Prošetate li u Zagrebu Varšavskom ulicom u smjeru Cvjetnog trga, pažnju bi vam mogao privući strip na niskim prozorima. Inspektor Papić prozor po prozor, sliku po sliku, sve do ulaza u jedan tipični zagrebački haustor istražuje gdje je najbolja „papica“ u Zagrebu. Na kraju ju pronalazi upravo u ovom prolazu, u novom restoranu Al Papone. Simpatični i duhoviti strip najavljuje “najbolju papicu u Zagrebu”, pa smo svratili u restoran Al Papone kako bi vidjeli iz prve ruke zašto o ovom mjestu posljednjih dana priča cijeli grad i po čemu je ovaj lokal toliko poseban.
OBITELJSKI POSAO I UKLJUČIVANJE MLADIH PROFESIONALACA
Iza cijele priče stoji Tomislav Stiplošek. Poznati ugostitelj, poznavatelj vina i nekadašnji gastro novinar u ovaj je projekt uključio cijelu obitelj i okupio je mladi, ali iskusan i entuzijastičan tim. Restoran vodi njegova unuka Viktorija Akrap, a u kuhinji je glavna Petra Sokač, koja je kuharske vještine brusila u legendarnom zagrebačkom restoranu Stari Puntijar. Upravo su Petra i Tomislav zajedno osmislili većinu jela na meniju. “Sve što radimo je neka autorska priča, nismo išli na klasične okuse kao što su bolonjez ili carbonara, htjeli smo da sve bude malo drukčije i pomaknuto,” ispričao nam je o meniju Stiplošek.
ZAGREBAČKI DORUČAK UKLJUČUJE TELEĆE HRENOVKE, SIR I VRHNJE, ŠPEK…
Interijer je klasičan, nenametljiv. Pažnju plijene samo zanimljive slike na zidovima i table sa zabavnim i inspirativnim izrekama o hrani. U jednom je kutku uređen i dio s knjigama, za sve one koji dođi objedovati sami i požele nešto usput pročitati. Iz cijelog je prostora jasno da su ovdje glavni hrana i okusi. Stoga smo pitali vlasnika da nam kaže nešto o restoranu i tome kako je koncipiran jelovnik. Već na prvi pogled vidimo da su na njemu glavni doručci, kojih je u ponudi zaista puno. “Odlučili smo ići na veliku ponudu doručaka. U centru smo, puno nam dolaze stranci i to se često traži. Osim velikog broja tostova, jela s jajima, žitaricama, najviše smo ponosni na svoj Zagrebački doručak,” kaže Stiplošek.
Zagrebački doručak zamišljen je kao nešto što podsjeća na slavni engleski doručak, ali s lokalnim namirnicama. “Željeli smo da bude pun tanjur, da ima svega, da je zasitno, ali opet ne preteško kao što je to često slučaj s engleskim doručkom u koji ide čak i grah. U njemu su teleća hrenovka, jaje na oko, sir i vrhnje, špek, sve je lijepo i bogato, a nije teško za želudac,” otkriva nam vlasnik.
SVE NAMIRNICE SVAKODNEVNO NABAVLJAJU NA DOLCU
Ono po čemu su specifični je činjenica da se doručak poslužuje cijeli dan. “Ako netko poželi jaja, tost ili muesle u pet popodne, zašto ih ne bi mogao dobiti,” moto je kojeg se drži restoran Al Papone. No, ponuda je ipak puno šira od tradicionalno jutarnjih jela. Na meniju je nekoliko vrsta tjestenina, burgeri, mesna jela… Sve namirnice restoran nabavlja na Dolcu. Imaju svoje dobavljače, kumice koje imaju OPG-ove, svako jutro se ide na tržnicu i nabavljaju namirnice za taj dan.
MAŠTOVITE I UKUSNE TJESTENINE I BURGERI S KONKRETNIM KOMADOM MESA
Zvijezda jelovnika, uz doručak, svakako su tjestenine. Pljukanci s lungićem i brusnicama apsolutni su favorit svakoga tko ih je probao. U jelima koriste dosta gljiva, imaju u ponudi i crne pljukance s kozicama, potom one s piletinom, peršinom i medom, potom kombinacije s više vrsta sira, teletinom… Ljubitelji tjestenina ovdje će zaista doći na svoje.
Mesnih jela zasad nema puno. Ali, u skladu s Tomislavovom idejom, i ona su maštovita i “pomaknuta”. Posebno su ponosni na svoje burgere. Njih rade od konkretnog komada mesa, teškog 200 grama, od kojeg se svatko može najesti. Uz ukusne umake, priloge i brioche pecivo, meso ostaje u prvom planu i do izražaja dolazi njegova sočnost i okus.
JESENSKI MENI SLAVI KESTEN I BUČU, POSEBNA PONUDA ĆE SE MIJENJATI OVISNO O SEZONI
Odmah na početku jelovnika primjećujemo tri sezonska jela, naslovljena „Jesenski meni“. To je ponuda koja će se mijenjati ovisno o godišnjem dobu. Sada je u njoj juha od buče, pureće rolice s kestenom i knedle od griza s punjenjem od kestena i preljevom od čokolade. Prava oda jesenskim okusima. Restoran radi manje od dva mjeseca pa još osluškuju goste i prilagođavat će s vremenom svoju ponudu. Dodat će još doručaka, pokoje mesno jelo, nabaviti i druge vrste tjestenine poput špageta…
Ideja je da dio menija posvete i starim zagrebačkim jelima, poput ajngemahteca, juhe od štruklji, purice s mlincima ili grenadir marša. Primijetili su, naime, da turisti često žele probati autentična lokalna jela, a nemaju puno izbora u gradu, pa će im ispuniti i tu želju. U pripremi je i vinska lista, koja će brojati 50-ak etiketa, od kojih će se većina moći naručiti na čaše.
CIJENE DORUČAKA KREĆU SE OD 3,5 DO 10 EURA
Restoran Al Papone nalazi se na adresi Varšavska 8, u prostoru u kojem su nekad radili PoMeRi i ćevabdžinica Jazz.ba. Oni stariji pamte i da su se baš u tom haustoru pekli nekad najpoznatiji zagrebački hamburgeri u Ham Hamu. Cijene doručaka kreću se od 3,5 do 7 eura za tostove, jela s jajima stoje od 4,5 do 6,5 eura, a obilni zagrebački doručak stoji 10 eura. Tu su i akcijske ponude koje uključuju doručak, kavu i sok od naranče, a koje su još isplativije.
Tjestenine stoje od 12,5 do 17 eura, burgeri od 10 do 13,5 eura, a mesna jela od 13 do 18 eura. Ukusan obrok završite s desertom, a ako preskočite onaj sezonski, knedle s kremom od kestena, odaberite njihove legendarne palačinke s kremom od pistacija.