U ribarnice se vratila srdela, kraljica Jadrana, a mi imamo jednostavan recept za pripremu u pećnici

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih riba, srdela, često se naziva i kraljicom Jadrana. Ponekad nezasluženo u sjeni bijele ribe, ova se mala plava riba treba što češće naći na vašem jelovniku. Nakon mjesec dana lovostaja, od zadnjeg dana svibnja sitna riba se ponovo smije loviti, pa se srdela vratila u ribarnice, sjajna, sočna i slasna. Upravo se u ovo doba godine lovi najveća srdela, dok su zimske često sitne, pa ne propustite uživati u njima sad kad su najbolje. U nastavku donosimo recept za srdele iz pećnice, koji je toliko jednostavan da ćete ga poželjeti pripremati barem jednom tjedno!

U maloj europskoj državi ljudi žive najduže na svijetu: svaki treći stanovnik je milijunaš, klima je idealna, a sigurnost na najvišem nivou

RIZNICA ZDRAVLJA: SRDELA JE BOGATA OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA, VITAMINIMA I MINERALIMA

Srdela je iznimno bogata omega-3 masnim kiselinama, koje imaju brojne koristi za zdravlje srca i krvnih žila. Dobar je izvor proteina koji su ključni za izgradnju i obnovu tkiva u tijelu, a sadrži i važne vitamine i minerale, uključujući vitamin B12, vitamin D, selen i jod. Srdela je manje izložena kontaminantima poput žive i teških metala u usporedbi s većim ribljim vrstama koje se nalaze na vrhu prehrambenog lanca. To znači da je vjerojatnost izlaganja štetnim tvarima prilikom konzumiranja srdela manja.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SRDELA I SARDINA?

Dakako, kako bi izvukli sve nutritivne vrijednosti iz srdele najbolje je konzumirati one svježe ili brzo zamrznute, te ih ne pripremati prženjem u puno ulja kako bi smanjili unos nezdravih masnoća. Često nastaje zabuna oko razlika između sardine i srdele. To su dvije različite vrste riba koje pripadaju istoj porodici Clupeidae.

Srdela (Sardina pilchardus) je vrsta ribe koja se najčešće nalazi u Sredozemnom moru, dok se sardina (Sardinops sagax, Sardinops melanostictus) odnosi na vrste riba koje se nalaze u drugim dijelovima svijeta, poput Tihog oceana i Atlantika. Srdela je obično nešto veća od sardine, a postoji i nekoliko sitnih razlika u obliku tijela i izgledu peraja.

RECEPT ZA SRDELE IZ PEĆNICE

Srdele možete pripremati na roštilju, pržene u dubokom ulju, no najelegantnije ih je ispeći u pećnici. To je ujedno način kojim će kuhinja ostati čišća, a i mirisa ćete se lakše riješiti u odnosu na prženje. Što je najbolje, recept za srdele iz pećnice ne može biti jednostavniji! Ovo su potrebni sastojci:

  • 500 g svježih srdela
  • Maslinovo ulje
  • 1 limun
  • Sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

Ako niste kupili već očišćene srdele, prvo ih pripremite tako da ih očistite od krljušti, odstranite utrobu i operete pod hladnom vodom. Osušite ih kuhinjskim ubrusom. U jednoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna i svježe mljeveni papar. Ako želite, možete dodati još neke mirisne začine koje volite. Dobro promiješajte i dodajte srdele u marinadu, pazeći da se svaka riba dobro obloži njome. Ostavite ih da se mariniraju, a vi upalite pećnicu da se ugrije na 200 stupnjeva.

Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i postavite ribice jednu do druge, ostavljajući između svake malo prostora. Pecite 15-ak minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Poslužite ih tople uz krumpir salatu, blitvu ili drugi prilog po želji.

PODIJELI ČLANAK