Najbolje i najmaštovitije germknedle u Zagrebu pripremaju se u Gajevoj! Otkrili smo nove, inovativne kombinacije i saznali kako nastaju

Foto: Krešimir Čižmek

Ovih je dana Zagreb posebno bajkovit, ali i užurban. Najljepše doba godine je počelo, svjetlost lampica prati svaki naš korak, grad miriše na cimet i kuhano vino. Žamor, vreva i smijeh nas okružuju sa svih strana, a neodoljivom zvuku zvončića i blagdanskom ugođaju nemoguće je odoljeti. Široki osmjeh, unatoč užurbanosti, zamamni mirisi i ugodna glazba upravo je ono što će vas dočekati na jednoj od najslađih adventskih kućica u gradu. Na samom vrhu Gajeve, nekoliko koraka od Trga bana Jelačića, pronašli smo pravo carstvo germknedli, a svaka nastaje i poslužuje se u pratnji najšireg, iskrenog osmijeha. I ove smo godine najbolje germknedle u Zagrebu pojeli u kućici Germica, koja nas je oduševila hrpom novih okusa među kojima je teško odabrati samo jedan.

PISTACCHIO PREMIUM PRAVA JE ODA OMILJENOM JEZGRASTOM PLODU

Slatka kućica u kojoj nastaje „stvarno dobra klopa“, Germica, prošle je godine bila jedno od najugodnijih iznenađenja Adventa u Zagreba. Za njihove germknedle, ali i slasne kobasice, kuhano vino i mirisne tople koktele, čekalo se u redovima. Ove godine, uvjerili smo se, ne namjeravaju živjeti na staroj slavi. Ponovo su u ponudi svi lanjski hitovi, poput Snickers germice s kikirikijem ili Mozart germice s nutelom i hrskavim posipom od lješnjaka i pistacija.

Ali odmah smo na šarenoj ploči s čak 17 germica otkrili i neke nove favorite. Pistacchio Premium prava je oda tom jezgrastom plodu. U njemu koriste dvije vrhunske kreme od pistacija i obilje sjeckane zelene poslastice. Svaki zalogaj donosi novo iznenađenje, a uistinu obilna porcija zadovoljit će i one s najvećim apetitom.

ROMANTIČNA GERMKNEDLA SAVRŠENA JE ZA DIJELJENJE

Kombinacija naranče i čokolade klasik je s kojim je teško pogriješiti. Zato je omiljeni keks Jaffa ove sezone postao slasna germica u kojoj se ta dva okusa na najbolji mogući način nadopunjavaju s mekih tijestom i mirisnim umakom. I njihova božićna germica, nazvana jednostavno Christmas, odjenula je novo ruho i sad je punjena pekmezom od šljiva i posipana prepoznatljivim gingerbread začinima.

Hit među zaljubljenima mogla bi biti germica Romantična. Kod nje je teško reći jel više oduševljava izgled ili okus. Umak od vanilije i badema, hrskavi crumble od limuna i jestive latice različka savršena su kombinacija u kojoj se spajaju nježnost kreme, hrskavost limuna, slatkoća pekmeza… Savršena je za dijeljenje s dragom osobom, kako zbog imena, tako i zbog nevjerojatnog okusa koji ćete pamtiti.

IZA GERMICE STOJE DIANA I MARIJA, KOJE SVAKOJ GERMICI DAJU SVOJ OSOBNI POTPIS

Iza Germice stoje dvije mlade prijateljice, Diana Džapo i Marija Posarić, koje su tradicionalnoj austrijskoj slastici prošle godine dale svoj inovativni, maštoviti potpis i oduševile posjetitelje. Iako austrijskog podrijetla, njihove su germice od sto posto hrvatskog tijesta, koje ručno radi mala zagorska slastičarna Slastice “Tri užitka”, i sto posto hrvatska ideja. Zanimalo nas je kako nastaju kombinacije, koje su nevjerojatno ukusne i jako, jako maštovite.

Apple Pie, primjerice, dobro je poznata kombinacija jabuke, cimeta, umaka od vanilije i mekog tijesta, ali u njihovoj verziji postaje rapsodija s potpuno novim teksturama. Omiljeni čupavac od kokosa u viziji Marije i Diane postaje meka germica u kojoj se kokos ljubi s gustim nugat umakom. Diana nam govori kako razmjenjuju ideje uoči sezone, sjete se nekog dragog im kolača ili deserta pa smišljaju kako ga pretvoriti u germknedlu. Imaju valjda sreće, smiju se, što imaju jako malo neuspjelih pokušaja. Većinu ideja uspješno pretvaraju u stvarnost, odnosno u slasne germice u kojima će ovog adventa uživati Zagrepčani i njihovi gosti.

VELIK IZBOR KOBASICA OD PROIZVOĐAČA IZ OKOLICE ZAGREBA, NOVI HIT JE GICA PRASICA XXL

U Germici će zadovoljni biti i oni koji više vole slano od slatkog. U ponudi su kobasice domaćeg brenda Grof Lovski iz Čazme i one iz mesnice Vugrinec iz Zaprešića, koje poslužuju s kiselim kupusom, cheddar sirom ili hrskavim prženim lukom. Uz klasične, blaže ili ljuće okuse, tu je i jedna prava „divlja“, od jelena i divlje svinje, a ove se godine mogu probati i bavarske bijele kobase.

Hit među gladnima sigurno će biti nova „Gica Prasica XXL“ grofa Lovskog. Nju poslužuju narezanu na kolutiće, s umakom od senfa i hrena, kiselim zeljem, prženim lukom i cheddar sirom, te jasno mekim pecivom. Bilo da se odlučite za nešto slano ili slatko, ne možete pogriješiti. Ugrijte se njihovim izvrsnim kuhanim vinom i maštovitim toplim koktelima koji mirišu na zimu i blagdane. 

GERMICA JE DOBILA I SESTRICU, UDALJENU TEK NEKOLIKO METARA

Nekoliko koraka od Germice, niže u Gajevoj, ove je godine otvorena i Sestrica by Germica, dodatna kućica ovih maštovitih kreativki. Tamo je izbor nešto manji, ali okusi su svi poznati i provjereni. Germica je aktivna i na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, gdje možete pratiti sve novosti, upoznati njihovu ponudu i odabrati svoju sljedeći slatku avanturu. Germica je adventska kućica koju ćete sigurno posjetiti više od jednom. Bilo da želite ukusnu kobasu, izdašan desert ili toplo piće, Diana i Marija čekaju vas s osmijehom svaki dan, uključujući i blagdane, sve do 7. siječnja.

Pročitajte još