
ISTRAŽIVANJE
Ako tražite jelo koje će vam uljepšati dan, potraga bi mogla završiti upravo ovdje. Danas donosimo recept za tradicionalnu juhu iz dalekog Uzbekistana, poznatu i pod nadimkom “tekući pilav”. Riječ je o mastavi, hranjivoj i aromatičnoj juhi koja spaja bogate okuse mesa, povrća i začina. Ova uzbekistanska delicija omiljena je generacijama, a mi vam donosimo recept koji će vas povesti na gastronomsko putovanje kroz Središnju Aziju.
Mastava je, jednostavno rečeno, juha s mesom i rižom. Izdašno je to jelo puno okusa i ako je pripremite definitivno neće požaliti. Tradicionalno se pripremala na otvorenoj vatri, a sastavni je dio uzbekistanske kulinarske ponude, ali i svakodnevice. Naći ćete je na jelovniku praktički svakog restorana, a često ju je veže uz obiteljska okupljanja, praznike i posebne prigode. Naravno, postoje različite varijacije na temu, ovisno o regiji, restoranu i obitelji.
Ljepota mastave je i u tome što dopušta ‘igranje’. Možete je, dakle, prilagoditi svojim vlastitim željama, potrebama i ukusu. Primjerice, možete je slagati s različitim vrstama mesa ili pak u nju dodati primjerice i neko drugo povrće, recimo ciklu.
Recept kojim smo se mi inspirirali u pripremi ovog jela pronašli smo na stranici The Art of Uzbek Cuisine, gdje se navodi da je ta juha vrlo blagotvorna, ako ju se začini sa svježe mljevenim paprom, i u slučaju povišene temperature. Taj recept prenosimo i u nastavku, a mi smo, prilikom pripreme, smanjili količinu ulja, doslovno na minimum, te umjesto kockica govedine ili ovčetine koristili mljeveno pureće meso. Za pripremu ove juhe bit će vam potrebno:
ISTRAŽIVANJE
Vrijeme leti...
Kvizovi
VOĆE PO CIJENI TESLE
AH, TAJ BAJNI KAVIJAR!
slovenska kuhinja
Voće koje izaziva podjele
IDEJE ZA RUČAK
BOGOWSKI IZ ZELINE
VARIJACIJE SU DOZVOLJENE!
NEOBIČNI GASTRO HIT
SVI GA VOLE