jela koja svi vole
Aktualnosti
Dva dana, 15 vinarija, milijun doživljaja: na Danima otvorenih kušaonica otkrijte najbolje okuse srca Dalmacije
Područje Šibensko kninske županije krasi zavodljiva obala i slikovita unutrašnjost. Otoci su rasuti kao biseri po prekrasnom plavom Jadranu, a malena sela s kamenim kućama u zaleđu pružaju autentičan uvid u to kako je stanovništvo nekada živjelo. Na cijelom je prostoru zemlja izrazito plodna i svake nas godine nagrađuje sočnim plodovima različitih kultura, a ono po čemu se zaista može pohvaliti su vinske sorte koje se ovdje njeguju već stoljećima.
KUŠAJTE VINA NA MJESTU NA KOJEM NASTAJU, OD LJUDI KOJI IH S LJUBAVLJU STVARAJU
Od svih sadržaja koje nudi, Šibensko kninska županija, ili od milja “srce Dalmacije”, posebno se ponosi svojim vinarima i vinima. Njih slavi događanjima na kojima oni dobivaju priliku predstaviti svoj rad, a posjetitelji uživati u najboljim kapljicama. Upravo su svibanj i početak lipnja idealno vrijeme da upoznate domaće proizvođače, isprobate njihove proizvode na koje su jako ponosni, kušate vrhunska vina na mjestu na kojem nastaju, ali i otkrijete rakije, likere, maslinova ulja i nenadmašne okuse šibenskog i kninskog kraja.
RAZNOLIKOST KLIME, RELJEFA I ZEMLJE DAJU RAZLIČITA, A JEDNAKO VRHUNSKA VINA
Jedna od najvećih vrijednosti ovog kraja je raznolikost klime, reljefa i zemlje, zbog kojih su uvjeti idealni za uzgoj različitih sorti vinove loze. Zaštitni znak županije su sorte babić i debit. Babić savršeno uspijeva bliže moru, koje daje snagu škrtom tlu, dok debitu odgovara klima u zaleđu, gdje je tlo dublje, a noći hladnije. Raznolikost autohtonih sorti šibensko kninskog kraja će vas oduševiti, ali uspijevaju ovdje i cijenjene internacionalne sorte, pa će zasigurno svatko naći vino baš po svom ukusu.
DANI OTVORENIH KUŠAONICA: OBILAZAK 15 VINARIJA I KUŠANJE NAJBOLJEG OD MORA I ZALEĐA
Upravo su zbog predanih i talentiranih vinara nastali Dani otvorenih kušaonica. Sjajna manifestacija ove će se godine održati 19. i 20. svibnja u čak 15 prekrasnih vinarija, koje ćete moći posjetiti oba dana od 12 do 20 sati. Kušati najbolja vina možete na dvije rute, na plavoj i zelenoj. Na plavoj ruti obilaze se vinarije na području Primoštena, Šibenika, Vodica, Pirovca i Tisnog, dok se zelenom rutom uz Šibenik obilazi i unutrašnjost županije od Knina, Oklaja do Plastova i Skradina. Obje rute kreću iz Šibenika u 12 sati kod parkirališta TEF.
KOJE SVE VINARIJE SUDJELUJU I KAKO IH POSJETITI
Na Zelenoj ruti posjećuju se vinarije Vinoplod, Burnum, Lasin, Škovina, Ante Sladić i Sladić vina. Na Plavoj ćete obići Vinarije Vinas Mora, Testament, Baraka, Birin, Livaić i Slamić vina. Cijeli dan uživanja u vrhunskim vinima stoji 25 eura, a za ulaznicu za dva dana treba izdvojiti 45 eura. Isplati se požuriti jer je broj posjetitelja organiziranim prijevozom ograničen. Srećom, u kušaonice se možete zaputiti i u samostalnom aranžmanu. Tijekom 19. i 20. svibnja individualni gosti ostvaruju popust od 50 posto na kušanje u vinarijama koje sudjeluju u događanju.
BOGAT PROGRAM I PONUDA NA FESTIVALU DRNIŠKOG MERLOTA KRAJEM MJESECA
Posebno događanje koje slavi drniški merlot očekuje nas krajem mjeseca, 26. i 27. svibnja. Manifestacija „Taste Like Dalmatia Drniš: Festival drniškog merlota” posvećena je uživanju u dobrom vinu i dobrom društvu. Posjetitelje očekuje prezentacija pomno odabranih vinara drniškog kraja, tečaj “wine&art”, vrhunski predavači i odlična zabava. Ulaz na festival je besplatan, a sva vina moći će se kušati na čaše. Za to će trebati kupiti kupone i unajmiti staklenu čašu uz kauciju od 10 eura. Cijene svih vina bit će promotivne, a festival će biti otvoren od 17 sati do ponoći.
LJUBAV PIDOĆA I DEBITA SLAVI POSEBNA MANIFESTACIJA POČETKOM LIPNJA
Znate li što se najbolje slaže s karakternim debitom, vinom iz šibenskog zaleđa? Pidoća, predivna školjka iz Šibenskog kanala, koja se naziva još i dagnja ili mušula. Proljeće je doba kada oboje sazrijevaju, stvarajući nevjerojatnu simbiozu. Meso u ljušturi pidoće počinje cvjetati, dok je mladi, živahni debit spreman izaći iz podruma. Kada se ove dvije ljepote susretnu na vašem nepcu, postaju savršen par, a upravo je tako nastala i manifestacija – Pidoća i Debit se vole. Ovogodišnje izdanje održat će se 10. lipnja u Šibeniku, gradu koji uistinu ima poseban odnos s gastronomijom.
REGIJA VRHUNSKE GASTRONOMIJE NAJLJEPŠA JE NA NJEŽNOM SUNCU KASNOG PROLJEĆA I RANOG LJETA
Od Michelinovih nagradama okrunjenih restorana, autentičnih dalmatinskih konoba pa sve do modernih, mediteranskih lokala koji zrače neodoljivom privlačnošću – cijelo je područje Šibensko-kninske županije raj za gurmane i obiluje raznolikom kulinarskom ponudom koja će zadovoljiti i najistančanija nepca, ali i sve ljubitelje slavnih vina koje vinari kroz ove manifestacije predstavljaju javnosti.
Istražite Šibensko-kninsku županiju u proljeće, kušajte najbolje kapljice, posjetite neka od obiteljskih izletišta ili čarobnih otoka. Proljeće je ovdje unijelo neku posebno zaraznu vibru koja će vas očarati pa, tako zna, možda odlučite i prespavati ili tamo provesti cijeli godišnji odmor. Mi se ne bi bunili!