Hrana i piće

Probali smo najbolji burek u Hrvatskoj! Evo tko ga priprema, kako se radi i gdje ga možete kušati

Kad dođeš u Daruvar, moraš probati burek kod Faruka! Ta mi preporuka, ma čak i naredba dragih prijatelja koji su u tom zapadno slavonskom mjestu pronašli dom, stoji na popisu planova već godinama. Tijekom tih godina Faruk je postao gotovo slavan, o njemu su pisali praktički svi važni mediji. Tajna lokalaca postala je javna i nacionalna. Ispalo je da me put u slikoviti gradić piva, termalne vode, zelenila, parkova i neodoljivog šarma doveo tek sad. I burek kod Faruka bila je, dakako, jedna od „znamenitosti“ koje nisam htjela propustiti.

FARUKOV LOKAL SLUŽBENO SE ZOVE ZDRAVLJAK ORIJENT I LAKO ĆETE GA NAĆI U CENTRU DARUVARA

Ako tražite Farukov lokal, vjerojatno će vam dobro doći informacija da se on službeno zove Zdravljak Orijent i da se nalazi na Trgu Franje Tuđmana. No ako bilo kojeg lokalca upitate za smjer, dovoljno će biti pitati za Faruka. Simpatičnog interijera i klasične, ne prevelike terase, ničim ne odaje da je riječ o ugostiteljskom objektu o kojem su već ispisani hvalospjevi gurmana. Vlasnik Faruk Demiri gotovo je uvijek tamo, pa je velika šansa da će vas dočekati njegovo nasmijano lice.

ORIJENT IMA DUGU TRADICIJU, SLJEDEĆE GODINE SLAVE 50 GODINA POSTOJANJA

Ispričao nam je kako je podrijetlom iz Albanije, da su njegovi u potrazi za poslom prošli Mostar, Vrsar i Lipik. Na kraju su dom našli u zelenom Daruvaru. Na izlogu zdravljaka natpis nas upozorava da mjesto ima tradiciju dužu od 40 godina. Faruk otkriva da će sljedeće godine proslaviti 50 rođendan. Njemu je obiteljski posao predao 2013. otac Mahir, kad se Faruk bacio na otkrivanje savršenog recepta za burek.

ŽIVOTINJSKO CARSTVOJedinstveno mjesto u srcu zelene Hrvatske proučava divlje zvijeri i educira o njihovom fascinantnom svijetu: medvjed, vuk i ris čekaju da ih upoznate
Nastavi čitati

UZ BUREK SLUŽE GUST I SLASTAN DOMAĆI JOGURT

Došlo je vrijeme da ga i mi kušamo, a pred nama su se našli i onaj od sira i onaj od mesa. Faruk se u besmislene rasprave o tome je li burek od sira zaista burek ne želi uplitati, samo će kratko odmahnuti rukom i podsjetiti da je ovo jelo u Bosnu stiglo iz osmanskih zemalja gdje se definitivno nije pripremalo samo s mesom. Uz burek nam je poslužio domaći jogurt od punomasnog mlijeka, gust i osvježavajuć, koji je savršeno pratio hrskavo tijesto i mirisni nadjev.

BUREK NIJE PREMASTAN, TIJESTO JE LAGANO I HRSKAVO, A ZAČINI ODMJERENI

Oba su bureka dobila jako visoke ocjene svih za stolom. Okus je savršen, nijedan nije jako mastan, ne sjeda teško na želudac, tijesto je lagano i hrskavo, a začini umjereni. Doznajemo da Faruk sir nabavlja od lokalne sirane, a meso od domaćih uzgajivača, te da se uvijek strogo drži omjera tijesta i nadjeva koji se pokazao dobitnim. Tijesto razvlači posebnim, duguljastim i tankim valjkom, za koji nam odmah kaže da ga nema za kupiti nigdje u Hrvatskoj.

SVI SE BURECI RADE SVJEŽI, NEMA PODGRIJAVANJA NI KOMPROMISA KAD SE RADI O SASTOJCIMA

Dok mi uživamo u toplom bureku i domaćem jogurtu, terasa je puna ljudi koji zadovoljno mljackaju, kupci dolaze i odlaze, a Faruk gotovo svakoga zna po imenu. Uvjerili smo se, neslužbena titula najboljeg bureka u Hrvatskoj potpuno je opravdana, a slava koja ga je zadesila zadnjih godina Faruku nimalo nije udarila u glavu. I dalje sve bureke radi svježe, nema podgrijavanja, zato ćete ga teško kupiti u poslijepodnevnim satima. Koristi lokalne namirnice, ne radi kompromise kad se radi o kvaliteti, i svakog gosta dočekuje nasmijan. I kako da onda ne bude najbolji?

NEOTKRIVENI RAJOvaj čarobni otok s 3000 stanovnika turisti zaobilaze: ima predivne plaže, srednjovjekovni dvorac, nevjerojatnu prirodu i na njemu nikad nije gužva
Nastavi čitati

Aktualno

Pročitajte još