Izmislili su ga siromašni farmeri, a danas u njemu uživa cijeli svijet: ratatouille je ljeto na tanjuru, a mi imamo odličan recept

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Ljeto donosi obilje šarenog i ukusnog povrća na tržnice. Od sočnih rajčica, svestranih tikvica, hrskavih paprika, mekih patlidžana, nikad nije lakše nego ljeti hraniti se zdravo i raznoliko. Jedno od jela s ljetnim povrćem koje obožava cijeli svijet je ratatouille, složenac koji se može jesti kao prilog ili glavno jelo. Šareni ratatouille osvaja bogatstvom okusa i mirisa, zdrav je, niskokaloričan i možete u njemu uživati bez imalo grižnje savjeti. U nastavku donosimo savjete za pripremu ovog ukusnog jela, kao i jednostavan recept za ratatouille.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

OVA KOMBINACIJA POVRĆA I ZAČINA OSMIŠLJENA JE U PROVANSI KAKO VIŠAK POVRĆA NE BI PROPAO

Omiljeno ljetno jelo potječe iz francuske pokrajine Provanse, smještene na jugoistoku zemlje, koja je poznata po mediteranskoj klimi. Provansalsku kuhinju karakterizira korištenje začinskog bilja i puno povrća. Kombinaciju tim namirnica, koju danas znamo kao ratatouille, osmislili su siromašni farmeri još u 17. stoljeću. Oni su za složenac koristili ostatke povrća za koje nisu mogli dopustiti da propadne.

S vremenom se ratatouille proširio zemljom, a potom i svijetom, te poprimio uredan oblik po kakvom ga danas poznajemo. Ime jela potječe od francuskih riječi „rata“, što označava varivo s velikim komadima, i riječi „touiller“ koja se odnosi na radnju miješanja.

RECEPT ZA RATATOUILLE KOJI ĆE VAM UVIJEK USPJETI

Priprema ovog francuskog jela nije komplicirana, ali trebat će vam nešto vremena da narežete povrće, složite ga i ispečete. Potrudite se nabaviti što kvalitetnije, domaće proizvode, vrhunsko maslinovo ulje i ne štedite na začinima. Prije kuhanja pripremite ove sastojke:

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1 veći ljubičasti patlidžan
  • 1 veća tikvica
  • 3 rajčice srednje veličine
  • 2 paprike (idealno ako su različitih boja)
  • 200 ml pasirane rajčice (ili domaće šalše)
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • začini: bosiljak, timijan, origano…

POSTUPAK PRIPREME:

  • Povrće dobro operite. Patlidžan narežite na jednake ploške, posolite i ostavite jedno pola sata da otpusti gorčinu. Na kolutove narežite i tikvice, luk i rajčice, a papriku u komade slične veličine kako je i drugo povrće.
  • Kad je patlidžan odstajao, pripremite vatrostalnu posudu okruglog oblika. Može, naravno, biti i četvrtasta, ali u okrugloj ćete dobiti onaj prekrasan dojam boja koje se prelijevaju jedna u drugu. Dno posude zamastite maslinovim uljem, pa na njega stavite pasiranu rajčicu ili šalšu.
  • Krenite slagati povrće od vanjskog ruba prema unutrašnjem, pazeći da stavljate naizmjenično različite vrste. Svaki red začinite solju i paprom, maslinovim ulje i lisnatim začinima po želji.
  • Kad ste popunili posudu zalijte sve s još malo maslinovog ulja i ostatkom šalše ili pasirane rajčice, prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Nakon 50 minuta uklonite foliju (ovo je trenutak kad možete na vrhu dodati ribanog sira, ali on nije u originalnom receptu), pa vratite u pećnicu na još 15-ak minuta.
  • Poslužite kao prilog uz meso ili samostalan obrok uz rižu i tjesteninu.
PODIJELI ČLANAK