
Bella Italia
U našoj se zemlji, poznato je, jede previše mesa, a premalo ribe. Razloga je više, od cijene, dostupnosti, pretpostavke da ju je teško pripremiti… No zdravstveni stručnjaci se slažu, svatko bi od nas trebao nekoliko dana u tjednu odabrati obrok bez mesa. Izbora je zaista mnogo, samo treba malo biti maštovit. Ako vam se danas jede jednostavno jelo od ukusne, bijele ribe, napravite klasik koji je često na stolovima u hrvatskim domovima. Ovaj recept za kuhani oslić s krumpirom uspijeva svakome, a u njemu će uživati i najmlađi ukućani. Krenimo na pripremu ribljeg jela!
Oslić je morska bijela riba koja pripada istoj porodici kao i bakalar. Ovo se jelo često naziva i “oslić a la bakalar”, jer se na sličan način priprema i riba koju rado pripremamo na Badnjak i Veliki petak. Međutim, oslić je jeftiniji od bakalara i vrlo dostupan jer se smrznut može kupiti tijekom cijele godine. Meso oslića je meko i ukusno, te izrazito zdravo. Ima malo kalorija, tek 71 na sto grama, a odličan je izvor proteina i gotovo uopće nema masti. Uvrstite oslić što češće na svoj jelovnik ako volite dobro jesti, a pritom paziti na zdravlje i liniju.
Glavni sastojci ovog jela su oslić i krumpir, ali savršen okus daju mu dodaci poput češnjaka, maslinovog ulja, bijelog vina i peršina. Kako bi si olakšali čišćenje i filetiranje, kupite smrznuti filet oslića, koji prije pripreme treba biti sasvim odmrznut. Ako morate ubrzavati taj proces, potopite ribu u hladnu vodu, no najbolje je da ju pustite da se postepeno odmrzava na zraku, ili čak u hladnjaku ako imate dovoljno vremena. S receptom se možete poigrati, pa mu, primjerice, dodati i mrkvu ili neko drugo povrće, ili koristiti sok od rajčice koji će mu dati kiseliju notu. No i ovakav, osnovni recept za kuhani oslić s krumpirom, oduševljava baš svakoga!
Za pripremu ovog jela koristite lonac sa širim dnom, idealno je da bude zapremnine 5 litara. Evo što vam je sve potrebno za pripremu obroka za 4 osobe.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Bella Italia
Kvizovi
Vožnja za pamćenje
ODMOR ZA PAMĆENJE
DRAGULJ ZADARSKOG ARHIPELAGA
Hvala Ryanairu što postoji!
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto