Izmislili su ga siromašni farmeri, a danas u njemu uživa cijeli svijet: ratatouille je ljeto na tanjuru, a mi imamo odličan recept

Foto: Shutterstock

Ljeto donosi obilje šarenog i ukusnog povrća na tržnice. Od sočnih rajčica, svestranih tikvica, hrskavih paprika, mekih patlidžana, nikad nije lakše nego ljeti hraniti se zdravo i raznoliko. Jedno od jela s ljetnim povrćem koje obožava cijeli svijet je ratatouille, složenac koji se može jesti kao prilog ili glavno jelo. Šareni ratatouille osvaja bogatstvom okusa i mirisa, zdrav je, niskokaloričan i možete u njemu uživati bez imalo grižnje savjeti. U nastavku donosimo savjete za pripremu ovog ukusnog jela, kao i jednostavan recept za ratatouille.

OVA KOMBINACIJA POVRĆA I ZAČINA OSMIŠLJENA JE U PROVANSI KAKO VIŠAK POVRĆA NE BI PROPAO

Omiljeno ljetno jelo potječe iz francuske pokrajine Provanse, smještene na jugoistoku zemlje, koja je poznata po mediteranskoj klimi. Provansalsku kuhinju karakterizira korištenje začinskog bilja i puno povrća. Kombinaciju tim namirnica, koju danas znamo kao ratatouille, osmislili su siromašni farmeri još u 17. stoljeću. Oni su za složenac koristili ostatke povrća za koje nisu mogli dopustiti da propadne.

S vremenom se ratatouille proširio zemljom, a potom i svijetom, te poprimio uredan oblik po kakvom ga danas poznajemo. Ime jela potječe od francuskih riječi „rata“, što označava varivo s velikim komadima, i riječi „touiller“ koja se odnosi na radnju miješanja. Priprema ovog francuskog jela nije komplicirana, ali trebat će vam nešto vremena da narežete povrće, složite ga i ispečete. Potrudite se nabaviti što kvalitetnije, domaće proizvode, vrhunsko maslinovo ulje i ne štedite na začinima. Prije kuhanja pripremite ove sastojke:

SASTOJCI

  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 1 veći ljubičasti patlidžan
  • 1 veća tikvica
  • 3 rajčice srednje veličine
  • 2 paprike (različitih boja po mogućnosti)
  • 200 ml pasirane rajčice (ili domaće šalše)
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • začini po želji (bosiljak, timijan, origano)

POSTUPAK PRIPREME:

  • Operite povrće. Patlidžan narežite na ploške, posolite i ostavite 30 minuta da ispusti gorčinu.
  • Tikvice, luk i rajčice narežite na kolutove, a paprike na komade slične veličine.
  • U vatrostalnu posudu ulijte malo maslinovog ulja i prelijte s pasiranom rajčicom ili šalšom.
  • Slaganje počnite od vanjskog ruba prema sredini, naizmjenično slažući kolutove povrća.
  • Svaki sloj posolite, popaprite, začinite začinima i pokapajte maslinovim uljem.
  • Kad je sve posloženo, prelijte ostatkom šalše ili pasirane rajčice i pokrijte aluminijskom folijom.
  • Pecite u pećnici na 180°C oko 50 minuta, zatim uklonite foliju i pecite još 15 minuta.
  • Po želji na kraju možete dodati ribani sir. Poslužite kao prilog ili glavno jelo uz rižu ili tjesteninu.

Pročitajte još