impresivno zdanje
Hrana i piće
Što jesti za doručak? Ako vam je ponestalo ideja, imamo 10 isprobanih recepata za praktična jela koja možete i ponijeti na posao
Doručak je najvažniji obrok u danu, kažu stručnjaci. Iako je trend isprekidanog posta posljednjih godina vratio preskakanje prvog dnevnog obroka u mainstream, činjenica je da nam upravo on daje energiju za početak dana. Nekima paše konkretan obrok, poput pečenih jaja i kobasica, drugi vole peciva, a mnogi će ipak će posegnuti za nečim lakšim. Ako volite raznolikost prvog jutarnjeg obroka, u nastavku vam donosimo ideje za doručak koji će uvijek biti ukusan, i nikad jednoličan. Radi se o doručcima koje možete pripremiti dan ranije kako bi ujutro imali više vremena za spremanje, a mnoge od njih možete jednostavno ponijeti na posao.
HRSKAVA DOMAĆA GRANOLA
Najpopularniji izbor je za doručak je već dugo zob i različite varijante zobene kaše. Jedan od omiljenih načina pripreme zobi je granola, hrskava mješavina zobenih pahuljica, orašastih plodova, suhog voća… Jedemo ju s jogurtom ili mlijekom, a u nju možemo dodati što god volimo i imamo trenutno u kuhinji. Ovaj je recept za domaću granolu jednostavan, a uštedjet će vam dosta novca u odnosu na kupovne mješavine.
PROČITAJ VIŠE Recept za domaću granolu potražite ovdje.
PROTEINSKI KRUH SA SVJEŽIM SIROM I ZOBENIM PAHULJICAMA
Miris svježe pečenog kruha asocira nas na opuštena jutra. Vrsta je sve više, sve su ukusniji, dodaju im se sjemenke, igra s vrstama brašna, njeguju i razmjenjuju starteri… Nekad nam ipak svima treba nešto sasvim jednostavno, što je gotovo u trenu, a može stajati i po nekoliko dana. Ovaj proteinski kruh bez brašna je upravo takav. Čak i ako mu ništa ne dodate, već je sam za sebe hranjiv, ukusan i nutritivno bogat obrok.
PROČITAJ VIŠE Recept za proteinski kruh pročitajte ovdje.
SLANI MUFFINI SA ŠUNKOM I SIROM
Iako muffine obično povezujemo s desertima, oni često dolaze u slanom obliku. To i ne čudi, jer je jelo neodoljivo praktično. Debeljuškasto tijesto u različitim varijantama, slano ili slatko, koje dozvoljava bezbroj kombinacija i praktično je za jelo. Pa tko ih ne bi volio? Recept koji vam danas predstavljamo savršena je alternativna sendvičima, super su ideja za doručak, popodnevnu užinu, a jednostavno ih je ponijeti na posao.
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti slane muffine sa šunkom i sirom pročitajte ovdje.
POHANI KRUH PRAVI JE OKUS DJETINJSTVA
Iako je posljednjih godina često na lošem glasu, činjenica je da je kruh temelj prehrane u našim krajevima. Od njega radimo sendviče, na kruh mažemo paštetu ili različite namaze, jedemo ga uz variva… Nakon zabrane rada trgovina nedjeljom prošle godine, nabavka svježe štruce postala je top tema svakog vikenda. Iako kruh možete pripremiti i sami, primjerice onaj od pirova brašna ili proteinski od zobenih pahuljica, dobro je i znati kako iskoristiti onaj koji se počeo sušiti. A tu dolazi na red okus djetinjstva, nekad nezaobilazni doručak, sirotinjska delicija koja se može napraviti na slatki ili slani način.
PROČITAJ VIŠE Jednostavan recept za pohani kruh potražite ovdje.
BUČNICA S TIKVICAMA I KUPOVNIM KORAMA
Pite, štrudle i bureci prava su umjetnost kojoj se na ovim prostorima pridaje posebna pažnja. Uz burek od mesa, pitu od sira i štrudlu od jabuka najpopularnija štrudla u Hrvatskoj zasigurno je bučnica. Iako se tradicionalno radi od buče, kako joj ime i govori, često se koriste i veće zelene tikve ili široko dostupne tikvice. Ako želite brzi i praktični obrok, idealan za doručak, koji ne zahtijeva puno truda i vještine, isprobajte naš recept za bučnicu s tikvicama od kupovnih kora.
PROČITAJ VIŠE Recept za bučnicu pročitajte ovdje.
BRZI UŠTIPCI S JOGURTOM
Mirišu na dom i djetinjstvo, jednostavni su za pripremu, ukusni, hrskavi izvana, a sočni iznutra… Uštipci s jogurtom jedno su od omiljenih jela koje volimo „grickati” vikendom, uz platu suhomesnatih proizvoda ili pak uz uvijek dobar sir i domaće vrhnje. Odlično pašu kao doručak i večera, možete ih poslužiti i na obiteljskom ručku ili prijateljskoj večeri, a za koju god varijantu se odlučili, jedno je sigurno – baš svi će ih obožavati!
PROČITAJ VIŠE Recept za slasne uštipke pročitajte ovdje.
KUKURUZNA ZLEVANKA
Koliko god voljeli kuhati i isprobavati nove recepte i okuse, svi se često okrećemo jednostavnim jelima, tradicionalnim receptima, hrani koja je ukusna, a ne zahtijeva puno vremena i kulinarskog umijeća. Bilo da vam se jede nešto toplo, na žlicu, raspoloženi ste za okrepljujuću juhu ili jelo bez mesa, umjesto kriške kruha sljedeći put poslužite zlevanku! Slana kukuruzna zlevanka idealna je za doručak, večeru i međuobrok, možete ju ponijeti na izlet, a uspješno će zamijeniti i kruh ako pripremate neki lakši ručak.
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti zlevanku saznajte ovdje.
SOČNI I MEKI MUFFINI S JABUKAMA
Ako volite slatki doručak, i želite nešto brzo i praktično, dan prije pripremite ove muffine s jabukama i cimetom. Sastojci su jeftini i lako dostupni, a slastica će biti spremna za tek nešto više od pola sata. Za ovaj desert koriste se jabuke i cimet, zbog čega posebno paše u zimskim mjesecima. Bijelo brašno može se, provjereno, zamijeniti pirovim i tako napraviti zdraviju verziju, te smanjiti ili povećati količinu šećera ovisno o okusu.
PROČITAJ VIŠE Recept za muffine s jabukama potražite ovdje.
NAMAZI NE MORAJU BITI NEZDRAVI! NAPRAVITE IH SAMI
Mnoge riječ pašteta ili namaz asocira na nešto nezdravo i prerađeno. Ali namaze možete raditi i sami i tako uvijek znati točno što jedete. Pašteta od tune, primjerice, ukusan je namaz kojem je teško odoljeti. Odlično se slaže sa svakim kruhom, uz tost, krekere ili tortilje, a sigurni smo da kada ga jednom probate napraviti kod kuće – postat će redoviti gost i na vašem stolu.
PROČITAJ VIŠE Recept za domaću paštetu od tune potražite ovdje.
PALAČINKE SU KLASIK KOJEM NITKO NE MOŽE ODOLJETI
Fascinantno je kako se neka najjednostavnija jela mogu pripremiti na milijun različitih načina, a palačinke su svakako jedno od takvih. Miris pečenih palačinki mnogima budi uspomene na djetinjstvo i obiteljska okupljanja oko stola. Danas svaka zemlja svijeta ima neku svoju inačicu, dolaze u različitim oblicima i vrstama punjenja, ali temeljna smjesa uvijek sadrži brašno, mlijeko i jaja. Ako tražite savršen recept za smjesu za palačinke, ne tražite dalje! S ovim receptom uvijek će ispasti lagane i prozračne.
PROČITAJ VIŠE Recept za palačinke potražite ovdje.