Gradovi diljem svijeta uvode takse i ograničavaju broj posjetitelja: „Dosta nam je pijanih turista i velikih gužvi, želimo zaštititi lokalno stanovništvo”

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Sjećate li se vremena kada su mnogi sanjali da će pandemija otvoriti vrata novom obliku turizma temeljenom na održivom razvoju i izbjegavanju prevelikih gužvi? Da, taj san davno je nestao, a masovni turizam se vratio i sa sobom donio stare, dobro poznate probleme s kojima se tijekom ljetne sezone suočavaju i brojni hrvatski gradovi i otoci.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

Prazne ulice najpopularnijih svjetskih odredišta zamijenjene su gužvama turista koji žele posjetiti poznate atrakcije, restorane i trgovine, čime su se stvari vratile u stanje prije 2020. Ipak, neke destinacije ne žele pružiti dobrodošlicu svim turistima pa uvelike ograničavaju broj posjetitelja ili povećavaju turističke pristojbe kako bi se suočile s prevelikom navalom. Neki čak i jasno poručuju ljudima da ne dolaze.

AMSTERDAM JE KRENUO U NEOBIČNU KAMPANJU KOJOM MOLE POSJETITELJE DA NE DOLAZE

Amsterdam je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi, a godišnje ga posjeti na milijune turista iz cijelog svijeta. Međutim, sa sve većom gužvom i prenatrpanim ulicama, grad se suočava s brojnim izazovima pa su gradske vlasti odlučile smanjiti pritisak i očuvati njegovu autentičnost.

Naime, nizozemska prijestolnica nedavno je pokrenula neobičnu turističku kampanju s ciljem da zamoli određene posjetitelje da se drže podalje od grada. Ova kampanja je usmjerena na obeshrabrivanje turista koji planiraju doći u Amsterdam kako bi se zabavili, a posebno se fokusira na turiste iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

Amsterdam je već duže vrijeme privlačna destinacija za britanske turiste, posebno za mlade muškarce koji dolaze u velikim grupama, piju i konzumiraju kanabis u lokalnim kafićima i barovima te potom posjećuju četvrt crvenih svjetiljki, što nizozemske vlasti smatraju neprimjerenim ponašanjem.

Međutim, grad želi promijeniti svoju percepciju u javnosti te se usredotočiti na svoju bogatu povijest, živahnu gastronomsku scenu i ljubav prema umjetnosti. Stoga je pokrenuta kampanja kako bi se razuzdani turisti obeshrabrili od posjeta, jer Amsterdam više ne želi biti poznat kao središte zabave, seksa, droge i rock’n’rolla.

INDONEZIJSKA VLADA RAZMATRA UVOĐENJE TURISTIČKE TAKSE NA BALIJU RADI OČUVANJA PRIRODNIH LJEPOTA OTOKA

Indonezijski otok Bali još je jedno popularno odredište koje razmatra nove mjere za rješavanje neprimjerenog ponašanja posjetitelja. Prirodne ljepote takozvane Zemlje bogova odavno privlače turiste, ali ova nirvana vulkana i šuma stekla je i reputaciju razuzdanosti i ekscesa.

Indonezijska vlada je u procesu razmatranja uvođenja turističke takse s ciljem prebacivanja fokusa s kvantitete na kvalitetu u turizmu. Iako će ova mjera vjerojatno imati posredne učinke na gospodarstvo, koje je prije pandemije bilo u velikoj mjeri ovisno o turizmu (čak 60 posto), ona je ključna za očuvanje prirodnih ljepota otoka i poboljšanje iskustva turista.

VENECIJA OVE GODINE UVODI NAPLATU ULAZNICA ZA JEDNODNEVNE TURISTE

Venecija je jedan od najposjećenijih svjetskih gradova, njezini bajkoviti kanali, raskošne palače i romantične vožnje gondolom privlače turiste iz cijelog svijeta. No, kao i brojni takvi gradovi, i Venecija se suočila s problemom „prekomjernog turizma”, odnosno većeg broja gostiju nego što gradska infrastruktura može podnijeti i turizam se počeo negativno odražavati na kvalitetu svakodnevnog života stanovnika.

Već u vrijeme prije pandemije, 2019. godine, počelo se ozbiljno razgovarati o uvođenju takse za jednodnevne turiste. Najava svojevrsne „ulaznice” za razgledavanje grada izazvala je puno interesa, no covid je na neko vrijeme ostavio tu temu po strani. Smirivanjem situacije s novim virusom i ponovnim buđenjem sektora putovanja, nije trebalo dugo da se vrate svi stari problemi. Pa se aktualizirala i tema „ulaznice” u Veneciju.

Prošle je godine najavljeno da naplata počinje već u 16. siječnja 2023., no krajem 2022. termin je ipak pomaknut i naplata odgođena za najmanje šest mjeseci. Oni koji posjećuju Veneciju morat će rezervirati svoj dolazak s točnim datumom preko sustava koji je još u izradi, nakon čega će primiti QR kod koji će biti potvrda da su prošli propisanu proceduru.

TURISTIČKI PRITISAK NA BARCELONU: GRAD PODUZIMA KORAKE ZA OČUVANJE LOKALNE ZAJEDNICE

Barcelona je jedna od najatraktivnijih europskih metropola, sa svojim modernističkim remek-djelima, prekrasnim plažama, živahnim noćnim životom te raznolikom hranom. Međutim, s velikim brojem turista, grad se suočava s velikim izazovima.

Naime, u 2022. godini, grad je poduzeo neke mjere za ograničavanje broja posjetitelja, uključujući smanjenje veličine turističkih grupa i ograničenja buke. Gradonačelnik je tom prilikom izjavio da turizam predstavlja veliki izazov u Barceloni te će nastojati dodatno ograničiti broj posjetitelja kako bi se osigurala bolja kvaliteta života lokalnog stanovništva u gusto naseljenoj katalonskoj prijestolnici.

TALIJANSKA OBALA AMALFI UVELA SUSTAV REGISTARSKIH TABLICA ZA KONTROLU BROJA DNEVNIH IZLETNIKA

Talijanska obala Amalfi donijela je inovativno rješenje kako bi održala kontrolu nad brojem dnevnih izletnika. U 2022. godini, uveli su sustav registarskih tablica kako bi ograničili pristup automobilima. Prema novim pravilima, automobili s registarskim tablicama koje završavaju na neparan broj mogu pristupiti najatraktivnijem dijelu obale samo na neparne datume u mjesecu. S druge strane, automobili s registarskim tablicama koje završavaju na parni broj mogu ući sljedeći dan.

Lokalno stanovništvo i javni prijevoz bili su, naravno, izuzeti. Međutim, obala Amalfi i dalje se suočava s problemom pretjeranog turizma, pa se našla na Forbesovom popisu mjesta koja treba izbjegavati u 2023.

PODIJELI ČLANAK