Gdje za vikend: iskoristite lijepo i sunčano vrijeme za posjet jednom od najljepših hrvatskih dvoraca

Dvorac Veliki Tabor, jedan od najljepših hrvatskih dvoraca
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Dvorac Veliki Tabor jedan je od najočuvanijih, po mnogima i najljepši, a uz Trakošćan svakako i najpoznatiji hrvatski dvorac. Već pri samom prilasku ostavlja snažan dojam te posjetitelje nadahnjuje brojnim legendama i ljubavnom pričom između mladog plemića i zlatokose pučanke. Od Zagreba je udaljen nešto više od sat vremena, a u njegovoj okolici nalazi se niz obiteljskih imanja koja nude vrhunski gurmanski doživljaj i prekrasnu prirodu. Iskoristite sunčani vikend pred nama i krenite na izlet u dvorac Veliki Tabor, uživajte u razgledavanju ove povijesne građevine, a kasnije i u tradicionalnim delicijama, izvrsnoj kapljici i susretu s domaćim životinjama!

VELIKI TABOR NEKADA JE BIO DIO OBRAMBENOG SUSTAVA HRVATSKE, A DANAS JE JEDAN OD NAJLJEPŠIH HRVATSKIH DVORACA

Smješten na zelenom proplanku u blizini sela Desinić, slikoviti dvorac veliki Tabor već stoljećima bdije nad Hrvatskim zagorjem i smatra se jednom od najsačuvanijih kasnosrednjovjekovnih utvrda oko koje se pletu brojne tajne i legende. Ovo raskošno zdanje nekada je bilo dio obrambenog sustava sjeverozapada Hrvatske, kroz dugogodišnju povijest mijenjalo je svoje vlasnike, a prvi zapisi govore da je ovdje stolovala čuvena velikaška obitelj – grofovi Celjski.

Samo ime dolazi mu od riječi tabor, što znači ratni logor. Muzej unutar Starog Grada čuva i stalni postav, ali je i mjesto društvenih događanja, izložbi, filmskih i glazbenih večeri. Veliki Tabor je predivan primjer suživota stanovnika s vrijednom baštinom i zaštićenim spomenikom nulte kategorije.

LEGENDA O LJUBAVNOJ PRIČI IZMEĐU PLEMIĆA I PUČANKE

Za današnji izgled dvorca zaslužna je mađarska plemićka obitelj Ratkaj, a ono što posjetitelje nadahnjuje i vraća u neka minula, ali uzbudljiva vremena je priča o Veroniki, zlatokosoj, nježnoj ljepotici u koju se zaljubio mladi Fridrik, sin bana i grofa Hermana II. Celjskog. Njihovoj strastvenoj ljubavi žestoko se protivio Fridrikov otac pa je mladi par pobjegao u Sloveniju, gdje su se u tajnosti vjenčali. Uskoro ih je pronašla zla ruka moćnog grofa, Fridrik je bio zatvoren na četiri godine, a mlada Veronika je utopljena u drvenoj posudi.

Dvorac Veliki Tabor otvoren je za posjetitelje od utorka do petka od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati, a ova oda srednjovjekovne arhitekture i budni čuvar tajanstvene prošlosti djeluje i kao muzej. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 25 kuna, a za djecu, studente i umirovljenike 15 kuna. Nakon razgledavanja i upoznavanja detalja iz burne i zanimljive prošlosti, prošetajte obližnjim zelenim bregima i livadama s kojih se pružaju spektakularni vidici i pogled na Veliki Tabor. Za sve one koji žude za odmorom u prirodi uz čašicu vrhunskog vina i tanjur domaće hrane tu su prekrasna izletišta i seoska domaćinstva Hrvatskog zagorja!

PODIJELI:
AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ