Kraljica uskrsnog stola: provjereni recept za najbolju mirisnu pincu koja će i drugi dan ostati savršeno mekana i fina

Bez stresa do savršene pince! Sanjin iskušani recept vodi vas korak po korak do mekane i mirisne blagdanske slastice

Tradicionalna uskrsna pinca na drvenom stalku, uz šalicu kave i proljetno cvijeće – domaći blagdanski kruh s jajima i bademima, savršen za uskrsni doručak.
Foto: Sanja Mijac/Domaćica

Što je, osim šunke i jaja, nezaobilazan dio svakog uskrsnog stola? Naravno, pinca ili slatki kruh, tradicionalni kolač koji se za najvažniji kršćanski blagdan prigodno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri. Nas je potraga za provjerenim receptom za mirisnu pincu, koja će čak i drugi dan ostati mekana i fina, dovela do genijalne Sanje Mijac, autorice popularnog gastro bloga Domaćica, koji od 2013. godine prate deseci tisuća ljudi, ali i istoimene kuharice, u kojoj ćete pronaći više od 115 recepata za slasna jela koja će vas oduševiti i pretvoriti u istinske zaljubljenike u kuhanje.

ZA HVALJENU DOMAĆICU SANJU KUHANJE PREDSTAVLJA KREATIVNOST I ZAIGRANOST

”Naša domaća tradicionalna kuhinja jedna mi je od najdražih – kukuruzna proja, pogače, štrudle, poderane gaće, žličnjaci, razna variva… To su jela koja nikad ne odbijam! Kuhanjem sam vratila svoju kreativnost i zaigranost i u njemu uistinu uživam”, kaže Virovitičanka Sanja. U nastavku vam donosimo detaljne korake za pripremu savršene pince po njezinom prokušanom i hvaljenom receptu!

Iskoristite ove blagdanske dane za druženje s obitelji i dragim prijateljima, a ima li boljeg načina za to od zajedničkog kuhanja? Stoga pregače u ruke, pokažite svoju maštovitu stranu i pritom se dobro zabavite! A za pripremu Sanjine pince trebat će vam sljedeće:

SASTOJCI

  • 200 ml mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 550 g glatkog brašna
  • 50 ml ulja
  • 3 žumanjka
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 2–3 prstohvata soli
  • po želji korica 1 limuna
  • po želji korica 1 naranče
  • 1 žlica ruma ili rakije
  • 1 veća sitno naribana jabuka
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • po želji listići badema

POSTUPAK PRIPREME

  • U posudu za miješanje ili posudu od miksera dodajte sve sastojke (osim jaja za premazivanje i badema).
  • Zamijesite tijesto ručno ili mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.
  • Jabuku naribajte u posudu sitnim ribežom bez prethodnog cijeđenja soka.
  • Tijesto za pincu treba ostati malo mekše. Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali, premjestite ga u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati (otprilike 3 sata).
  • Kad se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.
  • Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
  • Jaje izmutite vilicom i premažite pince.
  • Po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X.
  • Po želji pospite listiće badema po pincama.
  • Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.
  • U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 °C.
  • Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.
  • Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam ne bi izgorjele.

Pročitajte još