Do jednog od najljepših europskih gradova možete doći za manje od 30 eura, evo što tamo vidjeti

Berlin, srce Europe
Fotografije: Shutterstock, Unsplash
piše Putni Kofer

Mnoge je nedavno razveselila vijest kako je najveća europska niskotarifna aviokompanija, Ryanair, za ovaj je lipanj najavio niz novih linija iz Zadra. Ovaj biser Jadrana bit će povezan s čak 45 europskih gradova, što je ujedno i najveći broj linija Ryanaira iz Hrvatske s obzirom na to da je broj destinacija iz zagrebačke baze značajno manji u odnosu na zadarski.

Šarmantni slovenski grad na Dravi dom je najstarije vinove loze na svijetu, prekrasnog dvorca i vrhunske suvremene umjetnosti

Od lipnja iz Zadra prometuje i linija za Berlin, a trenutno se karte u jednom smjeru mogu pronaći za samo 29 eura. Idealna je to prilika za kasno proljetni city break u jedan od najljepših gradova u Europi. Evo što sve morate posjetiti i doživjeti u slikovitoj njemačkoj prijestolnici, gradu umjetnika, multikulturalnosti, glazbe, najluđih partija, ali i gradu burne i bolne prošlosti…

BRANDENBURŠKA VRATA: ZADNJI SAČUVANI ULAZ U GRAD S MOĆNIM SPOMENIKOM NA VRHU

Sagrađena krajem 18. stoljeća, ova su trijumfalna vrata na Pariškom trgu simbol Berlina i zadnji sačuvani stari ulaz u grad. Visoka su 26 metara, široka 65,5 metara i dugačka 11 metara, a na njima stoji kvadriga, odnosno četverostruka konjska zaprega kojom upravlja Victoria, božica pobjede.

Sastoje se od 12 stupova u dorskom stilu, po šest sa svake strane, što ne čudi s obzirom na to da su inspiracija za gradnju bila atenska vrata Propileji na atenskoj Akropoli. Ovo je mjesto centar svih važnih zbivanja u gradu, ovdje se dočekuju nove godine, održavaju skupovi, a upravo je pored njih govor održao i američki predsjednik Ronald Reagan koji je 1987. pozvao predsjednika SSSR-a Gorbačova da sruši zid koji se nalazio tek nekoliko metara dalje.

Najveća zagrebačka tržnica srce je i trbuh grada, mjesto susreta i žive tradicije, ali njezina gradnja nije prošla bez neočekivanih problema

Ova su vrata idealna polazišna točka za upoznavanje grada, do njih vodi jedna od najpoznatijih ulica, Unter den Linder (u prijevod “ispod lipa”) s brojnim mondenim trgovinama, hotelima i restoranima, sjeverno od njih nalazi se Reichstag, a južno Memorijalni centar Europe posvećen Židovima stradalim u Drugom svjetskom ratu.

REICHSTAG: BURNA PROŠLOST IMPRESIVNE ZGRADE PARLAMENTA

Impresivna zgrada arhitekta Paula Wallota danas je sjedište njemačkog parlamenta, Bundestaga. Na najvišem vrhu kupole zgrada je visoka 75 metara, površina je oko 60 tisuća četvornih metara, a glavna prostorija za zasjedanje parlamenta može smjestiti 669 uzvanika. Kao i brojne zgrade u Berlinu, i ova ima burnu povijest. Dao ju je sagraditi car Vilim I. 1884. godine, a 1933. je teško stradala u požaru koji su navodno podmetnuli komunisti, iako se vjeruje da su zgradu zapalili sami nacisti kako bi ih mogli optužiti.

Reichstag je koristila Nacistička stranka, a nakon ujedinjena Njemačke ponovo postaje sjedište parlamenta ujedinjene države i kompletno je obnovljena 1999. Reichstag je moguće turistički posjetiti uz prethodnu online registraciju i rezervaciju termina.

MUSEUMINSEL: KOMPLEKS S NEKIM OD NAJVAŽNIJIH EUROPSKIH MUZEJA

Museuminsel ili Muzejski otok smjestio se na samoj rijeci Spree. Na njemu se nalaze neki od najznačajnijih berlinskih, ali i njemačkih i europskih muzeja. Kompleks se sastoji od pet muzeja, to su muzej Bode, Stari muzej, Novi muzej, Pergamski muzej i Stara nacionalna galerija. Zaljubljenici u povijest i umjetnost samo ovdje mogu provesti cijeli dan. Ako nemate toliko vremena pogledajte barem čuvenu bistu kraljice Nefertiti u Novom muzeju ili Pergamonov oltar u Pergamskom muzeju.

I dok ovaj otok nosi ime muzeja, cijeli bi se Berlin bez problema mogao nazvati “gradom muzeja”. Diljem grada nalaze se interesantni postavi, od Povijesnog i Prirodoslovnog muzeja, koji čuva pravi kostur dinosaura, sve do zabavnih i edukativnih Muzeja grada Berlina ili Muzeja DDR-a u kojem možete vidjeti kako se nekad živjelo na istočnoj strani zida.

BERLINER DOM: KATEDRALA KOJA TO NIJE S TRI OVALNE KUPOLE SJEDIŠTE JE PROTESTANTSKE CRKVE

Uz Brandenburška vrata zasigurno najpoznatiji simbol Berlina je najveća gradska crkva s tri ovalne kupole – Berliner Dom ili Berlinska katedrala. Iako nosi ime katedrala, ona to zapravo nije jer u njoj nikad nije stolovao biskup. Nalazi se na Muzejskom otoku, na mjestu gdje je prva sakralna građevina postojala još u 15. stoljeću. Današnja je crkva sagrađena krajem 19. i početkom 20. stoljeća i često se smatra protestantskom verzijom bazilike sv. Petra u Rimu.

CHECKPOINT CHARLIE: SJEĆANJE NA ZID KOJI JE DIJELI GRAD I CIJELE OBITELJI

Dok neka mjesta u gradu, poput Muzeja DDR-a, svakodnevni život iza željezne zavjese prikazuju da vedar način, bez nostalgije, ali i bez otvaranja bolnih tema, na starom graničnom prijelazu iz zapadnog u istočni Berlin posjetitelj može saznati i brojne mučne priče iz ovog teškog razdoblja.

Gradnja Berlinskog zida započela je 1961. godine, kad su vlasti na istoku shvatile da velik broj stanovnika odlazi bez namjere da se ikad vrati. Stanovnici istočnog Berlina tako su bili zatvoreni iza zida kojeg su mogli prijeći samo uz posebne dozvole i propusnice. Ostatke zida moguće je vidjeti na par mjesta u gradu, a posljednji sačuvani granični prijelaz je Checkpoint Charlie.

Uz njega se nalazi muzej “Haus am Checkpoint Charlie” u kojem se mogu pročitati brojne potresne priče o pokušajima bijega i razdvajanjima cijelih obitelji koje su nekad praktički živjele vrata do vrata. Zid je napokon srušen 1989. godine, nakon čega je Njemačka, a i brojne razdvojene obitelji, napokon ujedinjena.

CHARLOTTENBURG: NAJLJEPŠI I NAJRASKOŠNIJI BERLINSKI DVORAC

Nekad ljetna rezidencija kraljevske obitelji, Charlottenburg je danas najljepši i najočuvaniji berlinski dvorac. Izgrađen je u 17. i značajno proširen u 18. stoljeću, a ime je dobio po kraljici Sophiji Charlotte, ženi kralja Frederika I. Barokni interijeri u kojima su održavane velikaške zabave, raskošni vrtovi koji okružuju zdanje s mauzolejom i kazalištem jedna su od najposjećenijih atrakcija Berlina, iako su u Drugom svjetskom ratu gotovo u potpunosti uništeni. U međuvremenu su srećom obnovljeni i ponovo dostupni turistima u svom najljepšem ruhu.

FERNSEHTURM: NAJLJEPŠI POGLED NA GRAD S VISINE OD 200 METARA

Televizijski toranj visok 368 metara otvoren 1969. ima galeriju za posjetitelje na visini od 203 metara, dok se na visini od 207 metara nalazi rotirajući restoran. Ovaj je toranj jedna od obaveznih postaja za svakog turista zbog nevjerojatnog pogleda koji se pruža s njegova vrha. Posjet je obavezno rezervirati online jer dizalo koje vozi ima točno određeni kapacitet.

TIERGARTEN: NAJLJEPŠI GRADSKI PARK I NAJPOSJEĆENIJI EUROPSKI ZOO

Ono što je Central park za New York ili Hyde park za London, to je Tiergarten za Berlin: zeleno srce metropole. Nalazi se u neposrednoj blizini Reichstaga i Potsdamer Platza, prostire se na površini od 210 hektara i omiljeno je mjesto stanovnicima za šetnju, jogging, vožnju biciklima ili tek lijeno izležavanje na travi. U parku se nalazi i berlinski Zoološki vrt, najstariji i najposjećeniji u Europi, ali i onaj s najviše vrsta na cijelom svijetu. U njemu se mogu, primjerice, vidjeti jedine pande u Njemačkoj.

KAISER WILHELM KIRCHE: CRKVA KOJU ZOVU “ŠUPLJI ZUB” ČUVA SPOMEN NA STRAHOTE RATA

Nedaleko od ulaza u Zoološki vrt, na Kurfürstendammu, jednoj od najživljih ulica u gradu poznatoj po brojnim trgovinama i restoranima, nalazi se sakralna građevina koju nazivaju i “šuplji zub”. Radi se o crkvi Kaiser Wilhelm koja je jako oštećena u Drugom svjetskom ratu te je do danas ostavljena neobnovljena kao podsjetnik na rat. U prizemlju je uređena memorijalna dvorana.

PODIJELI ČLANAK