Nije tajna da ljubav prema hrani može zbližiti različite ljude i učiniti da se najtužnija osoba osjeća malo bolje. Slavni pisac koji se smatra „ocem američke književnosti”, Mark Twain, jednom je prilikom izjavio da je tajna uspjeha u životu da jedeš ono što voliš. I uistinu je tako, ona okuplja obitelji, uz nju tugujemo, radujemo se, putujemo, istražujemo, maštamo… Hrana je bila pokretač i za Marinu Obradović, domaću blogericu i autoricu zbirke recepata „Priče jedne kuhače” koja nas je na društvenim mrežama u posljednje vrijeme doslovno ostavila bez daha svojim kreativnim pristupom kuhinji. U kulinarskom svijetu je od malena, a tek je prije nekoliko godina odlučila saviti svoje gnijezdo napustivši veliku korporaciju. Razgovarali smo s Marinom i saznali kako je tekao njen put od voditelja ljudskih resursa pa do kuhinjskog stola, što je inspirira prilikom kreiranja zdravih recepata i kakve sve kulinarske radionice priprema…
„DOŽIVJELA SAM BURN OUT I DANAS RADIM I ŽIVIM ONO ŠTO VOLIM”
Njena kulinarska priča započela je još u djetinjstvu kada je izrezivala sličice jela i prepisivala recepte iz tadašnjih časopisa Mila i Draga, pažljivo ih slažući u rokovnike. Kako kaže, sve je počelo s kolačima kojima je uveseljavala obitelj i susjede, a najviše samu sebe. „U 20 godina rada promijenila sam 3 korporacije, s tim da sam u zadnjoj ostala 10 godina. Bilo je to razdoblje rasta i razvoja, puno sam naučila o poslu i upravljanju, educirala se, stekla radne navike, disciplinu, timski rad i osjećaj pripadnosti, ali sam putem izgubila sebe. Pripadala sam poslu, ali ne i sebi”, uvodi nas u razgovor danas nasmijana Marina koja naglašava da se sve to nije desilo preko noći.
„Taj proces traje neko vrijeme, posebno kada izgubite dobar balans između poslovnog i privatnog, odnosno, kada posao stavite na prvo mjesto. U mom slučaju govorim o nesvjesnom, ponesu vas ego i karijera te se odjednom probudite i shvatite da je vaš život zapravo posao i da svakodnevno propuštate sve ljepote oko sebe i unutar sebe.”
Par mjeseci prije 40-og rođendana Marina je doživjela ‘burn out’, stanje kroničnog stresa koji dovodi do fizičke i emocionalne iscrpljenosti. „Sve se skupilo i više nisam mogla. Niti htjela. Danas kada s odmakom razmišljam o tom razdoblju muke i premišljanja, posebno kada imate određene financijske obveze i djecu, shvaćam da se sve dešava u pravo vrijeme, onda kada ste spremni. Tako sam donijela odluku, obavijestila supruga koji je od prvog trenutku bio velika podrška, rekla djeci što slijedi i odjednom mi je veliki teret pao s leđa” – objašnjava Obradović koja je okrenula novi list u životu i mir pronašla u kuhanju te stvaranju novih recepata.
AUTORICA ZBIRKE RECEPATA KOJI ĆE SVIMA OLAKŠATI ŽIVOT
„Godinu dana nakon otkaza, doslovno za vrijeme meditacije, sinula mi je ideja za zbirku recepata. Zamislila sam hrpu malih receptića, onako na papiru, praktičnih i zanimljivih koji će svima olakšati život. Htjela sam da recepti budu na karticama, praktični za rukovanje i da stanu u džep kada krenete u trgovinu po namirnice, zanimljivi djeci koja će sudjelovati u odabiru jelovnika te da svima olakšaju svakodnevnu organizaciju i pripremu obroka dajući odgovor na jedno od najtežih pitanja, a to je što kuhati sutra?”
Inspiraciju za zbirku recepata dobila je od prijateljica koje su se svakodnevno pitale što kuhati, kako se organizirati s obrocima preko tjedna te je na dnevnoj bazi davala savjete drugima. Nestrpljiva po prirodi i neiskusna u poduzetništvu, vjerovala je da će sve biti gotovo za maksimalno 3 mjeseca, no kako to u životu inače biva, na putu su se pojavile brojne prepreke: od loga, naziva zbirke, grafičkog dizajna, boja, fonta slova, veličine kartica do pronalaska tiskare. „Tada je već i novac postao izazov, ‘istopila’ se otpremnina što je predstavljalo dodatan stres, ali nisam odustala.”
SADA SE S OSMIJEHOM PRISJEĆA TOG PUTA OD IDEJE DO REALIZACIJE
„Ima jedna zanimljiva anegdota. Kada sam već osmislila ime za zbirku ‘Priče iz kuhinje’ i mislila kako je barem taj dio riješen, krenula sam otvoriti Facebook stranicu i shvatila da je ime zauzeto. Obuzela me panika, svijet se okrenuo naopačke i pomislila sam da je gotovo, nema dalje. Onda sam aktivirala prijateljice, predložili smo nekoliko novih naziva, glasali i kuma Barbara je zapravo zaslužna za ime Priče jedne kuhače.”
„Želim reći da ne odustajete, sve se može i nikada nije kasno. Danas se moji recepti nalaze u svim većim knjižarama u Hrvatskoj, prodajem ih putem svoje web stranice, napravili smo i englesku verziju naziva ‘Tales of a wooden spoon’ te su izuzetno zanimljivi turistima”, istaknula je Marina uvodeći nas u svoj topli dom i kuhinju u kojoj svaki dan nastaju zavodljivi i kreativni specijaliteti.
„Dan započinje kavom, vitaminima i zdravim doručkom. Nedavno je jedna gospođa ispod moje objave za Akademiju zdravih obroka napisala da joj nije jasno kako se mogu time baviti, ona kuha jer mora i nimalo ne uživa u tome. Doista uživam u kuhanju i smišljanju recepata, posebno kada imam inspiraciju pa jela nastaju iz glave od namirnica koje imam kod kuće. Volim jednostavno, šareno i zdravo. Manje zanimljiv dio koji bih voljela da netko drugi obavlja je čišćenje kuhinje i pranje suđa”, nadodala je uspješna blogerica kazavši kako je njena kuća svakodnevno puna svakojakih mirisa i okusa.
VEĆINI LJUDI KUHANJE ODUZIMA PUNO VREMENA, NO POTREBNO JE SAMO MALO ORGANIZACIJE I DOBRE VOLJE
Većinu svog života Marina je bila organizirana u kuhinji, a to je bio jedini način da nakon posla i uz dvoje djece svaki dan ima skuhani obrok, po mogućnosti ‘na žlicu’. „Za vrijeme rada u korporaciji vikendom bih odvojila vrijeme za pripremu namirnica i plan jela, express lonac me tada spašavao. Zajedno smo išli na plac, djeca su bila zadužena za guljenje i rezanje povrća i to je bio baš lijepi period, svi smo se družili i razgovarali dok se kućom širio miris omiljenog jela.”
S obzirom na to da većini ljudi svakodnevno kuhanje predstavlja problem, autorica zbirke recepta za svakodnevno upotrebu savjetuje da kupovinu obavljate jednom tjedno prema planu obroka i pripremljenom spisku namirnica jer će vam to uštedjeti vrijeme i novac. „Nedjeljom skuhajte obrok za dva dana pa ćete tako ponedjeljkom biti slobodni. Luk narežite na kockice i spremite u zamrzivač što će vam uštedjeti vrijeme, isto možete napraviti i s mrkvom. Ostalo povrće operite, posušite i pospremite u hladnjak.”
„Meso marinirajte za par dana unaprijed, kupite fritezu na vrući zrak, tako ćete peći bez masnoća i bez stajanja za štednjakom što uvelike štedi vrijeme. Primjerice, kada kupim salatu, očistim je i spremim u hladnjak, zelje ribam u većoj količini jer može stajati nekoliko dana, kruh ispečem nedjeljom i jedemo ga nekoliko dana. Dok pečem kruh, napravim domaću granolu, domaću nutellu i hummus, skuham zobenu kašu i riješen je doručak za cijeli tjedan. Uvijek imam crvenu leću koja je gotova za manje od 20 minuta, jaja i avokado koji su zdravi i hranjivi, konzerva tune je uvijek dobro rješenje, heljda je kuhana za 20 minuta i izuzetno ukusna, mogla bih nabrajati do sutra”, kaže u smijehu Marina te dodaje da se možda sve ovo ne čini nimalo jednostavnim, ali doista je samo stvar prakse pa jednom kada uhvatite ritam sve će biti lakše.
TRAŽITE POMOĆ NA SVE STRANE, UPISUJETE EDUKACIJE, DRUŽITE SE S PODUZETNICIMA, GRIJEŠITE, UČITE…
Kao najveće izazove u poslu istaknula je marketing i financije jer, kako kaže, to su područja koja su joj do jučer bila potpuno strana i na jedan način zazire od njih. Iako je po prirodi vrlo organizirana osoba, teško joj je pala i svakodnevna organizacija posla.
„Jedno je kada dolazite svaki dan na posao i netko vam daje zadatke, a drugo je kada sami pronalazite zadatke, a pritom se nemate s kim konzultirati i nitko vam ne može reći jeste li pogriješili. Tražite pomoć na sve strane, upisujete edukacije, družite se s poduzetnicima, griješite, učite, idete ispočetka i tako svaki dan. Kako sam radila u ljudskim resursima, pojma nisam imala o prodaji, marketingu, nabavci, dostavi i svim popratnim zadacima koji vas odjednom zateknu kao poduzetnika”, dodaje Marina koja je danas, osim eksperta u kuhinji, i fotograf i kreator sadržaja te voditeljica radionice zdrave hrane koje su nerijetko rasprodane mjesecima unaprijed.
EDUKATIVNE I ZABAVNE RADIONICE NA KOJIMA SE KUHA PREMA MARININIM RECEPTIMA RASPRODAJU SE U TREN OKA
„Moje radionici su interaktivne, svi kuhaju različito tako da je jako zanimljivo i dinamično, a na kraju sva jela degustiramo i komentiramo, dok recepte sudionici nose kući. Uz svoje sam polaznike za sva pitanja i nedoumice, a sami kuhaju da se uvjere kako mogu i kako je zapravo jednostavno.”
„Uz radionice zdrave hrane, organiziram vrlo tražene radionice ‘Kuhamo s pivom’ na kojima sva jela pripremamo s craft pivom, za blagdane su jako popularne radionice blagdanskih kolača na kojima je posebno veselo, vrlo su česte tematske kao što će biti u veljači radionica izrade krafni, a u studenom prošle godine sam pokrenula ‘Akademiju zdravih obroka’ na kojoj u 4 dolaska obrađujemo sve vrste obroka: doručak, ručak, večeru i deserte. Dolazi nam i nutricionistica od koje puno naučimo i možemo se savjetovati.”
Na radionice dolaze sve dobne skupine, a Marinina želja bila je svima promijeniti uvjerenje o zdravijoj prehrani, da nije neukusna, skupa niti teška za pripremiti, što je i uspjela prema sjajnim povratnim informacijama koje stalno dobiva. „Sve sam sigurnija da su naše radionice svojevrsna terapija, svi su u trenutku, druže se, nisu na društvenim mrežama, upoznaju se i zbližavaju. Hrana doista spaja ljude! A čak mi se i djeca javljaju kako više ne kupuju nutellu u dućanu već sami rade kod kuće, da im je heljda odlična u kombinacijama koje su naučili na radionicama, a većina njih su postali pravi majstori za burgere, peku sami peciva od bademovog brašna i rade pljeskavice od puretine”, zadovoljno ističe Marina koja u ponudi ima i poklon bonove za radionice koji su vrlo traženi i često do zadnjeg trenutka budu iznenađenje.
NEIZBJEŽNO PITANJE ZA KRAJ: A ŠTO KUHATI SUTRA?
Za kraj smo je pitali ima li možda neki brzi recept za preporučiti, a da je ukusan i zdrav. „Ovo mi je možda i najteže pitanje danas jer imam ih bezbroj. Sutra za doručak pripremite domaću granolu koja je gotova za 30 minuta (recept je ovdje), ili osvježavajuću zobenu kašu koja može stajati u hladnjaku do 3 dana. Za ručak kremasto varivo s bućom i lećom, a za večeru okruglice od tune i avokada uz omiljenu salatu.
Marinu možete pronaći na web stranici Priče jedne kuhače te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.