
Kvizovi
U receptima se često spominje temeljac. I mi ga koristimo u receptima za rižota, variva, umake, krem juhe… Možda ste se zapitali što je to temeljac i kako ga nabaviti. Srećom, radi se o nečemu za što vam ne treba puno novca i što možete pripremiti i kod kuće. Recept za temeljac je jednostavan, kuhanje dugo traje, ali uvijek se priprema veća količina koja se potom sprema u zamrzivač u malim porcijama i vadi po potrebi. Evo kako pripremiti temeljac koji će svakom jelu dati novu dimenziju i puno bolji okus.
Temeljac je koncentrat okusa, laički rečeno, vrlo jaka juha. Cilj je postići da sve namirnice puste najbolje od svog okusa u lonac. U pravilu se radi bez soli kako bi okusi povrća i ribe ili mesa bili što intenzivniji. Temeljac može biti povrtni, mesni ili riblji. Mesni je najsloženiji i najdulje se kuha, pa ćemo prvo objasniti pripremu povrtnog i ribljeg.
Za povrtni temeljac, u lonac stavimo različito povrće, poput onog klasičnog paketića za juhu, a možemo po želji dodati i komad brokule, cvjetače, paprike… Luk je prije kuhanja dobro malo zapeći. Očistite povrće, narežite na manje komade i kuhajte u loncu s toliko vode da prekrije sve sastojke. Nakon što zavrije, smanjite vatru. Povrtni temeljac se ne kuha dugo, dovoljno će biti sat vremena. Procijedite i spremite u manjim posudicama (primjerice, onima za led, čašicama od jogurta…) u zamrzivač, ili odmah upotrijebite. Od kuhanog povrća napravite pire ili krem juhu.
Riblji temeljac radi se od dijelova ribe koji nam ostaju nakon filetiranja: kostiju, glava, kože. Ako želite, možete ga napraviti i od cijele, neke jeftinije ribe. Priprema se isto kao povrtni, samo se nakon pola sata kuhanja povrću dodaje riba. Idealan je za jela s plodovima mora, školjkama, rižota s kozicama ili lignjama…
Mesni temeljac kuha se dugo, jako dugo, kako bi se iz kostiju izvuklo što više okusa i kolagena. U pravilu koristimo što veći lonac jer temeljac nije nešto što se kuha svaki dan, želite napraviti zalihu.
Kvizovi
ZANIMLJIVOSTI O VATIKANU
Hrvati u Vatikanu
Papa drugačijeg kova
IDEJA ZA IZLET
Kvizovi
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa