Ova fina juha rijetko se jede u Hrvatskoj, a priprema je vrlo jednostavna i dopušta eksperimentiranje

Foto: Shutterstock

Ako tražite jelo koje će vam uljepšati dan, potraga bi mogla završiti upravo ovdje. Danas donosimo recept za tradicionalnu juhu iz dalekog Uzbekistana, poznatu i pod nadimkom “tekući pilav”. Riječ je o mastavi, hranjivoj i aromatičnoj juhi koja spaja bogate okuse mesa, povrća i začina. Ova uzbekistanska delicija omiljena je generacijama, a mi vam donosimo recept koji će vas povesti na gastronomsko putovanje kroz Središnju Aziju.

IZDAŠNA JUHA S MESOM I RIŽOM DIO JE UZBEKISTANSKE SVAKODNEVICE

Mastava je, jednostavno rečeno, juha s mesom i rižom. Izdašno je to jelo puno okusa i ako je pripremite definitivno neće požaliti. Tradicionalno se pripremala na otvorenoj vatri, a sastavni je dio uzbekistanske kulinarske ponude, ali i svakodnevice. Naći ćete je na jelovniku praktički svakog restorana, a često ju je veže uz obiteljska okupljanja, praznike i posebne prigode. Naravno, postoje različite varijacije na temu, ovisno o regiji, restoranu i obitelji.

MASTAVA: RECEPT MOŽETE PRILAGODITI SVOJIM ŽELJAMA I UKUSU

Ljepota mastave je i u tome što dopušta ‘igranje’. Možete je, dakle, prilagoditi svojim vlastitim željama, potrebama i ukusu. Primjerice, možete je slagati s različitim vrstama mesa ili pak u nju dodati primjerice i neko drugo povrće, recimo ciklu.

Recept kojim smo se mi inspirirali u pripremi ovog jela pronašli smo na stranici The Art of Uzbek Cuisine, gdje se navodi da je ta juha vrlo blagotvorna, ako ju se začini sa svježe mljevenim paprom, i u slučaju povišene temperature. Taj recept prenosimo i u nastavku, a mi smo, prilikom pripreme, smanjili količinu ulja, doslovno na minimum, te umjesto kockica govedine ili ovčetine koristili mljeveno pureće meso. Za pripremu ove juhe bit će vam potrebno:

  • 60 ml maslinovog ili biljnog ulja
  • 300 g  govedine ili ovčetine
  • 1 veliki luk
  • 1 mrkva
  • 2 rajčice
  • 1 slatka paprika
  • 1 šalica riže (ako želite rjeđu juhu, tri četvrtine šalice)
  • 1 srednje velik krumpir
  • 1 litra vode
  • 1 čajna žličica sjemenki kumina
  • sol
  • papar (po želji)
  • za serviranje: kiselo vrhnje i svježe nasjeckani korijander ili kopar

POSTUPAK PRIPREME

  • Narežite luk, mrkvu, krumpir, rajčice i slatku papriku na kockice. Narežite na kockice i meso.
  • U loncu zagrijte ulje, dodajte meso i zapržite ga dok lagano ne posmeđi, a zatim dodajte i nasjeckani luk te nakon pet do šest minuta i rajčice, mrkvu i papriku te redovito miješajte dok se ulje ne odvoji.
  • Zatim dodajte i rižu, a nakon 20 sekundi ulijte vodu pa dodajte i krumpir.
  • Pustite da zavrije, u slučaju da se voda zapjenila odstranite pjenicu, a zatim smanjite plamen.
  • Dodajte i sol te začine i krčkajte sve dok riža ne bude kuhana.
  • Po želji, dodajte i svježe mljeveni papar, a poslužite s malo kiselog vrhnja te nasjeckanim svježim listićima korijandera ili kopra.

Aktualno

Pročitajte još