
Spoj prirode i luksuza
Hrana i piće
Jelo poput rižota uvijek je pametan odabir za ručak. Pogotovo ako se suočavate s ograničenim vremenom za kuhanje i žudite za jelom koje se brzo priprema, izuzetno je ukusno i da se sastoji od namirnica koje su lako dostupne. Rižoto je zapravo savršen odgovor na ovakve situacije jer omogućuje da iskoristite ono što imate pri ruci. U nastavku donosimo pet odličnih recepata za rižota koja možete pripremiti u baš svakoj prilici.
Ako razmišljate što biste mogli kuhati za ručak, a želite uživati u sezoni bundeva, predlažemo izvrstan rižoto u kojem će sva punoća okusa ove prekrasne namirnice doći do izražaja. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći na policama, iako postoje i mnoge manje poznate vrste. Na tržnicama ćete pronaći različite vrste bundeve i niti s jednom nećete pogriješiti. No za ovo jelo najbolje paše butternut tikva, tanke, svijetle kore i kruškastog oblika, ili hokaido bundeva, okruglastog oblika i malo deblje, narančasto-crvene kore.
PROČITAJ VIŠE: Recept za rižoto od bundeve
Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se svakodnevno jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima kao što su Badnjak ili Veliki petak. Radi se o vrlo jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, također koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Rižoto je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu. Ne brinite, cijeli postupak traje kratko i vrlo je jednostavan.
PROČITAJ VIŠE: Recept za rižoto s plodovima mora
Paella je jedno od najpopularnijih i najpoznatijih jela svjetske kuhinje. Radi se o nekoj vrsti rižota koji se priprema na drugačiji način jer uključuje različite kombinacije povrća, mesa i morskih plodova, karakteristično je začinjen šafranom, ali ima i druge začine ovisno o receptu i području u Španjolskoj iz kojeg dolazi. Zapravo postoji onoliko varijacija ovog jela koliko i kuhara, a najbolje od svega je to što se radi o jednom od najzabavnijih jela za pripremiti jer možete koristiti namirnice prema vlastitim željama.
PROČITAJ VIŠE: Recept za paellu
Ne zna se od kad točno ovaj način pripreme rižota potječe, ali prvi zapisi o pripremi stari su više od 150 godina. Riječ je o telećem rižotu, tradicionalnom svečanom obroku koji se diljem Dalmacije priprema za važne prilike poput svadbi. No, skradinski je ipak potpuno drugačiji. Recept se prenosi s koljena na koljeno generacijama i danas se samo u nekolicini skradinskih restorana i konoba može probati onaj pravi, pripremljen baš kao što se to radilo i prije više od stotinu godina. Radi se u ogromnim loncima, od velike količine mesa, luka, temeljca i riže i kuha se osam, devet pa i 12 sati, ovisno o količini.
PROČITAJ VIŠE: Recept za skradinski rižot
Polao, plao, pela, pilav, pilov, pallao, pilau, pelau, pulao, palau, pulaav, palaw, palavu, plov, palov, polov, polo, polu… Kad neko jelo ima toliko imena i kad je tradicionalni dio jelovnika u čak 30-ak država svijeta, kad su od njega ‘potekli’ španjolska paella i azijski biryani, mora da je riječ o nečemu stvarno dobrom. I stvarno jest. Pilav je prvenstveno jednostavan (može, naravno, biti i kompliciran ako to želite), svestran (može se spremati kod kuće ili pak za stotine ljudi povodom posebnih prilika) i – najvažnije – vrlo je ukusan. Vrlo je vjerojatno da će se, ako ga probate, ušuljati i u vašu kuhinju.
PROČITAJ VIŠE: Recept za pilav
Spoj prirode i luksuza
INSPIRATIVNE GASTRO PRIČE
ŠARMANTNO ŠARENILO
RAJ ZA PSE
POVOLJNO, DOSTUPNO I JAKO FINO
BOGATSTVO OKUSA NA TANJURU
Inspiracija za ručak
naš omiljeni namaz
Zamijesite, ispecite, uživajte
Zdravlje na tanjuru
OKUS ORIJENTA
OD HOBIJA DO BIZNISA