Isplati li se više Airbnb ili hotel? Istraživanje je otkrilo da privatni smještaj nije više povoljniji za putnike, jeftiniji je samo u dva slučaja

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ideja je u startu bila izvrsna. Putnici i turisti manje će trošiti na smještaj, a lokalno stanovništvo poboljšati kućni budžet iznajmljivanjem prazne sobe ili cijelog stana, u kojem inače žive, u periodu kad nisu u njemu. Govorilo se još i o prednostima kontakta sa stvarnim, domaćim ljudima na destinaciji, dobivanju preporuka lokalaca iz prve ruke i autentičnijem i održivijem načinu putovanja. Što je od svega toga i danas aktualno kad se radi o Airbnb-u? Što je zaista isplativije, hotel ili Airbnb?

Prekrasno jezero u susjednoj BiH oduševljava ogromnim plavetnilom, otočićima i poluotocima, a idealno je odredište za ljubitelje aktivnog odmora

KRATKOROČNI NAJAM JEDNOSOBNOG STANA SKUPLJI JE OD HOTELA U 38 OD 50 GRADOVA

Ova se platforma za kratkoročno iznajmljivanje privatnog smještaja posljednjih godina našla na udaru brojnih kritika, a posljednje istraživanje dokazuje i ono što su brojni korisnici već primijetili. Airbnb je postao skup, štoviše, smještaj u apartmanima skuplji je od onog u hotelima. Opsežno istraživanje britanske udruge za zaštitu potrošača Which? pokazalo je da je Airbnb skuplji od hotela u većini svjetskih gradova. U 38 od 50 promatranih odredišta ispostavilo se da je kratkoročni najam jednosobnog stana skuplji od hotelske sobe usporedive veličine.

SVE VIŠE GRADOVA POKUŠAVA ZABRANITI, OGRANIČITI I REGULIRATI KRATKOROČNI NAJAM

Airbnb je došao na loš glas prije nekoliko godina. Barcelona je bila prvi europski grad koji je zabranio Airbnb, slijedila su ju brojna mjesta, a ove je godine ograničenje uveo i New York. Kao glavni problem ističe se činjenica da zbog kratkoročnog najma stanovi postaju nedostupni i preskupi za lokalno stanovništvo, a nekad mirne stambene četvrti postale su glasne turističke košnice. Problem je i regulacija ove vrste najma jer stanovi obično nisu registrirani kao objekti za iznajmljivanje i ne plaćaju porezna davanja poput, primjerice, registriranih pansiona.

RAZLIKA U CIJENI ZA JEDNO NOĆENJE DOSEŽE I 80 DOLARA

Uz sve te problem, sada se ispostavilo da Airbnb nije uopće jeftin. Štoviše, usporedbom cijena manjih, jednosobnih stanova i hotelskih soba, stanovi su u većini gradova bili skuplji. Prosječna cijena jednosobnog stana u Amsterdamu je 224 dolara, a cijena hotelske sobe 143 dolara. U širem londonskom području jednosobni stan možete unajmiti za 200 dolara, dok će vas soba u hotelu koštati 126 dolara. U Barceloni se manji Airbnb stanovi iznajmljuju za 172 dolara, dok se hotel na sličnoj lokaciji može naći za 112 eura. Razlike su vidljive i u mnogim drugim gradovima.

Šarmantni slovenski grad na Dravi dom je najstarije vinove loze na svijetu, prekrasnog dvorca i vrhunske suvremene umjetnosti

PROBLEMI U NEW YORKU: I DALJE SE IZNAJMLJUJU STANOVI KOJI NISU LEGALNI

New York je početkom godine odredio da više nije dozvoljeno iznajmiti cijelu kuću na manje od 30 dana. Tako su trenutno jedine legalne Airbnb opcije u gradu one u kojima vlasnik stanuje u nekretnini i gdje je nekretnina službeno registrirana za kratkoročni najam. No, istraživanje je otkrilo da platforma i dalje nudi niz opcija koje su zapravo ilegalne.

KOMENTAR AIRBNB-A: PODACI SU POGREŠNI, STANOVI SU VEĆI OD HOTELSKE SOBE

Which? je pitao i Airbnb da prokomentira rezultate njihova istraživanja. Oni su odgovorili da su “podaci pogrešni i temeljeni na pogrešnoj metodologiji jer privatni stanovi općenito imaju više prostora od hotelskih soba”. To, ujedno, i ostaje najveća prednost Airbnb-a i sličnih platformi za bukiranje privatnog smještaja. Britanska potrošačka udruga navodi kako on ostaje isplativ za veća društva i višečlane obitelji, koji bi morala uzeti nekoliko hotelskih soba.

KOME SE AIRBNB I DALJE ISPLATI? VELIKIM OBITELJIMA I DRUŠTVIMA I ONIMA KOJI PLANIRAJU KUHATI

U tom im je slučaju povoljnija alternativa uzeti veći stan u koji se svi mogu smjestiti. Druga kategorija ljudi kojima se Airbnb unatoč poskupljenju isplati su oni koji na putovanjima ne planiraju jesti u restoranima. Ako stan ima kuhinju, manji trošak za obroke koje će si sami spremiti može nadomjestiti višu cijenu same smještajne jedinice. No, ako putuju dvije do tri osobe, i namjeravaju istraživati lokalne restorane, više će im se isplatiti hotel. Tim više što je često u cijenu noćenja uključen i doručak.

UDAR INFLACIJE: CIJENE AIRBNB-A RASLE SU BRŽE I VIŠE OD CIJENA HOTELA

Analiza tvrtke AirDNA pokazala je da su cijene privatnog smještaja rasle brže od cijena hotela. Hoteli su izgubili na cijeni tijekom pandemije jer su turisti davali prednost privatnom smještaju u ruralnim i obalnim destinacijama. Cijene na platformama poput Airbnb-a rastu već tri godine, a hotelske sobe poskupile su tek od lani, i to u prosjeku 11 posto, što je i dalje bitno manje od prosječnog poskupljenja privatnog smještaja.

U ovom je istraživanju Which usporedio prosječnu cijenu stotina tisuća smještaja u hotelima i 300.000 oglasa na platformama Airbnb i Vrbo tijekom 12 mjeseci, i to u 50 gradova i obalnih odredišta. Prosječnu cijenu jednokrevetnog Airbnba i Vrba od svibnja 2022. do svibnja 2023. analizirali su i dostavili iz tvrtke AirDNA, pri čemu su uračunali samo osnovnu cijenu, bez naknade za usluge. Prosječnu cijenu hotelske sobe za isto razdoblje od 12 mjeseci dostavila je stranica Kayak, koja nije uključila hotele s pet zvjezdica. Cijelo istraživanje možete pogledati ovdje.

PODIJELI ČLANAK