Hrana i piće

Pohane palačinke hrskavi su i slasni ručak kojem nitko ne može odoljeti, evo kako ih pripremiti

Zasitne su, jednostavne za napraviti, raznolike u pogledu okusa… Svatko od nas ima svoj recept za palačinke koji redovito „pali”, a zapravo je fascinantno kako se jedno naizgled jednostavno jelo može pripremiti na milijun različitih načina. Zahvaljujući relativno blagom okusu, palačinke se dobro slažu s mnoštvom različitih nadjeva, kako slatkih tako i slanih. Lako ih je prilagoditi kao opciju za doručak, ručak, večeru ili desert. No kako vam zvuči kombinacija sa šunkom, sirom, pancetom i kobasicama? Domaća blogerica Marina Obradović, poznatija na društvenim mrežama pod imenom Priče jedne kuhače, otkrila nam je savršen recept za pohane palačinke koje provjereno nestaju s tanjura u tren oka!

POHANE PALAČINKE PRAVA SU HRSKAVA SENZACIJA

Hrskava izvana, ali izvanredno mekana iznutra, ova slana kombinacija omiljenog jela zamijenit će uobičajeni sendvič sa šunkom i sirom bilo koji dan u tjednu. Postupak je vrlo jednostavan! Za ove pohane palačinke potrebno je malo više vremena nego za vaše prosječno jelo… Ali vrijedi baš svake minute koju provedete pripremajući ih!

SASTOJCI ZA 12 PALAČINKI

  • 2 jaja
  • 250 gr glatkog brašna
  • 250 gr oštrog brašna
  • 3,5 dcl mlijeka
  • 1 dcl mineralne vode
  • Prstohvat soli

NADJEV

  • 400 gr ribane ili tanko narezane šunke
  • 400 gr ribanog sira Mozzarella
  • 1 sirni namaz
  • 100 gr sitno narezane pancete
  • Roštilj kobasice po želji

SMJESA ZA POHANJE

  • 2 jaja + 1 dcl mlijeka
  • 100 gr oštrog brašna
  • 300 gr krušnih mrvica

POSTUPAK PRIPREME

  • Pripremite smjesu za palačinke tako da prvo umutite jaja, dodate brašno, sol, mlijeko i mineralnu vodu. Dobro promiješajte da ne ostanu grudice.
  • Tavu za palačinke (po mogućnosti onu s neprianjajućom podlogom) ugrijte na jakoj vatri, premažite kistom umočenim u ulje, malo smanjite vatru i grabilicom za juhu dodajte smjesu na tavu te je odmah rasporedite po cijeloj tavi.
  • Palačinku sa svake strane pecite dok ne dobije lijepu boju i počne se odvajati od tave.
  • Kada ispečete sve palačinke, počnite ih puniti tako da svaku po sredini (po širini, 1 cm od ruba sa svake strane) premažete sirnim namazom, zatim dodate šunku, sir i pancetu.
  • Ako ih punite kobasicama, po sredini svake palačinke stavite sir, a zatim po dvije kobasice. Ako kobasice budu preduge, skratite ih tako da odrežete krajeve.
  • Motajte ih tako da lijevu i desnu stranu savijete 1 cm prema unutra, a zatim rolate od sebe do kraja palačinke pazeći na rubove da ostanu savijeni prema unutra kako sir kod pečenja ne bi iscurio. 
  • Punjene palačinke prvo umočite sa svih strana u brašno, zatim u smjesu jaja i mlijeka koju ste malo posolili, a na kraju u prezle. Sa svake palačinke lagano stresite višak prezli.
  • Pecite u dubokom ulju dok ne porumene s obje strane (neka ulje u tavi bude barem do polovice visine palačinke).
  • Poslužite uz salatu ili umak prema želji.

DODATNI SAVJET

Palačinke možete ispeći dan ranije i to odmah veću količinu kako biste imali za ovu slanu, a kasnije i slatku verziju za desert. Kako biste drugi dan imali svježe pohane palačinke, panirane palačinke ostavite u hladnjaku, a sutradan samo ubacite u vruće ulje.

MALO MJESTO VELIKE BAŠTINENajmanji grad u Sloveniji nalazi se na umjetnom riječnom otoku, u njega se ulazi preko mosta, a okružen je bujnim šumama i plodnim poljima
Nastavi čitati

Panirane palačinke možete i zamrznuti, svaku zasebno prije spremanja u zajedničku vrećicu kako se ne bi zalijepile. Zamrznute palačinke kada poželite ubacite u vruće ulje.

Aktualno

Pročitajte još