Hrana i piće

Imamo sedam odličnih ideja za fina povrtna variva! Zdrav i ukusan ručak na žlicu može biti stvarno povoljan i jednostavan za pripremu

Nakon blagdana, i već tradicionalnog pretjerivanja u hrani i piću, mnogima odgovara lakša hrana. Bilo da su to jela bez mesa ili praktična variva koja se kuhaju u jednom loncu, svima dobro dođe ukusni, kod kuće pripremljeni obrok. Proljeće je vrijeme kad su tržnice pune svježeg povrća, pa ako ih želite iskoristiti u jelima na žlicu, inspirirajte se našim prijedlozima. Naše ideje za variva uključuju bezvremenske klasike poput graha i kelja, a praktički svako uz sitnu izmjenu može postati i vegetarijanski obrok.

KAO IZ BAJKETop 5 najfotogeničnijih sela u Europi koja izgledaju kao s razglednice: jedno od njih nalazi se u blizini Hrvatske
Nastavi čitati

KELJ VARIVO JEFTIN JE I UKUSAN KLASIK

Pojmovi “mamina kuhinja”, “jela koja su spremale naše bake” i “stari recepti” danas su nešto što budi nostalgiju, ima pozitivan predznak, čega se rado sjećamo. Jedno od jela koje je mnogima najmanje jednom tjedno bilo na jelovniku je kelj varivo. Kad se radi o jelima na žlicu, kelj varivo jedno je od najpopularnijih na ovim prostorima. Riječ je o povoljnom jelu, za koje sastojci čak ni sada, nakon brojnih poskupljenja, nisu veliki trošak. Jedemo ga tijekom cijele godine, ali posebno je popularan zimi.

PROČITAJ VIŠE Recept za varivo od kelja pronađite ovdje.

Selo Hercegkút
atrakcija u susjedstvuOve neobične "hobit kućice" zapravo su stoljetni vinski podrumi isklesani u stijeni! Zaštitio ih je i UNESCO, a neki su duboki i po 40 metara
Nastavi čitati

VARIVO OD MAHUNA MNOGIMA JE OMILJENO

Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. Kod nas se obično koriste zelene i žute mahune, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Pripremamo ih, osim na varivo, kao salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine. U ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije.

PROČITAJ VIŠE Recept za varivo od mahuna je na ovom linku.

GRAH VARIVO MNOGIMA JE REDOVITO NA JELOVNIKU

Grah varivo jedno je od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta. Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno. Nimalo nevažno za ovo inflacijsko vrijeme, jelo je zapravo dosta jeftino napraviti. Najveći su trošak suho meso ili kobasice koje većina dodaje, ali nisu obavezni.

PROČITAJ VIŠE Kako napraviti savršeno grah varivo saznajte ovdje.

PORILUK VARIVO RIZNICA JE ZDRAVLJA

Jedno od jela koja su iznimno zdrava, ukusna i jednostavna za pripremu je varivo od poriluka. Ovo povrće spada u namirnice koje ljudi ili vole ili ne mogu podnijeti, ali dajte mu šansu. Dobro pripremljeno, možda ubrzo postane vaš omiljeni brzi i zdravi ručak!

PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti varivo od poriluka doznajte ovdje.

VARIVO OD SLANUTKA PRAVA JE “SUPERHRANA”

Fino i aromatično varivo od slanutka ukusan je i zdrav ručak na žlicu, a priprema vam neće oduzeti puno vremena. Zasitno JE, ukusno i zaista se jednostavno priprema! U ovom receptu možete koristiti suhi slanutak ili onaj iz konzerve. Ako kupujete suhi slanutak, vodite računa o tome da ga prije pripreme treba namakati barem 12 sati, pa potom skuhati. To možete izbjeći ako se odlučite za pripremu jela sa slanutkom iz konzerve.

PROČITAJ VIŠE Recept za varivo od slanutka potražite ovdje.

GRAŠAK VARIVO VOLE I ODRASLI I DJECA

Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi, jer je ukusno, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim, a osim toga, variva su odlična opcija za pripremu unaprijed, pa ih možete spremiti za kasnije ili ponijeti na posao.

PROČITAJ VIŠE Recept za grašak varivo potražite ovdje.

GUSTA ZAGORSKA JUHA ZAPRAVO JE SAMOSTALAN OBROK

Tople i krepke juhe savršen su uvod u svaki ručak, a mogu funkcionirati i kao zaseban obrok. Jedna od onih nakon kojih vam neće trebati glavno jelo i prilog jer funkcionira kao gusto varivo je i slavna zagorska juha. Kako što joj ime i govori, potječe iz prekrasnog, zelenog Zagorja gdje se priprema od davnina. U glavnoj ulozi su gljive, slanina i krumpir, no svaka kuća ima svoju verziju i pokoji „tajni“ sastojak.

PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti zagorsku juhu saznajte ovdje.

Aktualno

Pročitajte još