Uskočite u kajak ili kanu, uzmite veslo u ruke i krenite u otkrivanje mirnih i tajnovitih tokova Gacke

Kanui Gacka
piše Putni Kofer

Stigao je vikend, praznik, godišnji odmor ili jednostavno imate slobodan dan, a želite provesti aktivan odmor u prirodi? Ako tražite ideje da zadovoljite svoj avanturistički duh i priuštite sebi nezaboravno iskustvo, onda je put u Liku i vožnja kajacima pravi izbor za vas. Bilo da ste rekreativac ili se aktivno bavite nekim sportom, sigurno nećete ostati ravnodušni na ljepotu Gacke doline koja pruža uzbudljivo iskustvo vožnje kajacima. Iako sama rijeka Gacka zbog vode koja je izuzetno hladna nije idealno mjesto za kupanje, ovu rijeku i dolinu koja je njen dom jednostavno treba doživjeti jer je veliko bogatstvo koje dariva u samo jednom spuštanju i zaveslaju.

ZA VOŽNJU KAJAKOM ILI KANUOM VAM NE TREBA ISKUSTVO VESLANJA, SAMO MALO DOBRE VOLJE

Aktivan odmor u Gackoj dolini postaje sve zanimljivija destinacija za sve one koji žele istražiti nove putove i otkrivati još neistražena mjesta, a kako i ne bi kad se radi o području koje je bogato biljnim i životinjskim svijetom, gustim zelenim šumama, nepreglednim pašnjacima i najljepšim livadama na svijetu. Uskočite u kajak, uzmite veslo u ruke i krenite u otkrivanje mirnih i tajnovitih tokova Gacke. S obzirom na to da je Gacka izrazito mirna rijeka, za vožnju kajakom vam ne treba prethodna priprema i iskustvo veslanja, samo malo dobre volje. Rijeka Gacka je namijenjena svima pa je tako pogodna za veslanje za sve dobne skupine. Ovo iskustvo pružit će vam nevjerojatan pogled na najljepše livade na svijetu i najčišću rijeku u Europi.

GDJE UNAJMITI KAJAKE ILI KANUE

Kajake možete unajmiti u idiličnom selu Prozor kod Otočca koji se nalazi 130 km od Zagreba, 40 km od Jadranskog mora te samo 30 km od nacionalnog parka Plitvička jezera. Jedna od najpoznatijih tura je Ruta 5 mostova, a njena dužina je 8 kilometara i možete je prijeći za dva i pol sata. Cijena za odraslu osobu iznosi 150 kuna, a za djecu do 14 godina 75 kuna. Ruta 3 mosta primjerenija je za obitelji s manjom djecom, a cijena po osobi iznosi 130 kuna. Uz najam kajaka dobit ćete prsluke za spašavanje, brzu obuku za početnike, kartu s uputama te vodonepropusne torbe za vaše fotoaparate ili mobitele. Naravno, kajake ili kanue možete unajmiti i voziti se gdje i koliko hoćete.

Veslanje na dasci kroz skriveno carstvo prirode Baćinskih jezera zvuči kao sjajna ideja

NAKON VOŽNJE KAJACIMA, POSJETITE NAJVEĆE IZVORE RIJEKE GACKE I NAUČITE KAKO UPRAVLJATI MLINOVIMA

Nakon uzbudljive vožnje kajacima po Gacki, posjetite njene najveće izvore – Majerovo, Tonković i Klanac vrilo. Vrela Gacke ili kako ih narod iz Like zove ‘vrila’ kriju stare mlinice koje su danas stavljene u turističku funkciju, a mlinari će vam prezentirati svoje bogato obrtničko znanje i pokazati kako upravljaju mlinovima.

Kod njih možete kupiti domaće brašno te druge tradicionalne proizvode poput ajvara, jabučnog octa, džemova, sokova i likera. U blizini se nalazi i nacionalni park Plitvička jezera, veličanstveno i dinamično lice prirode, koje je ujedno i jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija u Hrvatskoj.

Proljeće u zelenilu i prirodi: ovih je pet gora i planina idealno ako tek počinjete planinariti

PODIJELI: