Ovaj jednostavni recept za ukusno i zdravo jelo od ribe uspijeva baš svakome, a idealan je za dane kad nam se jede nešto toplo, na žlicu

Riblja juha s oslićem i krumpirom – jednostavan i zdrav recept od smrznutih fileta oslića, idealan za lagani ručak ili večeru
Foto: Shutterstock

U našoj se zemlji, poznato je, jede previše mesa, a premalo ribe. Razloga je više, od cijene, dostupnosti, pretpostavke da ju je teško pripremiti… No zdravstveni stručnjaci se slažu, svatko bi od nas trebao nekoliko dana u tjednu odabrati obrok bez mesa. Izbora je zaista mnogo, samo treba malo biti maštovit. Ako vam se danas jede jednostavno jelo od ukusne, bijele ribe, napravite klasik koji je često na stolovima u hrvatskim domovima. Ovaj recept za kuhani oslić s krumpirom uspijeva svakome, a u njemu će uživati i najmlađi ukućani. Krenimo na pripremu ribljeg jela!

OSLIĆ JE IZUZETNO ZDRAV, IMA MALO KALORIJA, PUNO PROTEINA I POTPUNO JE NEMASTAN

Oslić je morska bijela riba koja pripada istoj porodici kao i bakalar. Ovo se jelo često naziva i “oslić a la bakalar”, jer se na sličan način priprema i riba koju rado pripremamo na Badnjak i Veliki petak. Međutim, oslić je jeftiniji od bakalara i vrlo dostupan jer se smrznut može kupiti tijekom cijele godine. Meso oslića je meko i ukusno, te izrazito zdravo. Ima malo kalorija, tek 71 na sto grama, a odličan je izvor proteina i gotovo uopće nema masti. Uvrstite oslić što češće na svoj jelovnik ako volite dobro jesti, a pritom paziti na zdravlje i liniju.

U OVOM JE JELU NAJPRAKTIČNIJE KORISTITI SMRZNUTE FILETE OSLIĆA

Glavni sastojci ovog jela su oslić i krumpir, ali savršen okus daju mu dodaci poput češnjaka, maslinovog ulja, bijelog vina i peršina. Kako bi si olakšali čišćenje i filetiranje, kupite smrznuti filet oslića, koji prije pripreme treba biti sasvim odmrznut. Ako morate ubrzavati taj proces, potopite ribu u hladnu vodu, no najbolje je da ju pustite da se postepeno odmrzava na zraku, ili čak u hladnjaku ako imate dovoljno vremena. S receptom se možete poigrati, pa mu, primjerice, dodati i mrkvu ili neko drugo povrće, ili koristiti sok od rajčice koji će mu dati kiseliju notu. No i ovakav, osnovni recept za kuhani oslić s krumpirom, oduševljava baš svakoga!

Za pripremu ovog jela koristite lonac sa širim dnom, idealno je da bude zapremnine 5 litara. Evo što vam je sve potrebno za pripremu obroka za 4 osobe.

SASTOJCI

  • 500 g fileta oslića
  • 750 g krumpira
  • 2 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 1 dcl bijelog, suhog vina
  • Sol, papar
  • Svježi peršin (nekoliko grančica)
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Moj.Lipi.Vrtlić (@moj.lipi.vrtlic)

POSTUPAK PRIPREME

  • Krumpir ogulite i stavite kuhati oko 20 minuta.
  • Odmrznuti oslić operite, osušite, posolite i prelijte s par kapi maslinovog ulja. Narežite na 2-3 manja komada po filetu.
  • Kada je krumpir do pola kuhan, izvadite ga i narežite na ploške debljine oko 0,5 cm.
  • Češnjak očistite i sitno nasjeckajte ili protisnite.
  • Na dno širokog lonca stavite dio maslinovog ulja, složite sloj krumpira, zatim sloj oslića. Posipajte s malo češnjaka, maslinovim uljem, soli i paprom.
  • Nastavite slagati slojeve krumpira i ribe dok ne potrošite sve sastojke.
  • Podlijte s bijelim vinom i toplom vodom (ili ribljim temeljcem) tako da tekućina prekrije sve sastojke.
  • Kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko 30 minuta bez miješanja. Po potrebi prodrmajte lonac.
  • Par minuta prije kraja dodajte sitno sjeckani svježi peršin. Kušajte i po potrebi dodatno začinite.
  • Poslužite toplo u dubokim tanjurima, uz dodatak maslinovog ulja i svježeg kopra po želji.

Pročitajte još