
Kvizovi
Ljeto donosi obilje šarenog i ukusnog povrća na tržnice. Od sočnih rajčica, svestranih tikvica, hrskavih paprika, mekih patlidžana, nikad nije lakše nego ljeti hraniti se zdravo i raznoliko. Jedno od jela s ljetnim povrćem koje obožava cijeli svijet je ratatouille, složenac koji se može jesti kao prilog ili glavno jelo. Šareni ratatouille osvaja bogatstvom okusa i mirisa, zdrav je, niskokaloričan i možete u njemu uživati bez imalo grižnje savjeti. U nastavku donosimo savjete za pripremu ovog ukusnog jela, kao i jednostavan recept za ratatouille.
Omiljeno ljetno jelo potječe iz francuske pokrajine Provanse, smještene na jugoistoku zemlje, koja je poznata po mediteranskoj klimi. Provansalsku kuhinju karakterizira korištenje začinskog bilja i puno povrća. Kombinaciju tim namirnica, koju danas znamo kao ratatouille, osmislili su siromašni farmeri još u 17. stoljeću. Oni su za složenac koristili ostatke povrća za koje nisu mogli dopustiti da propadne.
S vremenom se ratatouille proširio zemljom, a potom i svijetom, te poprimio uredan oblik po kakvom ga danas poznajemo. Ime jela potječe od francuskih riječi „rata“, što označava varivo s velikim komadima, i riječi „touiller“ koja se odnosi na radnju miješanja. Priprema ovog francuskog jela nije komplicirana, ali trebat će vam nešto vremena da narežete povrće, složite ga i ispečete. Potrudite se nabaviti što kvalitetnije, domaće proizvode, vrhunsko maslinovo ulje i ne štedite na začinima. Prije kuhanja pripremite ove sastojke:
Kvizovi
U PRIZEMLJU MSU-A
Skriveni dragulji Europe
Nova hit destinacija
Cirkuska tragedija stoljeća
BAŠ MU SE VESELIMO!
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje