zaštitnik grada Karlovca
ZIMSKI KLASIK
Jeste li već napravili svoju novogodišnju sarmu? Bacite se na posao, uz ovaj recept više nećete ovisiti o bakama, mamama i tetama!
Lijeno i mamurno novogodišnje jutro. Topli zalogaj na žlicu kad vani šiba vjetar, a gradove prekrivaju pahulje snijega. Pouzdana zaliha u zamrzivaču koja podsjeća na mamu koja ju je spremila s ljubavlju. Sve je to, ali i mnogo više, njezino veličanstvo sarma, mnogima omiljeno zimsko jelo bez koje je nova godina nezamislila, pa je pravo vrijeme da se okušate u pripremi i napravite svoje prve domaće sarme!
RECEPT UZ KOJI ĆE VAM SARME BAŠ UVIJEK USPJETI
Ljubitelji hrane često kažu da se godina dijeli na dvije sezone: sezonu punjenih paprika i sezonu sarme. Potonja bolje prija kad su temperature niže, a prva u toplijim mjesecima kad su tržnice prepune svježeg, mirisnog povrća.
Ako se spremate po prvi put sami napraviti ovo slasno jelo i prestati ovisiti o bakama, mamama i tetkama koje su usavršile njihovu pripremu, u nastavku donosimo recept uz koji će vam sarma baš uvijek uspjeti.
SARMA SE UVIJEK RADI U VELIKIM KOLIČINAMA I JEDE DANIMA
Malo vježbe zahtijeva samo motanje mesa u kupus, no to ćete usavršiti s vremenom, sve ostalo je jednostavno. I ne zaboravite, sarma se uvijek radi u velikim količinama, jede danima (neki kažu da je najbolja drugi ili treći dan, hrabri se čak kunu da je okus najboljeg sedmog dana), a odlično podnosi zamrzavanje pa svakako ubacite nekoliko porcija u duboko kako bi vas razveselila na dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak.
PRIPREMA SARME: SASTOJCI I POSTUPAK
Za jedan veliki lonac sarme trebat će vam:
- 1 veća glavica kiselog kupusa
- 1 kg miješanog mljevenog mesa
- 150 grama riže
- 1 glavica luka
- 50 g sitno nasjeckane slanine
- nekoliko listova svježeg peršina
- Suho meso (rebra) ili kobasica za kuhanje
- sol, papar
POSTUPAK PRIPREME
- Pripremite glavicu kupusa tako da odvojite jedan po jedan list, a potom svakom listu odrežite zadebljanje u dnu. Na tavi prepržite slaninu, sklonite sa strane, a onda na toj masnoći izdinstajte sitno nasjeckani luk.
- Mljeveno meso stavite u veću posudu, dodajte mu rižu, posolite i popaprite, dodajte sitno nasjeckani peršin i još neke začine ako želite. Smjesu dobro izmiješajte, krenite s vilicom, kasnije je dobro i izmiješati sastojke rukom, dakako s tankom zaštitnom rukavicom na njoj. Dodajte smjesi slaninu i dinstani luk, još jednom sve dobro izmiješajte da se poveže.
- Sad je vrijeme za motanje. Vanjski su listovi veći, a unutarnji manji pa sarme neće biti jednake veličine, tako da se time nemojte zamarati. Uzimajte jedan po jedan list i na jednu stranu stavite potrebnu količinu mesne smjese (oko jedne jušne žlice, ali ovisi o veličini lista). Donji dio lista presavinite, smotajte kupus oko mesa, pa gornji dio prstom „ugurajte“ prema sredini.
- U veliki lonac slažite jednu po jednu sarmu u krug, u onoliko redova koliko je potrebno da sve potrošite. Po želji, dodajte suho meso ili kobasicu. Ako vam je ostalo kupusa ili su neki listovi puknuli, narežite ih na manje komade pa ubacite na vrh lonca.
- Zalijete sve vodom i kuhajte oko dva sata, ovisi koliko je velik lonac i koliko je sarmi u njemu. Poslužite s pire krumpirom ili samo kriškom svježeg kruha.