Za manje od 15 minuta pripremite ove mekane uštipke s jogurtom koji su toliko ukusni da će u trenu nestati s tanjura

Bez dizanja tijesta i bez puno muke – ovi uštipci s jogurtom savršen su izbor za doručak, užinu ili brzi zalogaj uz omiljeni umak.

Uštipci od jogurta s hrskavom koricom, posluženi uz kiselo vrhnje i salatu s orasima – jednostavno i ukusno.
Foto: Vedran Bošković / Putni Kofer

Mirišu na dom i djetinjstvo, jednostavni su za pripremu, ukusni, hrskavi izvana, a sočni iznutra… Uštipci s jogurtom jedno su od omiljenih jela koje volimo „grickati” vikendom, uz platu suhomesnatih proizvoda ili pak uz uvijek dobar sir i domaće vrhnje. Odlično pašu kao doručak i večera, možete ih poslužiti i na obiteljskom ručku ili prijateljskoj večeri, a za koju god varijantu se odlučili, jedno je sigurno – baš svi će ih obožavati! Ako ste ljubitelj tih finih i mekanih peciva koji se mogu napraviti za nekoliko minuta, u nastavku donosimo brzi recept za uštipke s jogurtom koji će vam baš uvijek uspjeti kao s ovih fotografija!

BRZI RECEPT: OD SAMO 5 SASTOJAKA MOŽETE NAPRAVITI MEKANE UŠTIPKE S JOGURTOM

Naravno, nema velike filozofije kada su u pitanju mekani uštipci s jogurtom koji evociraju uspomene na djetinjstvo. Jedno su od najjednostavnijih jela koje možete napraviti, a za pripremu vam je potrebno svega nekoliko sastojaka koje najčešće većina ima kod kuće. Iako se rade u mnogim krajevima u cijeloj regiji po istom receptu, ponekad imaju različite nazive pa ste tako vjerojatno čuli za peksimete, lokume, mekeke, poderane gaće… Kažu da nijedno jelo, pa čak ni slavna pita, nema toliko imena kao ova pržena peciva uz koja su stasale brojne generacije.

Najbolje kod uštipaka je to što ih možete jesti s bilo kojim namazom, uz sir i vrhnje, kajmak, ličku basu ili suhomesnate proizvode. Priprema je jednostavna i laka, probajte i uvjerite se sami prema receptu našeg poznatog gastro blogera Vedrana Boškovića čije recepte možete potražiti na njegovom Instagram i Facebook profilu.

SASTOJCI

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • 200 ml tekućeg jogurta

POSTUPAK PRIPREME

  • U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
  • Dodajte jaje i jogurt, pa sve sjedinite u mekano, gotovo tekuće tijesto (gustoće poput tijesta za fritule).
  • U dubokom loncu zagrijte ulje na srednjoj temperaturi.
  • Žlicu uronite u toplo ulje, pa njome grabite smjesu i spuštajte u ulje.
  • Pržite dok uštipci ne postanu zlatno smeđi, zatim ih vadite na papirnati ručnik da upije višak masnoće.
  • Poslužite uz sir i vrhnje, kajmak, ličku basu ili suhomesnate proizvode.

Pročitajte još