'Tekući pilav'
Hrana i piće
Fantastični složenac od povrća i sira najbolji je kad se dobro ohladi: pripremite ga ujutro ili večer prije i izbjegnite kuhanje po najvećoj vrućini
Ljetno obilje voća i povrća uvijek iznova inspirira za stvaranje novih jela i okusa u kojima oni imaju glavnu ulogu. Uz tikvice, rajčice, paprike, tu su i prekrasni, ljubičasti patlidžani. Hranjivo, zdravo i svestrano povrće može se pripremati na bezbroj načina. Najpopularnije je pohanje, pečenje na grilu, korištenje u varivima, priprema slavnog ratatouillea… Jedno od jela koje morate probati je parmigiana, složenac od patlidžana, rajčica i sira. U nastavku donosimo recept za parmigianu za koji vam ne treba puno vještine i sastojaka, a uvijek odlično ispadne!
PARMIGIANA JE SLAVNO TALIJANSKO JELO KOJE JE OSVOJILO CIJELI SVIJET
Glavna zvijezda ovog jela su patlidžani. Parmigiana se prvi put spominje još u 16. stoljeću, a vjeruje se da potječe sa Sicilije, iako neki izvori spominju i Kalabriju. Kasnije se proširila Italijom pa danas svaka regija ima ponešto drukčiji recept, no njezina osnova ostala je ista. U nekim međunarodnim i modernijim verzijama spominje i meso, različite vrste povrća i umaka, ali u osnovi je ona jednostavan složenac od patlidžana, šalše, odnosno umaka od rajčice, i sira.
PRIJE PRIPREME SVAKAKO NASOLITE PATLIDŽANE KAKO NE BI BILI GORKI
Prvi korak u pripremi parmigiana je guljenje i “odgorčavanje” patlidžana. Nakon što ste oguljene patlidžane narezali na kriške debele oko pola centimetre, posolite ih i ostavite da odstoje. Nakon pola sata ih isperite, posušite kuhinjskim papirom i spremni su za pripremu. Jelo je najbolje kad se koristi domaća šalša, koju možete pripremiti po ovom receptu. Osim ta dva sastojka trebat će vam još samo dvije vrste sira i svježi začini!
RECEPT ZA PARMIGIANU
Za parmigianu, pripremljenu na klasičan način, bit će vam potrebno:
- 3 veća patlidžana
- 500 ml domaće šalše
- 400 g mozzarelle ili tvrdog sira po izboru
- 200 g ribanog parmezana
- maslinovo ulje, sol, papar
POSTUPAK PRIPREME
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pripremite četvrtasti lim za pečenje, te jednu gril tavu.
- Patlidžane koje ste ranije nasolili pa isprali ispecite na gril tavi 3-4 minute sa svake strane. Ako želite, možete ih peći i uvaljane u krušne mrvice, rezultat će biti odličan.
- Na dno lima za pečenje stavite malo maslinovog ulja i žlicu šalše, pa po njima rasporedite kriške patlidžana da prekriju dno.
- Na patlidžan rasporedite mozzarellu ili drugi tvrdi sir koji koristite, pa prelijte s trećinom pripremljene šalše.
- Pospite ribanim parmezanom, pa složite novi sloj patlidžana, sira i umaka od rajčice.
- Završite slaganje tako da zadnji sloj prelijete ostatkom šalše, na koji ćete posložiti kriške tvrdog sira i obilno posipati parmezanom.
- Ne brinite o urednosti složenca jer parmigiana je rustikalno jelo, najvažniji su okusi.
- Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta, neka prvih pola sata bude prekrivena folijom, a zadnjih 10-15 minuta otklopite da se sir zapeče.
- Kad je jelo gotovo, pustite da se sasvim ohladi. Parmigiana je jedno od rijetkih jela koje je ukusnije hladno, kad se svi okusi dobro prožmu.