Rižoto je jelo kojem malo tko može odoljeti, a mi imamo pet fantastičnih recepata za brz i ukusan ručak

Foto: Pexels
piše Putni Kofer

Jelo poput rižota uvijek je pametan odabir za ručak. Pogotovo ako se suočavate s ograničenim vremenom za kuhanje i žudite za jelom koje se brzo priprema, izuzetno je ukusno i da se sastoji od namirnica koje su lako dostupne. Rižoto je zapravo savršen odgovor na ovakve situacije jer omogućuje da iskoristite ono što imate pri ruci. U nastavku donosimo pet odličnih recepata za rižota koja možete pripremiti u baš svakoj prilici.

U ovim prekrasnim i nerazvikanim zemljama ćete biti stvarno dobrodošli: dok se mnogi žale da im je dosta turista, ovdje ih žele što više

RIŽOTO OD BUNDEVE ZA POTPUNO UŽIVANJE U OKUSIMA JESENI

Ako razmišljate što biste mogli kuhati za ručak, a želite uživati u sezoni bundeva, predlažemo izvrstan rižoto u kojem će sva punoća okusa ove prekrasne namirnice doći do izražaja. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći na policama, iako postoje i mnoge manje poznate vrste. Na tržnicama ćete pronaći različite vrste bundeve i niti s jednom nećete pogriješiti. No za ovo jelo najbolje paše butternut tikva, tanke, svijetle kore i kruškastog oblika, ili hokaido bundeva, okruglastog oblika i malo deblje, narančasto-crvene kore.

PROČITAJ VIŠERecept za rižoto od bundeve

RIŽOTO S PLODOVIMA MORA OKUS JE LJETA DOSTUPAN CIJELE GODINE

Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se svakodnevno jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima kao što su Badnjak ili Veliki petak. Radi se o vrlo jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, također koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Rižoto je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu. Ne brinite, cijeli postupak traje kratko i vrlo je jednostavan.

Za ovu meku i mirisnu pogaču treba vam tek nekoliko namirnica koje sigurno već imate kod kuće: focaccia je nekad bila skromno jelo, a danas je simbol Italije

PROČITAJ VIŠERecept za rižoto s plodovima mora

PAELLA? MOŽE! PRIPREMITE RIŽOTO NA ŠPANJOLSKI NAČIN

Paella je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela svjetske kuhinje. Radi se o nekoj vrsti rižota koji se priprema na drugačiji način jer uključuje različite kombinacije povrća, mesa i morskih plodova, karakteristično je začinjen šafranom, ali ima i druge začine ovisno o receptu i području u Španjolskoj iz kojeg dolazi. Zapravo postoji onoliko varijacija ovog jela koliko i kuhara, a najbolje od svega je to što se radi o jednom od najzabavnijih jela za pripremiti jer možete koristiti namirnice prema vlastitim željama.

PROČITAJ VIŠE: Recept za paellu

SKRADINSKI RIŽOT PRIPREMA SE U VELIKIM KOLIČINAMA I PO 12 SATI, NO MI IMAMO RECEPT I SAVJETE KAKO GA NAPRAVITI KOD KUĆE

Ne zna se od kad točno ovaj način pripreme rižota potječe, ali prvi zapisi o pripremi stari su više od 150 godina. Riječ je o telećem rižotu, tradicionalnom svečanom obroku koji se diljem Dalmacije priprema za važne prilike poput svadbi. No, skradinski je ipak potpuno drugačiji. Recept se prenosi s koljena na koljeno generacijama i danas se samo u nekolicini skradinskih restorana i konoba može probati onaj pravi, pripremljen baš kao što se to radilo i prije više od stotinu godina. Radi se u ogromnim loncima, od velike količine mesa, luka, temeljca i riže i kuha se osam, devet pa i 12 sati, ovisno o količini.

PROČITAJ VIŠE: Recept za skradinski rižot

RIŽOTO NA UZBEKISTANSKI NAČIN! ZAŠTO NE BISTE PRIPREMILI PILAV?

Polao, plao, pela, pilav, pilov, pallao, pilau, pelau, pulao, palau, pulaav, palaw, palavu, plov, palov, polov, polo, polu… Kad neko jelo ima toliko imena i kad je tradicionalni dio jelovnika u čak 30-ak država svijeta, kad su od njega ‘potekli’ španjolska paella i azijski biryani, mora da je riječ o nečemu stvarno dobrom. I stvarno jest. Pilav je prvenstveno jednostavan (može, naravno, biti i kompliciran ako to želite), svestran (može se spremati kod kuće ili pak za stotine ljudi povodom posebnih prilika) i – najvažnije – vrlo je ukusan. Vrlo je vjerojatno da će se, ako ga probate, ušuljati i u vašu kuhinju.

PROČITAJ VIŠE: Recept za pilav

PODIJELI ČLANAK