
Domaća bosanska kuhinja
Kavijar je zdrav jer sadrži puno proteina i zdravih masti, ali treba biti umjeren zbog natrija i kolesterola koji mogu biti visoki
Možete ga obožavati ili prezirati iz dna duše, no jedno je sigurno – kavijar je definitivno simbol luksuza. Vole ga bogati i slavni, cijena mu je ”paprena”, a povijest konzumiranja itekako zanimljiva. Sam pojam kavijar odnosi se isključivo na ikru divlje jesetre (beluge, ossetre, kaluge i sevruge), koja obitava u Kaspijskom i Crnom moru. Danas se smatra delikatesom i jede kao ukras ili namaz. A vjerovali ili ne, kilogram najskupljeg kavijara ikad prodan je za nevjerojatnih 30.000 eura! Riječ je o tzv. Almas kavijaru, poznatom i kao ”crno zlato”, proizvedenom od jajašca rijetke, između 60 i 100 godina stare iranske albino jesetre, ulovljene u južnom Kaspijskom moru.
No zavirimo malo u prošlost. Pretpostavlja se da su kavijar i jesetra iz Azovskog mora na stolove aristokratskih i plemenitih Grka stigli još u 10. stoljeću, nakon početka velike trgovine između Bizantskog Carstva i Kijevske Rusije. Ova osebujna namirnica nekad je bila dio pučke kuhinje, jeftina i dostupna svima. Srednjovjekovni Rusi često su je konzumirali neohlađenu, majke su kavijarom ”šopale” djecu jer su vjerovale da liječi anemiju, a isti je bio i neizostavan dio prehrane mnogih sportaša, kojima je davao dodatnu snagu za natjecanja. Na kaspijskom i crnomorskom priobalju posluživao se kao predjelo, ali i za doručak, na kruhu premazanom maslacem.
Situacija se drastično promijenila nakon što se jesetra počela prekomjerno izlovljavati. Ove ribe, koja živi isključivo na sjevernoj hemisferi, nekad je bilo u izobilju pa je i njezina ikra bila jeftina i dostupna svima, što danas, nažalost, više nije slučaj. Tako je Rusija između 2008. i 2011. morala obustaviti proizvodnju divljeg kavijara kako bi se omogućilo obnavljanje ugroženog ribljeg fonda.
Želite li uživati u pravom kavijaru, on mora potjecati isključivo od jedne od 26 vrsta jesetre. Naravno, svaka varijacija ove vrhunske delikatese na stol donosi nešto jedinstveno u pogledu veličine, oblika, boje, teksture i okusa. Beluga kavijar je, primjerice, nadaleko cijenjen zbog svoje meke i izuzetno velike ikre, a boja mu može varirati od blijede srebrnosive do potpuno crne. Visok udio proteina i zdravih masti te niska razina ugljikohidrata i nimalo šećera kavijar čine izuzetno zdravim. No ni u njemu ne valja pretjerivati zbog relativno visoke koncentracije natrija i kolesterola.
Najfiniji kavijar ne bi smio biti izrazito slan, a njegov okus možete isprati ledeno hladnom votkom, kako to čine Rusi, ili pak suhim bijelim vinom ili šampanjcem, što je običaj u Francuskoj.
Osim već spomenutog izlovljavanja, na cijenu ove delikatese uvelike utječe i način na koji se vade i prerađuju jajašca jesetre. Ako se riba usmrti, kavijar će biti jeftiniji, no ako se do ikre dolazi uz pomoć najsuvremenijih tehnologija, cijena ”crnog zlata” može otići doslovce u nebo. Ova druga opcija uključuje provođenje testova na ženkama kojima je završio proces ovulacije – zvuči nevjerojatno, ali kvaliteta njihovih jajnih stanica određuje se ultrazvukom i biopsijom. Riba se prije toga uspava slabom električnom strujom, izlaganjem ugljičnom dioksidu ili sedativima. A nakon što im se iz utrobe ukloni ikra, ista se odvaja po izgledu, čvrstoći i veličini te obrađuje za prodaju.
A ako ste mislili da za jedenje kavijara nema strogih pravila, gadno ste se prevarili! Odmah zaboravite na standardno srebrno posuđe ili nehrđajući čelik. Oni ovoj delikatesi daju metalan i oksidiran okus, koji po svaku cijenu želite izbjeći. Radije birajte žličice od sedefa, stakla ili drveta. I za kraj, dobro pazite što kupujete. Jer kavijar je samo jedan – onaj od jesetre. Ponudi li vam netko ikru od lososa i predstavi je kao ”crno zlato”, budite sigurni da vas želi prevariti. Na vama je da se educirate i ne padnete na lošu foru, pogotovo ako taj lažni kavijar ima cijenu onog pravog…
Domaća bosanska kuhinja
PREDNOSTI I MANE
ZANIMLJIVO!
BEZ ŠVEDSKOG STOLA
Dnevni boravak na Mrežnici
Gastro brat Putnog Kofera
Gastro brat Putnog Kofera
TRNJAK FEST
KONTROVERZNA NAMIRNICA
Voće koje izaziva podjele
NEOBIČNI GASTRO HIT
TAJNA “AVIONSKOG VOĆA”
Luksuzni napitak
KONTROVERZNE TEZE
KLASIK KOJI OBOŽAVAMO