
PUTEVIMA POVIJESTI
Puno ljudi ne može odoljeti slatkom. Ljubitelji slatkiša rado završavaju obrok s desertom, slade se u popodnevnim satima ili čak slatka jela odabiru za doručak. Kolač koji će savršeno funkcionirati u baš svakoj od navedenih prilika je slavni kruh od banane, odnosno “banana bread” kako se zove na engleskom. Ovaj je slasni i sočni biskvit osvojio cijeli svijet, jednostavan je za pripremu, a dozvoljava različite varijacije i dodatke kojima mu svaki put možete dati novi okus i teksturu. Ako tražite savršeni recept za kruh od banane, na pravom ste mjestu. Donosimo osnovni recept, koji kasnije, kad usavršite pripremi, možete mijenjati i prilagođavati svom ukusu.
Kruh od banane relativno je mlado jelo. Vjeruje se da je nastao u prvoj polovici 20. stoljeća u Sjedinjenim Američkim Državama. Tko je prva osoba koja je na ovaj način spasila banane kojima je prijetilo da istrunu, nije zabilježeno. Zato jest razjašnjeno zašto se naziva kruh od banana, a ne kolač, što bi bilo logičnije. Povijesni zapisi kažu da se u početku u receptu koristio kvasac, zbog čega je cijela priprema zaista nalikovala na izradu kruha. Kasnije je kvasac zamijenjen praškom za pecivo, ali ime je ostalo, baš kao i običaj da se ovaj kolač peče u duguljastom kalupu za kruh.
U ovom receptu najvažnije su banane, koje moraju biti jako zrele. Čak i kora može već imati crne fleke po sebi, dok god plod nije strunuo nije problem. Zrele banane su mekše i slađe i s njima će kolač biti puno ukusniji. Mi smo u ovom receptu koristili glatko brašno, no kruh od banane možete raditi i s integralnim ili pirovim, ako želite zdraviju verziju. U gotovu smjesu možete dodavati sjeckane orahe ili druge orašaste plodove, u nju možete umiješati žlicu kikiriki maslaca ili nutele… To su sve varijacije s kojima možete eksperimentirati nakon što svladate ovaj osnovni recept.
Za jedan kruh od banane (za kalup 40×10) trebat će vam sljedeći sastojci:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
PUTEVIMA POVIJESTI
izgleda kao umjetničko djelo
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto