Hrana i piće

Obiteljska konoba s vrhunskim mesom s ražnja i rižotom koji se topi u ustima gastronomska je institucija zbog koje se putuje stotinama kilometara

Konjevrate su malo selo smješteno između Šibenika i Drniša. Lijepo i mirno, ali na prvi pogled ni po čemu posebno, broji 179 stanovnika. Osim ako niste krenuli iz Šibenika za Drniš, ili obrnuto, teško da će vas put u njega dovesti. Pa ipak, deseci, u sezoni i stotine automobila svakodnevno ciljano skreće s autoceste A1 upravo prema ovom selu. Razlog je svima isti. Konoba Vinko, kultni restoran za koji znaju svi gurmani, hedonisti i ljubitelji mesa smjestio se upravo ovdje. Već desetljećima hrani putnike gladne vrhunski pripremljene, a naizgled jednostavne tradicionalne hrane.

Pogled na stari grad Kranj u Sloveniji, s karakterističnim crkvenim tornjevima i Alpama u pozadini pod plavim nebom
proljetni city breakTop 5 povijesnih gradova u Europi koje turisti još nisu otkrili: u njima nema gužvi i visokih cijena
Nastavi čitati

KONOBA RADI TIJEKOM CIJELE GODINE, U OŽUJKU SMO JEDVA DAN RANIJE REZERVIRALI STOL

Uputili smo se u konobu Vinko u subotu, u drugoj polovici ožujka, na dan kad su oblaci prijetili prekinuti sunčani niz dana koji je grijao Dalmaciju. Rezervirali smo stol za četvero dan ranije, u vrijeme za koje nam se činilo da je idealno za izbjeći gužvu. U 16 sati, ni ručak ni večera, van sezone. Kako smo se prevarili. Dobili smo stol na terasi, koji smo i željeli, ali smo odmah upozoreni da unutra i tako nema više mjesta.

Od same autoceste do restorana se stiže začas, od izlaza Šibenik ima manje od deset minuta lagane vožnje u smjeru Drniša. Parking je zaista velik, a u trenutku našeg dolaska i solidno popunjen. Odmah primjećujemo: u ovoj konobi nema zimske letargije i vremena za odmor.

Krčić trail je utrka s najljepšim starom i ciljem u Hrvatskoj, 2025. se održava treće izdanje
JEDINSTVENA PRIRODAOtvorene su prijave za trail utrku s najljepšim startom i ciljem u Hrvatskoj, mogu se prijaviti i hodači
Nastavi čitati

DRVENI STOLOVI I KAMENA KUĆA IZ KOJE SE ŠIRE OPOJNI MIRISI

Terasa restorana zaštićena je visokom ogradom ozelenjenom živicom i na nju se ulazi kroz velika drvena vrata. Prolazak kroz njih je kao put u neka davna vremena, drveni stolovi uredno su poslagani uz kamenu kuću, iz koje se šire zamamni mirisi. Uz vrata gledamo priznanja koja su vlasnici ponosno izložili.

Ovaj restoran, naime, već pet godina nosi Michelinovu preporuku Bib Gourmand, koja se dodjeljuje restoranima s najboljim omjerom cijene i kvalitete. Na crnoj ploči ispisana su vina koja se toče na čaše, a jelovnici pred nas stižu čim smo sjeli za stol.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Konoba Vinko (@konobavinko)

NAJPOVOLJNIJA JELA S DNEVNOG MENIJA STOJE VEĆ OD 10 EURA

Konoba Vinko mjesto je na kojem se jede klasična hrana, tu nema pjenica i posteljica, a zvijezda menija je meso. Za predjelo se nude pršut, panceta, sir i pašteta od jetrica pivca, zvijezde kraja u kojem se konoba nalazi. Iako nude i sezonski meni i dnevna jela (porcija janjećih tripica, janjećih jetrica ili gulaš od svinjskih nogica stoje samo 10 eura), mi smo brzo pogled skrenuli na popis specijaliteta. A to su jela s ražnja, janjetina, odojak, pivac, a zimi nude i tuku (puricu). Unaprijed se može naručiti i peka, a apsolutna zvijezda menija je teleći rižoto koji se, slično kao skradinski, kuha dugih 12 sati.

SAVRŠENO PEČENO MESO S RAŽNJA I POŠTENE PORCIJE

Odlučujemo se za janjetinu s ražnja, iako je kao specijalitet kuće naveden odojak s ražnja, a čuli smo pohvale i za pivca. Nismo pogriješili. Janjetina pred nas dolazi topla, hrskave kožice i taman posoljena. Omjer mesnatijih i koščatijih dijelova na plati je pošten, a količina mesa u porciji sasvim dovoljna čak i za one s boljim apetitom. U cijenu janjetine nije uključen nikakav prilog, čak ni mladi luk, pa dodatno naručujemo pečene krumpire, povrće sa žara, grah na salatu i, dakako, salatu i luk. Obrok je obilan, meso se topi u ustima i zaključujemo da je status koji ova konoba ima u Hrvatskoj itekako opravdan.

VELIK IZBOR VINA NA ČAŠE, ALI NAJJEFTINIJE STOJI 5,40 EURA ZA DECILITAR

Što se tiče cijena stvari stoje ovako. Spomenuta dnevna jela stoje 10 eura, za teleći rižoto treba izdvojiti 18. Odojak s ražnja stoji 14 eura po osobi (35 eura kilogram), pivac 16 (40 po kilogramu), a janjetinu smo platili 19,20 eura po osobi, odnosno 48 eura kilogram. Odlučite li se započeti obrok predjelom, plata s pršutom, sirom i pancetom stajat će vas 12 eura. Izbor vina na čaše je velik i jako dobar.

„Kućna“ vina su debit Testament, koji stoji 5,70 eura za decilitar, i babić Testament, za koji treba izdvojiti 6,50 eura. Od njih je jeftiniji samo škrlet selekcija, 5,50 eura, te dvije vrste rosea, za koje treba izdvojiti 5,40 eura. Ostala vina na čaše i do nekoliko su eura skuplja. S obzirom na prihvatljive cijene hrane i činjenicu da je u konobi moguće ručati za 10-15 eura, činilo nam se da bi barem pokoje vino trebalo biti jeftinije, jer ovako ispada da dva decilitra vina kupac plaća više od samog obroka.

OBITELJSKA PRIČA KOJA OSVAJA POŠTENIM PRISTUPOM

Konoba Vinko prava je obiteljska priča, koju i danas vodi i svaki dio poslovanja nadgleda vlasnik Vinko Krnić. Ono što je počelo kao njegov mladenački san, preraslo je u restoran u kojem se gost osjeća ugodno, jede ukusno i plaća pošteno. U Vinka se dolazi na putu prema moru ili s mora, u njemu lokalci sa šireg područja slave važne životne događaje, a često se na dobar rižoto i ražanj poteže i iz Splita ili čak Zagreba. Kad se sljedeći put nađete u ovom kraju, provjerite zašto je ova konoba takva institucija. Mi se sigurno vraćamo.

Aktualno

Pročitajte još