Kremasta, mirisna i puna okusa: evo kako napraviti savršenu juhu od bundeve

Kremasta juha od bundeve pravi je klasik za dane kada nam treba nešto toplo i fino! Jednostavna je za pripremu, a bogata okusom koji prija u svakoj žlici.

Juha od bundeve u dekorativnoj zdjeli, poslužena s bučinim i sezamovim sjemenkama te svježim peršinom, uz krišku kruha sa strane
Foto: Unsplash

Zadnji dani ljeta i početak jeseni u znaku su jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, sezonske, povoljne i svestrane. Jedemo ih u salatama, uz pečenje, u slasticama, no najpopularnije je jelo možda ipak krepka i mirisna gusta juha. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih. U nastavku saznajte najbolji recept za juhu od bundeve koji ćete probati!

JUHA OD BUNDEVE: IAKO SU SVE IZVRSNE, ZA OVAJ RECEPT ODABERITE BUTTERNUT ILI HOKAIDO

Na tržnicama ćete pronaći različite vrste bundeve i niti s jednom nećete pogriješiti, no za ovo jelo najbolje paše butternut tikva, tanke, svijetle kore i kruškastog oblika, ili hokaido bundeva, okruglastog oblika i malo deblje, narančasto-crvene kore.

OVO JE POVRĆE PUNO VITAMINA, MINERALA I VLAKANA, A IMA MALO KALORIJA

U ovom jelu uživajte bez grižnje savjesti jer su bundeve bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, a na sto grama ima tek nešto više od 25 kalorija. Čar ovog recepta je i što ga se ne morate strogo držati, možete dodati začine po želji, ubaciti još koju vrstu povrća, te se poigrati sa serviranjem. Svakako sugeriramo da koristite mesni ili povrtni temeljac, iako će jelo ispasti odlično i s vodom. Okus će biti neusporedivo bolji, a sam temeljac ima blagotvoran učinak na crijeva, kosti i cijeli organizam.

SASTOJCI

  • 1 veća ili 2 manje butternut tikve
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 krumpir
  • 2 velike žlice maslinovog ulja
  • 1 l povrtnog ili mesnog temeljca (ili vode)
  • Sol, papar
  • Za serviranje: bučino ulje, bučine sjemenke, kiselo vrhnje

POSTUPAK PRIPREME

  • Tikvu prerežite na pola, ogulite koru, izvadite sjemenke i narežite na kockice.
  • Ogulite i narežite krumpir, a po želji dodajte još povrća poput mrkve, celera ili korabe.
  • Luk nasjeckajte i dinstajte na maslinovom ulju pet minuta, zatim dodajte usitnjeni češnjak.
  • Dodajte povrće i dinstajte ga još desetak minuta na laganoj vatri.
  • Zalijte s temeljcem, začinite solju, paprom i po želji svježim ili suhim začinima (peršin, vlasac, čili).
  • Kuhajte oko pola sata dok povrće ne omekša.
  • Usitnite juhu štapnim mikserom, provjerite začine i po potrebi dodajte još.
  • Vratite juhu na štednjak i kratko prokuhajte.
  • Servirajte s bučinim uljem, bučinim sjemenkama i kiselim vrhnjem.

Zanima vas kako pripremiti krem juhu od brokule?

U hladna poslijepodneva ništa ne paše bolje od tople juhe, jela na žlicu punog vitamina i minerala, koje je hranjivo i krepko. Krem juha od brokule upravo je takvo jelo, lako se priprema, zasitno je i ukusno, a pritom daje dovoljno energije bez osjećaja težine u želucu.

Pročitajte još