Sočni kruh od banane ukusan je kolač čija je priprema neodoljivo jednostavna: možete ga jesti za doručak, kao desert, ponijeti na izlete…

Foto: Shutterstock

Puno ljudi ne može odoljeti slatkom. Ljubitelji slatkiša rado završavaju obrok s desertom, slade se u popodnevnim satima ili čak slatka jela odabiru za doručak. Kolač koji će savršeno funkcionirati u baš svakoj od navedenih prilika je slavni kruh od banane, odnosno “banana bread” kako se zove na engleskom. Ovaj je slasni i sočni biskvit osvojio cijeli svijet, jednostavan je za pripremu, a dozvoljava različite varijacije i dodatke kojima mu svaki put možete dati novi okus i teksturu. Ako tražite savršeni recept za kruh od banane, na pravom ste mjestu. Donosimo osnovni recept, koji kasnije, kad usavršite pripremi, možete mijenjati i prilagođavati svom ukusu.

ZAŠTO SE ZOVE BANANA KRUH, A NE KOLAČ?

Kruh od banane relativno je mlado jelo. Vjeruje se da je nastao u prvoj polovici 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Tko je prva osoba koja je na ovaj način spasila banane kojima je prijetilo da istrunu, nije zabilježeno.  Zato jest razjašnjeno zašto se naziva kruh od banana, a ne kolač, što bi bilo logičnije. Povijesni zapisi kažu da se u početku u receptu koristio kvasac, zbog čega je cijela priprema zaista nalikovala na izradu kruha. Kasnije je kvasac zamijenjen praškom za pecivo, ali ime je ostalo, baš kao i običaj da se ovaj kolač peče u duguljastom kalupu za kruh.

BANANE MORAJU BITI ZRELE, MEKE I SLATKE, ALI NIPOŠTO TRULE

U ovom receptu najvažnije su banane, koje moraju biti jako zrele. Čak i kora može već imati crne fleke po sebi, dok god plod nije strunuo nije problem. Zrele banane su mekše i slađe i s njima će kolač biti puno ukusniji. Mi smo u ovom receptu koristili glatko brašno, no kruh od banane možete raditi i s integralnim ili pirovim, ako želite zdraviju verziju. U gotovu smjesu možete dodavati sjeckane orahe ili druge orašaste plodove, u nju možete umiješati žlicu kikiriki maslaca ili nutele… To su sve varijacije s kojima možete eksperimentirati nakon što svladate ovaj osnovni recept.

Za jedan kruh od banane (za kalup 40×10) trebat će vam sljedeći sastojci:

POSTUPAK PRIPREME

  • Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
  • Pećnicu zagrijte na 180 °C.
  • Izradite maslac i šećer mikserom dok smjesa ne postane pjenasta.
  • Dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije, nastavite miksati.
  • Banane izgnječite vilicom i dodajte ih u smjesu, dobro promiješajte.
  • U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet.
  • Suhe sastojke dodajte mokrima i sve dobro promiješajte.
  • Po želji dodajte orašaste plodove ili komadiće čokolade.
  • Kalup obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu.
  • Pecite oko 55 minuta, čačkalicom provjerite je li kolač gotov.
  • Ostavite da se malo ohladi, zatim narežite i poslužite.
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Lea ????????‍???????????????????? (@malikhain_kitchen)

Pročitajte još