Sočni kruh od banane ukusan je kolač čija je priprema neodoljivo jednostavna: možete ga jesti za doručak, kao desert, ponijeti na izlete…

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Puno ljudi ne može odoljeti slatkom. Ljubitelji slatkiša rado završavaju obrok s desertom, slade se u popodnevnim satima ili čak slatka jela odabiru za doručak. Kolač koji će savršeno funkcionirati u baš svakoj od navedenih prilika je slavni kruh od banane, odnosno “banana bread” kako se zove na engleskom. Ovaj je slasni i sočni biskvit osvojio cijeli svijet, jednostavan je za pripremu, a dozvoljava različite varijacije i dodatke kojima mu svaki put možete dati novi okus i teksturu. Ako tražite savršeni recept za kruh od banane, na pravom ste mjestu. Donosimo osnovni recept, koji kasnije, kad usavršite pripremi, možete mijenjati i prilagođavati svom ukusu.

Slikovito otočko mjesto, skriveno u zaljevu u obliku potkove, brižno čuva svoju baštinu i tradiciju ostavlja u dobrim rukama mlađih generacija

ZAŠTO SE ZOVE BANANA KRUH, A NE KOLAČ?

Kruh od banane relativno je mlado jelo. Vjeruje se da je nastao u prvoj polovici 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Tko je prva osoba koja je na ovaj način spasila banane kojima je prijetilo da istrunu, nije zabilježeno.  Zato jest razjašnjeno zašto se naziva kruh od banana, a ne kolač, što bi bilo logičnije. Povijesni zapisi kažu da se u početku u receptu koristio kvasac, zbog čega je cijela priprema zaista nalikovala na izradu kruha. Kasnije je kvasac zamijenjen praškom za pecivo, ali ime je ostalo, baš kao i običaj da se ovaj kolač peče u duguljastom kalupu za kruh.

BANANE MORAJU BITI ZRELE, MEKE I SLATKE, ALI NIPOŠTO TRULE

U ovom receptu najvažnije su banane, koje moraju biti jako zrele. Čak i kora može već imati crne fleke po sebi, dok god plod nije strunuo nije problem. Zrele banane su mekše i slađe i s njima će kolač biti puno ukusniji. Mi smo u ovom receptu koristili glatko brašno, no kruh od banane možete raditi i s integralnim ili pirovim, ako želite zdraviju verziju. U gotovu smjesu možete dodavati sjeckane orahe ili druge orašaste plodove, u nju možete umiješati žlicu kikiriki maslaca ili nutele… To su sve varijacije s kojima možete eksperimentirati nakon što svladate ovaj osnovni recept.

RECEPT ZA KRUH OD BANANE

Za jedan kruh od banane (za kalup 40×10) trebat će vam sljedeći sastojci:

U ovim prekrasnim i nerazvikanim zemljama ćete biti stvarno dobrodošli: dok se mnogi žale da im je dosta turista, ovdje ih žele što više
  • 3 zrele banane
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica vanillin šećera
  • 120 g maslaca
  • 3 jaja
  • 200 g glatkog brašna
  • žličica cimeta
  • žličica ekstrakta od vanilije
  • ½ vrećice praška za pecivo

POSTUPAK PRIPREME

  • Maslac barem sat vremena prije pripreme izvadite iz hladnjaka kako bi omekšao.
  • Pećnicu upalite i zagrijte na 180 stupnjeva dok pripremate smjesu.
  • Izradite maslac sa šećerom miksajući na najvećoj brzini, pa smjesi dodajte jedno po jedno jaje, zatim i ekstrakt vanilije. Sve miksajte dok se ne pretvori u jednoličnu smjesu.
  • Banane izgnječite vilicom i dodajte maslacu, šećeru i jajima. Sve izmiksajte.
  • U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke: brašno, pola vrećice praška za pecivo, cimet.
  • Spojite suhe i mokre sastojke. (Ako želite dodati sjeckane orašaste plodove, komadiće čokolade ili kikiriki maslac, sad je trenutak da to učinite. Sve promiješajte da se ravnomjerno rasporede po smjesi).
  • Kalup za kruh prekrijte papirom za pečenje. Izlijte smjesu i ravnomjerno rasporedite po kalupu.
  • Pecite na 180 stupnjeva oko 55 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotov (mora izaći suha), pa ako nije vratite ga na još par minuta u pećnicu.
  • Ostavite da se malo ohladi i poslužite samog ili s omiljenim slatkim namazom. Dobar tek!
PODIJELI ČLANAK