Štrukli, purica s mlincima, razne pite i savijače… Evo gdje fino jesti u Hrvatskom zagorju

Seoski turizam u Zagorju: 5 najljepših imanja i domaćinstava
Foto: vuglec-breg.hr
piše Putni Kofer

Bajka na dlanu, zelena vrata Hrvatske, regija za odmor po mjeri čovjeka – sve je to Hrvatsko zagorje koje je oduvijek privlačilo izletnike koji su iz grada bježali na njegove pitoreskne zelene brežuljke ukrašene srednjovjekovnim dvorcima. Uputite se već ovog vikenda na izlet u Zagorje i istražite najljepše kontinentalne priče. Jedna od omiljenih tura upravo je ona gastronomska, a najpoznatija zagorska jela su štrukli, purica s mlincima, jela od povrća i gljiva, jela od slatkovodnih riba, razne pite i savijače. A kad tome dodamo prekrasne terase uređene rustikalnim stilom i poglede na zavodljive vinograde, raspirit će se želja da tamo i prespavate. Sigurno se sada pitate gdje fino jesti u Zagorju: izdvojili smo pet ponajboljih restorana i seoskih gospodarstava koje obavezno morate posjetiti!

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

KLET KOZJAK: TRADICIONALNI ZAGORSKI SPECIJALITETI I SVJEŽE NAMIRNICE IZ VLASTITE PROIZVODNJE

Na svega dvadesetak minuta vožnje od Zagreba, u Kozjaku Začretskom smjestila se klet Kozjak obitelji Radovečki. Nude široku ponudu jela pripremljenih po domaćim recepturama koja će zadovoljiti svačije nepce: zagorski odrezak, kraljevski lungić, teletina na kozjački, ciganski odrezak, pastrva, smuđ, domaće juhe, kuhani štrukli – izbora zaista ne nedostaje. Ponudu upotpunjava vino vlastite proizvodnje, a ambijent odiše stoljetnom tradicijom živopisnog zagorskog krajolika.

View this post on Instagram

A post shared by Klet Kozjak (@klet_kozjak)

VUGLEC BREG: POPULARNO IZLETIŠTE S NAJLJEPŠIM POGLEDOM

‘Zaboravljene, stare recepte naših baka oživjeli smo u kuhinji restorana gdje tradicionalna zagorska jela od domaćih proizvoda iz najbliže okolice spravljaju naši najbolji kuhari’, tako svoju priču na web stranicama započinje turističko selo Vuglec Breg koje se nalazi svega četrdesetak kilometara od Zagreba. Njegovi temelji su izgrađeni na starom zaseoku Vugleci koji gledaju na prekrasne zelene brežuljke i bogate vinograde Hrvatskog zagorja. 

Slikoviti, kameni gradić na obroncima planine spaja povijest, prirodu i duhovnost, a ima i najviše besplatnih turističkih atrakcija u Europi

Tradicionalno uređeni restoran uvijek je oboružan domaćim vinom i zagorskim specijalitetima poput purice s mlincima i zagorskih štrukli, a u krušnoj peći pored restorana peče se domaći kruh prema originalnoj recepturi. Autohtone zagorske hiže i kleti obnovljene su i uređene za smještaj gostiju, a tu je i vinski podrum, dvorana za poslovne sastanke i seminare, sjenica s ljetnom terasom.

GREŠNA GORICA: KLET SMJEŠTENA NA ISTOIMENOM BRIJEGU NASUPROT VELIKOG TABORA

Smješten na brijegu nasuprot prekrasnog dvorca Veliki Tabor, ugostiteljski objekt obitelji Podboj krasi prepoznatljiv domaći, prirodni i izvorni seoski ugođaj. Njihova jela su spoj modernog načina pripreme i tradicije pa tako ovdje možete kušati delicije poput domaćih narezaka, purice s mlincima, kukuruznog kruha, štrukli, telećeg odreska s valjušcima i umakom od gljiva. Vrt restorana, okružen drvećem, nudi velike drvene stolove pa zapravo imate dojam da ste došli na piknik. 

ZABOKY: OVDJE JE TRADICIJA ŽIVA U SVAKOM ŠARMANTNOM DETALJU DOK ZELENILO I SMIRAJ OKOLINE POPRILIČNO OPUŠTAJU

U srcu Hrvatskog zagorja, između prekrasnih zelenih brežuljaka smjestilo se romantično malo selo i prekrasan restoran Zaboky. Radi se o jednom od najpoznatijih ugostiteljskih lokala na području Krapinsko-zagorske županije koji oduševljava ugodnim ambijentom kojim dominira rustikalni stil.

Ovdje možete uživati u širokom izboru domaćih i tradicionalnih specijaliteta. U ponudi se nalaze i izvrsna vina poput Cabernet sauvignona, Muškata žutog, Graševine, Rajnskog rizlinga…

Mislite da ste vidjeli sve u okolici Zagreba?

Kome je dosta asfalta, betona, ispušnih plinova automobila i smoga? Kome nije! Zato je vikend ili slobodan dan idealna prilika za napuniti pluća čistim zrakom i baterije za novi radni tjedan. Putni Kofer vam donosi 3 super prijedloga za izlet u Hrvatsko zagorje, preporuke za obiteljska izletišta u okolici Zagreba te popis gradova oko Zagreba koji su idealni za jednodnevne izlete.

PODIJELI ČLANAK