
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
Petrus by Tin Miletić na Kvaternikovom trgu oduševljava jednostavnim, a nezaboravnim okusima: srdelama s ražnja i soparnikom iz Poljica
Zagreb je ovih dana postao bogatiji za još jedan festival. Na Kvaternikovom trgu otvoren je Aftertaste, koji traje sve do 21. rujna i donosi raznoliku ponudu, od pomno odabranih vina i kreativnih koktela, preko domaćih piva pa sve do ukusnih zalogaja koji prate dobru atmosferu. Posjetili smo ga već na samom otvorenju, a onda i nekoliko dana kasnije jer jednostavno nismo mogli odoljeti povratku. Drugi dolazak samo je potvrdio ono što smo naslutili prvi put. Aftertaste je pun pogodak, a među brojnim kućicama i ponudom, jedna nas je osvojila na prvu i privukla svu pažnju!
Prilikom oba posjeta ispred kućice Petrus by Tin Miletić vladao je žamor i vesela gužva. Redovi se ondje ne stvaraju bez razloga. Naime, na otvorenoj vatri peku se svježe srdele čiji miris odmah budi uspomene na more, dok se tik uz njih priprema soparnik, dalmatinski klasik koji je na Kvatrić donio autentičan dašak Mediterana. Vatra pucketa, dim se polako uzdiže u zrak, a mirisi ispunjavaju cijeli trg i stvaraju atmosferu kakvu inače prati ljetna fešta uz obalu, samo što se ovoga puta sve odvija u srcu Zagreba.
Nije pretjerano reći da upravo ova kućica donosi poseban šarm Aftertasteu. Gledati kako se srdele peku na ražnju, čekati u redu s drugima, pa onda uzeti porciju uz komad domaćeg kruha, iskustvo je koje se definitivno pamti!
Srdele su ovdje zasluženo glavna zvijezda. Porcija stoji 10 eura i uključuje nekoliko komada svježe pečenih srdela posluženih uz domaći kruh. Cijena je sasvim pristupačna kad se uzme u obzir i doživljaj, ali i kvaliteta. Ove su srdele upravo onakve kakve biste jeli na obali, a činjenica da ih možete kušati usred Zagreba daje cijeloj priči dodatnu posebnost. Osim što su ukusne, srdele na ražnju podsjećaju i na ono što često zaboravljamo, a to je koliko jednostavna hrana može biti najbolja kada se priprema na pravi način. Upravo zato red ispred kućice ne čudi, jer je riječ o specijalitetu koji u svojoj skromnosti oduševljava.
Drugi specijalitet kućice Petrus je soparnik, tradicionalno jelo iz Poljica koje je uvršteno i na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na festivalu se nudi po cijeni od 5 eura za dva komada, što je više nego korektna ponuda. Za usporedbu, na poznatom festivalu Kaj su jeli naši stari jedan se komad soparnika prodavao za 3 eura, što dovoljno govori o fer cijeni na Aftertasteu. Tanje tijesto, blitva, češnjak i maslinovo ulje… Jednostavni sastojci u rukama iskusnih majstora pretvaraju se u zalogaj koji savršeno spaja tradiciju i gušt.
Aftertaste na Kvatriću donosi zaista bogat i raznolik izbor hrane i pića, no kućica Petrus by Tin Miletić nas je potpuno osvojila. Redovi ispred nje najbolji su dokaz da posjetitelji prepoznaju kvalitetu i autentičnost, a spoj vatre, mirisa i okusa dočarava pravi dalmatinski štand usred Zagreba. Cijeli festival odiše opuštenom i živom atmosferom te nudi toliko različitih okusa i doživljaja da će svatko pronaći nešto po svom guštu, bilo da dolazi po dobar zalogaj, čašu vina ili jednostavno uživati u ugodnoj večeri na otvorenom.
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
recept za brzi ručak
ODUŠEVLJENI SMO!
Izletište 'Srce Bukovice'
Probali smo i svidio nam se
ODUŠEVILI SU I MICHELIN
PROBALI SMO I FINO JE!
Naš novi favorit
OKUSI KASNOG LJETA
DUH TOSKANE U SREDIŠĆU
Izletište 'Srce Bukovice'
ODUŠEVILI SU I MICHELIN
Petrinjska gastro ponuda
SOFRA U BOROVJU
Ljuto na zagorski način
LEGENDARNO MJESTO
Tradicionalni Štrudlafest
Zajednica hedonista