Vražji prolaz i Zeleni vir: pripremite udobne tenisice i otkrijte nestvarnu ljepotu u zelenilu Gorskog kotara

Vražji prolaz i Zeleni vir su idealna mjesta za izlet u Gorski kotar
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

U srcu Gorskog kotara, nedaleko od Skrada, smjestio se zaštićeni krajobraz koji bi svaki ljubitelj prirode trebao barem jednom posjetiti: kanjon Vražji prolaz i slap Zeleni vir. Površina Zaštićenog rezervata je 200 hektara, od čega se dio može obići na nezahtjevnom izletu prikladnom za cijelu obitelj. Ako se do ovih prirodnih fenomena želite uputiti pješke, krenite iz Skrada, no automobilom se možete spustiti i sve do ulaza u kanjon. Ulaznica stoji 25 kuna, za djecu 10, i od polazne točke kod planinarskog doma počinje šetnja za pamćenje. Pripremite udobne tenisice i otkrijte Vražji prolaz i Zeleni vir!

Prekrasno jezero u susjednoj BiH oduševljava ogromnim plavetnilom, otočićima i poluotocima, a idealno je odredište za ljubitelje aktivnog odmora

JEDNODNEVNI IZLET U PRIRODU KOJI ĆETE PAMTITI: VODA JE OVDJE TISUĆAMA GODINA OBLIKOVALA STIJENE U MAGIČNE OBLIKE

Vražji prolaz, koji lokalci zovu Vrajži, jedan je od najljepših kanjona Gorskog kotara, dug oko 800 metara duž kojih su postavljeni rukohvati, stepenice i drveni puteljci za lakše kretanje. Na ovom je mjestu voda tisućama godinama djelovala na kamen i posljedice su vidljive u prekrasnim oblicima i udubinama koje je ostavila na stijenama.

Ako čujete šum vode, to je potok Jasle, iznad kojeg se na kraju Vražjeg prolaza smjestila još jedna atrakcija ovog nevjerojatnog područja – Muževa hiša. Duga dvjestotinjak metara, na čijem se kraju nalazi šira dvorana i malo jezerce. Smatra se da su se u ovoj špilji stanovnici Skrada i okolice skrivali od Turaka, a danas se u njoj skrivaju strogo zaštićene vrste šišmiša potkovnjaka pa je zimi ulazak zabranjen kako ih se ne bi uznemiravalo.

Cijela pješačka staza kroz kanjon nije teška, ne svladava velike nadmorske visine, dijelom vodi puteljcima usječenim u stijenama, a dijelom po ljudskom rukom napravljenim stazicama. Iako je naizgled nezahtjevna, prirodu i njezinu nepredvidljivost kao i uvijek treba poštovati pa je prikladna, čvrsta obuća koja se ne kliže obavezna za ovaj izlet.

Najveća zagrebačka tržnica srce je i trbuh grada, mjesto susreta i žive tradicije, ali njezina gradnja nije prošla bez neočekivanih problema

Druga prirodna atrakcija na ovom području je Zeleni vir, stijena visoka 70 metara s koje se obrušavaju dva slapa i stvaraju nevjerojatan prizor. Jedan potočić nakon pada nestaje u usjeku, a drugi pada pred ulaz u špilju i ulijeva se u potok Curak. U toj špiji je jezerce smaragdno zelene boje po kojem je ova atrakcija dobila ime.

View this post on Instagram

A post shared by Ante Špaleta (@ante.spaleta)

PODRUČJE NA KOJEM SE NALAZI VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR KRIJE STARU MUNJARU KOJA I DANAS PROIZVODI STRUJU NA ORIGINALNIM STROJEVIMA

Treća zanimljivost ovog kraja je stara Munjara, mala hidroelektrana sagrađena još 1921. godine kojom je započela elektrifikacija Gorskog kotara. Zanimljivo je da je i danas u funkciji i smatra se spomenikom tehničke kulture jer se originalni strojevi i dalje proizvode za proizvodnju električne energije.

Za obići sve ove atrakcije iz Skrada treba parkirati kod benzinske pumpe i potražiti početak obilježene staze 200-njak metara od željezničke postaje. Od tamo ćete se spustiti do kanjona pa kasnije uspeti natrag u mjesto. Ako parkirate na ulazu u kanjon krenite kroz prolaz i doći ćete s vremenom do Zelenog vira i Muževe hiše.

Za cijeli su vam izlet dovoljna dva, tri sata. U planinarskom domu na ulazu u kanjon vas nakon šetnje čeka okrjepa, bilo da ste raspoloženi za tradicionalni planinarski gulaš ili neki specijalitet Gorskog kotara, poput štrudle od borovnica ili graha s kobasicom.

Još jedna ideja za izlet! Jeste li posjetili prekrasan kanjon Kamačnik?

Šetnica na kojoj su drveća i rijeka potpuno nestvarnih boja, da se na trenutak zapitate gledate li na svijet s nekim od Instagram filtera na očima! Ako razmišljate o izletu u prirodu prikladnom za sve uzraste i svaku razinu tjelesne kondicije, izletu koji će vas napuniti pozitivnom energijom i opustiti prekrasnim prizorima, neka vaše sljedeće odredište bude slikoviti kanjon Kamačnik.

PODIJELI ČLANAK