Kuglica najskupljeg sladoleda na svijetu košta više od 6300 eura, a sastojci ne zvuče baš privlačno

Najskuplji sladoled na svijetu (Foto: Cellato)
piše Putni Kofer

Sladoled je mnogima omiljeni desert, a s dolaskom toplijeg vremena sve češće zavirujemo u škrinje u trgovinama ili odabiremo svoju kuglicu u šarenom izlogu slastičarnica. Smrznuto, zaslađeno mlijeko navodno su prvi jeli još pripadnici dinastije Tang početkom novog vijeka, a Europom se ovaj osvježavajući desert proširio u 16. i 17. stoljeću. Novi okusi, teksture i kombinacije neprestano se smišljaju, a neki u tome odlaze u prave krajnosti. Nedavno je tako u Guinnessovu knjigu rekorda upisan najskuplji sladoled na svijetu, za čiju kuglicu treba izdvojiti vrtoglavih 6360 eura!

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

RABLJENI AUTOMOBIL, LJETOVANJE ZA CIJELU OBITELJ ILI KUGLICA SLADOLEDA?

Sladoled je proizveden u Japanu, a proizvođač Cellato namjerno je, u lovu na rekord, u njega dodao niz rijetkih i skupih sastojaka kako bi mu povisio cijenu. Za cijenu kuglice, koja u Japanu iznosi nevjerojatnih 873,400 jena, moguće je kupiti rabljeni auto ili povesti cijelu obitelj na dugi odmor. No reklama je reklama, pa su ga neki su ga već probali i pišu hvalospjeve.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 1%CLUBㅣ일프로클럽 (@1club.kr)

KUŠAČI TVRDE DA IMA ROBUSNI MIRIS TARTUFA I KOMPLEKSNI OKUS PARMEZANA

Koliko su oni utemeljeni ne znaju ni predstavnici Guinnessove knjige rekorda u koju je upisan. Osoblje Cellata tvrdi da je bogat okusom i teksturom. “Rekli su da robusni miris bijelog tartufa ispunjava usta i nos, praćen kompleksnim i voćnim okusima Parmigiano Reggiano. Talog od sakea završava doživljaj veličanstvenog okusa,” opisuje njihove dojmove GWR.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

NAJSKUPLJI SASTOJAK JE BIJELI TARTUF IZ ALBE

Razlog ogromnoj cijeni su jako skupi sastojci, među kojima je rekorder rijetki bijeli tartuf iz talijanske pokrajine Alba koji se prodaje za 14.000 eura po kilogramu. Ostali neobični sastojci uključuju i Parmigiano Reggiano i talog sakea.  Cellatov cilj je bilo napraviti najskuplji sladoled i ući u Guinnessovu knjigu rekorda, no želja im je bila i spojiti europske i japanske sastojke u jedan sladoled. Da bi to postigli, Cellato je doveo Tadayoshija Yamadu, glavnog kuhara u RiVi, restoranu u Osaki poznatom po svojoj maštovitoj fuzijskoj kuhinji.

NOVE VRSTE SLADOLEDA UKLJUČIVAT ĆE OKUSE KAVIJARA I ŠAMPANJCA

Nakon osvajanja titule, predstavnik Cellata je izjavio da im je trebalo više od godinu i pol dana da dobiju okus s kojim su zadovoljni. “Uz puno pokušaja i pogrešaka došli smo do pravog okusa i napravili najskuplji sladoled na svijetu. Zbog ulaska u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda sav trud se isplatio,” izjavili su. Nakon ovog uspjeha, nastavljaju s eksperimentiranjem. Uskoro planiraju izbaciti sladoled s drugim okusima, ponovo od najfinijih skupih sastojaka, kao što su kavijar i šampanjac.

PODIJELI ČLANAK