
Čudo između planina

Ljeto donosi obilje šarenog i ukusnog povrća na tržnice. Od sočnih rajčica, svestranih tikvica, hrskavih paprika, mekih patlidžana, nikad nije lakše nego ljeti hraniti se zdravo i raznoliko. Jedno od jela s ljetnim povrćem koje obožava cijeli svijet je ratatouille, složenac koji se može jesti kao prilog ili glavno jelo. Šareni ratatouille osvaja bogatstvom okusa i mirisa, zdrav je, niskokaloričan i možete u njemu uživati bez imalo grižnje savjeti. U nastavku donosimo savjete za pripremu ovog ukusnog jela, kao i jednostavan recept za ratatouille.
Omiljeno ljetno jelo potječe iz francuske pokrajine Provanse, smještene na jugoistoku zemlje, koja je poznata po mediteranskoj klimi. Provansalsku kuhinju karakterizira korištenje začinskog bilja i puno povrća. Kombinaciju tim namirnica, koju danas znamo kao ratatouille, osmislili su siromašni farmeri još u 17. stoljeću. Oni su za složenac koristili ostatke povrća za koje nisu mogli dopustiti da propadne.
S vremenom se ratatouille proširio zemljom, a potom i svijetom, te poprimio uredan oblik po kakvom ga danas poznajemo. Ime jela potječe od francuskih riječi „rata“, što označava varivo s velikim komadima, i riječi „touiller“ koja se odnosi na radnju miješanja. Priprema ovog francuskog jela nije komplicirana, ali trebat će vam nešto vremena da narežete povrće, složite ga i ispečete. Potrudite se nabaviti što kvalitetnije, domaće proizvode, vrhunsko maslinovo ulje i ne štedite na začinima. Prije kuhanja pripremite ove sastojke:


Čudo između planina

JEDVA ČEKAMO!

STIŽE NAM MARTINJE

NOVO ISTRAŽIVANJE

KAO S RAZGLEDNICE

KAKVA LJEPOTA!

U ZAGRLJAJU VELEBITA

VODA KOJA ŽIVOT ZNAČI

Kvizovi

Okusi Tajlanda

juha u centru pažnje

TALIJANSKI KLASIK

BAJKA NA DLANU

U PRIZEMLJU MSU-A

ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE

MEDITERANSKI KLASIK

Razgovor s Josipom Korakom

U SAMOM MUZEJU