Toplo, zdravo i hranjivo: što kažete da danas skuhate nešto na žlicu? Imamo nekoliko izvrsnih ideja

Fotografije: Priče jedne kuhače - Marina Obradović
piše Putni Kofer

Ubrzani stil života često pogubno utječe na našu prehranu. Brzi obroci iz pekare ili dostave, puno mesa, premalo povrća… Zato nam svima ponekad dobro dođe nešto kuhano, ono što se jede žlicom, jela koja nas podsjećaju na djetinjstvo i pravu domaću kuhinju. Ako vam nedostaje inspiracije i tražite ideje za ručak na žlicu, u nastavku donosimo prijedloge za klasike s kojima nikad ne možete pogriješiti!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

VARIVO OD PILETINE, GRAŠKA I NOKLICA

Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi. Ukusno je, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su pak dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim.

PROČITAJTE VIŠE: Recept za najfinije grašak varivo

GRAH VARIVO

Grah varivo jedno je od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta. Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

PROČITAJTE VIŠE: Recept za grah varivo

VINSKI GULAŠ

Jedno od klasičnih jela koja nam nikada ne mogu dosaditi je vinski gulaš. Može se raditi od različitih vrsta mesa, no najčešće se upotrebljava junetina, koja dugim kuhanjem postaje posebno meka i sočna. Super je ideja napraviti odjednom veću količinu i zamrznuti ga u manjim porcijama. Tako ćete uvijek imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

PROČITAJTE VIŠE: Recept za vinski gulaš

POVRTNE JUHE

Juha je jelo koje prija u različitim trenucima, grije tijelo, hidratizira ga i pritom hrani vrijedni nutrijentima. Istraživanje je pokazalo da svaki deseti Hrvat juhu jede svaki dan, a gotovo polovica nekoliko puta tjedno. Ovaj je okrepljujući obrok duboko ukorijenjen u našu tradiciju i nema boljeg načina za započeti objed, što god dolazilo na stol nakon nje. Svom obroku dodajte krepku juhu i tijelo će vam biti zahvalno.

PROČITAJTE VIŠE: Recept za juhu od rajčice, Recept za juhu od bundeve, Recept za juhu od brokule i Recept za juhu od tikvica

PODIJELI ČLANAK