Vrijeme je za roštilj! Evo koliko mesa pripremiti po osobi i kako ga najbolje marinirati

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Praznik rada diljem Hrvatske miriše na roštilj i druženja s obitelji i prijateljima u prirodi uz finu hranu i piće. Hrana pripremljena na grilu koju jedemo na otvorenom, uz drage ljude, uvijek ima nekako posebno fin okus, zar ne? Pred nama je produženi vikend, idealan za roštiljanje, pa ako planirate okupljanje uz hranu provjerite vremensku prognozu, odaberite najpovoljniji termin i lokaciju, pa kupite sve sastojke na vrijeme. U nastavku donosimo odgovor na vječno pitanje: koliko mesa po osobi za roštilj treba kupiti i pripremiti?

U maloj europskoj državi ljudi žive najduže na svijetu: svaki treći stanovnik je milijunaš, klima je idealna, a sigurnost na najvišem nivou

OSNOVNA PREPORUKA GLASI: 300 DO 400 GRAMA SIROVOG MESA PO OSOBI

Standardna preporuka glasi da za objed treba biti 300 do 400 grama sirovog mesa po osobi. Za deset ljudi, to bi bilo tri do četiti kilograma mesa. Naravno, sve ovisi o tome koga pozivate na svoje druženje. Hoće li to biti 10 kršnih sportaša velikog apetita ili dolaze i djeca, sitnije žene i hoće li među gostima biti i vegetarijanaca? Također, nisu jednako zasitna pileća prsa i carsko meso, a pripremate li meso s kostima dodajte 10-20 posto na predviđenu gramažu zbog otpada. Planirate li pripremati i neki izdašniji prilog, poput zapečenog graha i krumpira, također će se pojesti manje mesa nego kad ga se jede samo uz salatu i kruh.

AKO NEMATE VAGU, BROJITE KOMADE. KOLIKO ĆEVAPA PROSJEČAN ČOVJEK MOŽE POJESTI?

Vi najbolje znate koje meso vaši gosti najviše vole, no najčešće se kupuju ćevapi, kobasice, otkoštena vratina i carsko meso od svinjetine, te otkošteni batak i zabatak ili bijelo meso od piletine. Pazite na gramažu jer nisu svi komadi mesa jednako veliki, ali za desetak ljudi planirajte otprilike ovako. Neka svakom gostu ide po jedan do dva komada piletine, jedan veći komad svinjetine i pet ćevapa. Više od toga teško da će itko pojesti. Ako ste od onih koji više vole da ostane nego da fali, zaokružite broj ćevapa na deset po osobi, što je porcija koja se dobiva u restoranima i zaista većini bude dovoljna. Uostalom, ako mesa ostane možete ga jesti i za večeru ili čak sutradan.

ZA POVRĆE S ROŠTILJA ČESTO SE „TUKU“ I NAJVEĆI MESOJEDI, PRIPREMITE GA DOVOLJNO

Osim mesa, na roštilju možete pripremiti i neke vrste povrća, za koje se često na druženjima otimaju i najveći mesojedi. Najpraktičnije će biti tikvice narezane po dužini, paprika, te šampinjoni. Ako vam se ne da okretati jednu po jednu gljivu, isprobajte trik s folijom. U aluminijsku foliju zamotajte gljive prerezane na pola, začinjene maslinovim uljem, solju, paprom i začinima po ukusu. Foliju dobro zatvorite i stavite na rub rešetke na kojoj vrtite meso. Neće biti grilano povrće, ali je jednostavnije za pripremu i jako ukusno.

Nerazvikano slovensko jezero zimi se pretvara u ledenu bajku, ljeti nudi savršeno osvježenje, a obožavaju ga ljubitelji prirode i lovci na dobre fotografije

MESO PRIPREMITE I MARINIRAJTE DAN RANIJE, BIT ĆE SOČNIJE I UKUSNIJE

Meso za roštilj kupite i namarinirajte dan prije okupljanja kako bi bilo ukusnije i sočnije. Svinjetini, poput vratine i kotleta, odgovaraju jači začini. Posolite i poparite meso, namažite primjerice crvenom paprikom ili s malo senfa, polijte uljem. Piletina voli nježnije okuse. Maslinovo ulje, bosiljak, timijan ili neki mediteranski miks najbolje će joj odgovarati. Meso u ulju i začinima ostavite u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi, a izvadite ga na sobnu temperaturu barem sat vremena prije pečenja. Ćevapi i kobasice najzahvalniji su jer ne zahtijevaju posebnu pripremu i mariniranje.

Preostaje nam samo poželjeti vam dobar tek i super zabavu na roštilju s društvom, a mesa ako i bude previše – nema veze. Samo ne zaboravite ponijeti posude ili foliju u kojima ostatke možete ponijeti kući.

PODIJELI ČLANAK