Kao iz bakine kuhinje: 7 zagorskih izletišta u kojima možete kušati lokalnu hranu i čašicu domaćeg vina

Foto: TZ KZŽ, Julien Duval
piše Putni Kofer

Seoski turizam nije neka novost, no posljednjih nekoliko godina doživio je pravi procvat. Gradovi su postali bučni i prenaseljeni, zbog pandemije mnogi traže mirno mjesto na koje mogu pobjeći od gužve i svakodnevice pa se tako sve više ljudi okreće jednodnevnim vikend izletima koji uključuju domaću hranu, kapljicu vrhunskog vina i prekrasnu prirodu u opuštajućem ambijentu. U gotovo svakom dijelu Hrvatske danas možemo pronaći rustikalna izletišta i zelena imanja koja nas s tradicionalnim receptima mama i baka vraćaju u sretne dane djetinjstva. Tako se u dalmatinskim selima nude nezaobilazna plata pršuta i sira, maslinovo ulje i smokve, Slavonci vole utažiti glad kulenom i domaćim kobasicama, a Zagorci štruklima ili pak puricom s mlincima. Ponuda može uključivati smještaj u starinskim kućama, životinje i igrališta kako bi klincima bilo zanimljivije. Hrvatsko zagorje je predvodnik ovakvog tipa turizma u Hrvatskoj: na gotovo svakom brijegu nalazi se ugostiteljski objekt s tradicionalnom kuhinjom i lokalnim vinima. Ako tražite inspiraciju za vikend bijeg iz grada, ove vinarije i izletišta u Zagorju ne smijete propustiti posjetiti!

VUGLEC BREG

Poznato zagorsko izletište koje ćete na prvu lako prepoznati po „zelenoj plaži” s ležaljkama, Vuglec breg se posljednjih nekoliko godina prometnuo kao omiljena vikend destinacija stanovnika unutrašnjosti Hrvatske i gastro oaza kojoj se gurmani uvijek rado vraćaju. Ova uspješna obiteljska priča na sjeverozapadu zemlje nastala je iz iskrene želje za očuvanjem tradicionalnih običaja i zagorske tradicije, a primijetit ćete to čim parkirate svoje vozilo na zelenom bregu i osjetite rustikalan ambijent koji odiše duhom prošlih vremena.

Specijaliteti iz krušne peći, čuveni štrukli, pašteta od guščje jetre, patka i guska s mlincima, žablji krakovi i puževi zapečeni s maslacem samo su neke od delicija koje će vam pripremiti domaćini, koji se vode jednim zlatnim pravilom u svojoj kuhinji: sve namirnice na stolu dolaze isključivo iz lokalne proizvodnje i malih OPG-ova. Izvrsnost ovog mjesta prepoznao je i najpoznatiji svjetski gastronomski vodič pa je tako Vuglec 2018., 2019., 2020. i 2021. godine dobio priznanje Michelin BiB Gourmand i Gault Millau.

Kamo na izlet: Nekoliko dobrih razloga da posjetite Karlovac

GREŠNA GORICA

Kako vam zvuči ručak s fascinantnim pogledima na dvorac Veliki Tabor i stoljetne vinograde koji ostavljaju bez daha u svako godišnje doba? Svega sat vremena vožnje od Zagreba, u prekrasnom Desiniću potražite tablu Seoski turizam Grešna gorica i uživajte na prostranoj terasi koja je na glasu kao najljepša u Hrvatskom zagorju.

Ovo je jedan od prvih registriranih seoskih domaćinstava u Hrvatskoj, a sa svojom bogatom ponudom tradicionalnih specijaliteta i vina iz vlastitih vinograda malo koga ostavi ravnodušnim. Nezaobilazno predjelo su sir i vrhnje u kombinaciji s domaćim narescima, štrukli koje rade sami, a za glavno jelo nude svinjsko i teleće pečenje, gulaš od divljači, patku s mlincima…

BOLFAN VINSKI VRH

Smještena iznad sela Hrašće, na zemlji na kojoj se tisućama godina uzgaja vinova loza, vinarija Bolfan Vinski Vrh poput moćnog magneta privlači posjetitelje iz svih krajeva Hrvatske. Na prekrasnom imanju koje će vas napuniti nekom posebnom energijom možete prespavati u rustikalno uređenim sobama, kušati vrhunske kapljice okrunjene sjajnim medaljama i ručati na drvenoj terasi u mirnom i opuštajućem ambijentu.

Ovdje je sve najljepše od istoka Hrvatske nadohvat ruke: ideje za pet izleta u okolici Osijeka

Domaćini sve namirnice nabavljaju od okolnih obiteljskih domaćinstava i manjih proizvođača, njihov jelovnik je kreativan i maštovit, a goste posebno oduševljava T-bone steak crne slavonske svinje s umakom od zelenog papra i karameliziranog luka. Ovdje ćete probati i najbolju štrudlu od jabuke, ali i razigrana vina kao stvorena za svakodnevnu konzumaciju. Atmosfera je domaćinska, opuštena i ugodna, baš onakva kakva treba biti u ležernoj zagorskoj hiži.

KLET KOZJAK

U neposrednoj blizini autoceste Zagreb-Macelj, u Svetom Križu Začretju nalazi se još jedno slikovito imanje koje odiše autohtonim zagorskim ambijentom. U Kleti Kozjak pronaći ćete svoju oazu mira i tišine, kraj mirisnih livada i šuma, a posebno će vas razoružati njihov jelovnik s kojeg je teško odabrati samo jedno jelo.

Kuhani štrukli, pohani sir i ljubičasta tjestenina za toplo predjelo, za glavno jelo Krunetova plata, Martinin file, pureće rolade, zagorski odrezak, ciganski odrezak i kraljevski lungić, a od slastica sve moguće varijante štrukli i štrudli – pečene, zapečene, od jabuka, višanja, orasa… Ne zaboravite nazdraviti čašicom vrhunskog vina iz domaće proizvodnje i upijati atmosferu malog mjesta koje ima veliku dušu.

Advent u Hrvatskoj: najbolja mjesta za uživanje u pravom božićnom ugođaju

LOJZEKOVA HIŽA

Smještena u živopisnom selu Gusakovec u zelenoj idili između Marije Bistrice i Gornje Stubice, Lojzekova hiža pravi je mamac za istinske gurmane, za sve one koji su odani domaćoj hrani koja se priprema po starinskim receptima naših mama i baka. Koliko god siti bili, mirisi, okusi i boje na ovom imanju natjerat će vas da probate barem još malo, a neka od tradicionalnih jela koja se pripremaju su zagorska juha, teleći odrezak s restanim krumpirom, pečena patka, purica s mlincima…

Kažu da uz zagorske specijalitete najbolje pašu Lojzekovi gemišti, a tko poželi može i prespavati u prekrasno uređenim hižama, probuditi se uz zvukove životinja i osjetiti onaj pravi seoski ambijent u kojem mir poprima sasvim drugo značenje.

ZELENJAK

Nekoliko godina zaredom ovo je mjesto uvršteno među najbolje hrvatske restorane, a prepoznali su ga i korisnici na Trip Advisoru, najpopularnijoj svjetskog stranici za vrednovanje ugostiteljskih objekata koji ga redovito ocjenjuju s izvrsnih 5 zvjezdica. Kroz desetljeća je restoran Zelenjak postao neizbježan dio ugostiteljskog identiteta Hrvatskog zagorja i omiljeno izletište mnogobrojnih gostiju.

Sam vlasnik kaže da kroz gastro ponudu prije svega želi sačuvati tradiciju lokalne kuhinje i zadržati jednostavnost uz naglasak na domaće proizvode. U jednom od svojih objekata uredili su i mali „show cooking room” zvan Štruklionica za prezentacije izrade štrukli i mlinaca, a uz Agroturizam Kos i ZMH Horvat certificirani su proizvođači zagorskih štrukli, koje nose europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Dobro je znati da za organizirane grupe nude i degustacije vina u novouređenoj vinoteci iz koje nećete htjeti otići satima.

VINARIJA MICAK

U okrilju svetišta Marije Bistrice, obitelj Micak već generacijama na svojim vinogradima proizvodi vrhunske vinske senzacije i svojim gostima pruža doživljaj za pamćenje. Na zelenom bregu izgradili su bajkovito izletište za uživanje u bakinim specijalitetima poput patke s mlincima, pureće rolice i svinjskog pečenja, ali i probranim sortama i domaćim vinima među kojima se ističe rajnski rizling, graševina, cabernet sauvignon i merlot.

U posljednjih nekoliko godina osvojili su dvadesetak zlatnih odličja za svoja vina na brojnim natjecanjima, ali i za štrukle koje su ponijele titulu najboljih 2018., 2021. i 2022. godine na Štruklijadi. Imaju moderno uređen podrumski prostor s posuđem od nehrđajućeg čelika i bariknim bačvama, i – kako kažu – svaki posjetitelj ih istinski razveseli, bili to hodočasnici ili drugi vinski poklonici, koje pozivaju na uživanje u rajskim darovima Hrvatskog zagorja.

Ima li ljepše pozivnice da već ovog vikenda krenete zagorskim putevima? Svi oni koji žude za odmorom na nekoj prekrasnoj terasi u prirodi, uz čašicu vrhunskog vina i tanjur domaće hrane, neće pogriješiti ako se zapute u bilo koji od ovih prekrasnih izletišta.

PODIJELI: