilom i biciklom te se kamenim puteljkom 15 minuta spuštati niz liticu.

Najljepše uvale i plaže u južnoj Dalmaciji

Južna Dalmacija se može pohvaliti brojnim mjestima koja kriju neke od najljepših uvala i plaža na Mediteranu. Svaka regija naše prekrasne obale, svaki otok i poluotok imaju svoj specifičan šarm, a danas ćemo se zaputiti na sami jug Hrvatske koji, uz najljepše more na svijetu i dodir netaknute prirode, nudi svojim posjetiteljima odmor daleko od gužve i monotonije svakodnevice. Upoznajte najljepše skrivene uvale i plaže u južnoj Dalmaciji!

Naslovna fotografija: Krk tourist info

PODIJELI: