
Slastica s potpisom grada
Pripremate druženje ili rođendansku zabavu, a niste sigurni što poslužiti? Ili jednostavno za vikend ne želite provesti puno vremena u kuhinji i jede vam se nešto “na brzinu”, a da je jako fino? Onda ste na prvom mjestu. Za sve vas koji ste barem jednom u životu googlali “brzi zalogaji za goste, druženja, party i rođendane” donosimo 14 slanih i slatkih ideja s kojima baš nikad ne možete pogriješiti!
Ako želite unijeti dašak Dalmacije u svoj dom, ovog vikenda pripremite paštetu od tune, ukusni namaz kojem je teško odoljeti. Savršeno se slaže s bilo kojim kruhom, tostom, krekerima ili tortiljama, a sigurni smo da će, jednom kada je probate napraviti kod kuće, postati stalni gost na vašem stolu.
SAZNAJ VIŠE: Recept za paštetu od tune
Mirišu na dom i djetinjstvo, jednostavni su za pripremu, ukusni, hrskavi izvana, a sočni iznutra… Uštipci s jogurtom jedno su od omiljenih jela koje volimo „grickati” vikendom, uz platu suhomesnatih proizvoda ili pak uz uvijek dobar sir i domaće vrhnje. Odlično pašu kao doručak i večera, možete ih poslužiti i na obiteljskom ručku ili prijateljskoj večeri, a za koju god varijantu se odlučili, jedno je sigurno – baš svi će ih obožavati!
SAZNAJ VIŠE: Recept za uštipke s jogurtom
Tikvica je ljetno povrće iz porodice bundeva koje se koristi u kuhinjama diljem svijeta. Možete ju jednostavno pronaći u brojnim trgovinama i tržnicama, a zbog njezinih svojstava i jednostavnosti pripreme svakako bi trebala naći mjesto u vašem jelovniku, posebice tijekom ljeta kada su ih pune tržnice. Ako tražite brz i ukusan recept za slane muffine, ovi sa sirom i tikvicama idealan su izbor. Jednostavni su za pripremu, a savršeno se uklapaju u doručak, užinu ili laganu večeru.
SAZNAJ VIŠE: Recept za muffine s tikvicama i sirom
Koliko smo samo puta pročitali da stručnjaci naglašavaju prednosti ribe za srce i mozak, a i dalje se borimo s ispunjavanjem preporučene tjedne kvote za jela od ribe i morskih plodova. Jedno od rješenja je pronalaženje kreativnih načina za uključivanje ove namirnice u prehranu. Riblji tacosi jedna su od opcija jer ne samo da su sastavljeni od ukusnih i raznovrsnih sastojaka, već su brzi i zabavni za pripremu. Tacosi uključuju svježe sastojke, a okus nas je osvojio blagom ljutinom u svakom zalogaju.
SAZNAJ VIŠE: Recept za riblje tacose
Zlevanka ima više imena, naziva se i zlevka, izljevača, mutnjara, a sva imena podrazumijevaju ono što većina ljudi kod jednostavnih recepata voli: da sve izmuti u istoj posudi i samo “izlije” u lim za pečenje. Riječ je o tradicionalnom jelu koje se zbog jednostavnih sastojaka nekad smatralo sirotinjskim, a posljednjih se godina na velika vrata vratilo u naše kuhinje. Iako ovo jelo postoji i u slatkoj verziji, a može se raditi i s pšeničnim brašnom, slana kukuruzna zlevanka sa svježim sirom klasik je koji nikoga neće razočarati.
SAZNAJ VIŠE: Recept za kukuruznu zlevanku sa sirom
Popečci od krumpira mogu biti samostalno jelo, uz umak i zdjelu salate, a možete ih poslužiti i kao prilog mesu ili ribi. Praktični su i mogu se jesti iz ruke pa su dobar izbor za izlete i piknike, kao i za kućna druženja uz pokoji zalogaj i vino. Ukusni su i hladni pa ostatak slobodno ponesite drugi dan na posao za brzi gablec.
SAZNAJ VIŠE: Recept za popečke od krumpira
Zasitne su, jednostavne za napraviti, raznolike u pogledu okusa… Svatko od nas ima svoj recept za palačinke koji redovito „pali”, a zapravo je fascinantno kako se jedno naizgled jednostavno jelo može pripremiti na milijun različitih načina. Zahvaljujući relativno blagom okusu, palačinke se dobro slažu s mnoštvom različitih nadjeva, kako slatkih tako i slanih. Lako ih je prilagoditi kao opciju za doručak, ručak, večeru ili desert. No, kako vam zvuči kombinacija sa šunkom, sirom, pancetom i kobasicama? Imamo recept koji će vas jednostavno oduševiti!
SAZNAJ VIŠE: Recept za pohane palačinke sa šunkom i sirom
Pite, štrudle i bureci prava su umjetnost kojoj se na ovim prostorima pridaje posebna pažnja. Umijeće razvlačenja domaćeg tijesta prenosi se s koljena na koljeno, raspravlja se o nadjevima, svatko svojem dodaje nešto ekstra kako bi ga učinili unikatnim. Uz burek od mesa, pitu od sira i štrudlu od jabuka najpopularnija štrudla u Hrvatskoj zasigurno je bučnica. Iako se tradicionalno radi od buče, kako joj ime i govori, često se koriste i veće zelene tikve ili široko dostupne tikvice. Ako želite brzi i praktični obrok, koji je zahtijeva gotovo nimalo truda i vještine, isprobajte naš recept za bučnicu s tikvicama od kupovnih kora.
SAZNAJ VIŠE: Recept za bučnicu od tikvica
Zdravo fast food jelo s Bliskog istoka, napravljeno od slanutka, svježeg bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice, u posljednjih nekoliko godina osvojilo je svijet svojim okusom. Ovo vegansko jelo priprema se od jednostavnih, svakodnevnih namirnica i nećete vjerovati koliko je jednostavno napraviti ga kod kuće. Odlični sastojci ključni su za izvrstan krajnji proizvod pa svakako kupite visokokvalitetne začine poput kumina i korijandera za svoju mješavinu.
SAZNAJ VIŠE: Recept za falafel kuglice
Portugal je zaista jedinstvena zemlja, bogate povijesti i slavne pomorske baštine, u kojoj se pije porto, sluša fado i jede bakalar, ali i jedna slastica koja osvaja svakog tko je kuša – toliko da se o njoj priča još dugo nakon posljednjeg zalogaja. Naravno, svi oni koji su bili znaju o čemu pišemo. Pastel de Nata jednostavno uživa kultni status u ovoj prekrasnoj zemlji, a možete je lako pripremiti i kod kuće. Fun fact: ovo ukusno pecivo koje se pravi od lisnatog tijesta punjenog kremom od mlijeka, jaja, šećera, limuna i cimeta izvorno su osmislile redovnice Jeronimitskog samostana u lisabonskoj četvrti Belém.
SAZNAJ VIŠE: Recept za Pastel de Nata
Pita od jabuka jedan je od onih recepata koji se prenosi s generacije na generaciju. Ovaj starinski desert izrađuje se od sastojaka koji su se nekada mogli pronaći u svakom dvorištu ili barem susjedstvu. Ovo je jelo primjer kako sjećanja i emocije mogu duboko utjecati na naš doživljaj deserta. Bez kompliciranih krema koje zahtijevaju termometar ili luksuzne čokolade, pita od jabuka oslanja se na jednostavnost. Ipak, unatoč svojoj jednostavnosti, ovaj desert često se nalazi na vrhu popisa omiljenih slastica mnogih ljudi na našim prostorima.
SAZNAJ VIŠE: Recept za pitu od jabuka
Je li vam poznata situacija kada se približavate svadbenim slasticama ili božićnim kolačićima, a u vama je samo nada da se na toj plati nalaze raffaelo kuglice? Ako ste ikada ostali razočarani, dobra vijest je da je te bijele loptice jednostavno napraviti u vlastitoj kuhinji. Recepti koje smo pronalazili često su tražili mlijeko u prahu ili su uključivali kuhanje pudinga od vanilije. Nama je tu nedostajalo okusa bijele čokolade, a ponekad bi se izgubio i okus kokosa. Zato smo odlučili napraviti svoj recept za raffaello kuglice i pokazalo se kao dobra odluka!
SAZNAJ VIŠE: Recept za raffaello kuglice
Puno ljudi ne može odoljeti slatkom. Ljubitelji slatkiša rado završavaju obrok s desertom, slade se u popodnevnim satima ili čak slatka jela odabiru za doručak. Kolač koji će savršeno funkcionirati u baš svakoj od navedenih prilika je slavni kruh od banane, odnosno “banana bread” kako se zove na engleskom. Ovaj je slasni i sočni biskvit osvojio cijeli svijet, jednostavan je za pripremu, a dozvoljava različite varijacije i dodatke kojima mu svaki put možete dati novi okus i teksturu.
SAZNAJ VIŠE: Recept za kruh od banane
Ima nešto privlačno u muffinima. Debeljuškasto tijesto u različitim varijantama, slano ili slatko, koje dozvoljava bezbroj kombinacija i praktično je za jelo. Pa tko ih ne bi volio? Sastojci se najčešće miješaju u samo jednoj zdjeli, a potom izlijevaju u kalup, bez potrebe za dodatnim rezanjem i stvaranjem gomile suđa. Ako tražite brzi, ukusni i zbog voća lagani desert, isprobajte naš recept za muffine s jabukama!
SAZNAJ VIŠE: Recept za muffine s jabukama
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
NEOTKRIVENI RAJ
Sveopća kontrola
Kvizovi
Zeleni kutci blizu Zagreba
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa
Lagano i puno okusa
Tanjur pun morskih priča
Oslić na dva načina
Ručak ili večera bez stresa