
PROŠIRENJE PONUDE
Curry Bowl, jedini zagrebački restoran šrilankanske kuhinje, ovih dana slavi 10 rođendan uz nekoliko velikih novosti. Razgovarali smo sa suvlasnikom Brianom
Duž zagrebačke Tkalče uvijek je živo. Vikend je, mimoilazimo se s dotjeranim damama i mladićima u oblaku parfema, sa svih strana zvecka pribor za jelo i šalice kave koje udaraju u keramičke tanjuriće. Kad se radi o ugostiteljskim objektima, u Tkalčićevoj ih zaista ne nedostaje. No jedan se ipak ističe, i upravo on je cilj našeg koračanja prema sredini ove živopisne ulice. Da smo blizu upozorava nas već intenzivni miris nama nepoznatih začina. Stigli smo Curry Bowl, jedan od najbolje ocijenjenih restorana u Zagrebu i jedinom u kojem se mogu probati specijaliteti Šri Lanke.
Curry Bowl je jedini restoran šrilankanske kuhinje u Zagrebu, ali i Hrvatskoj. Ovih dana slavi desetu godišnjicu otvaranja, a u tih se deset godina prometnuo u nezaobilazno mjesto zagrebačke internacionalne kuhinje. Otvorio ga je, s bratom Clementom, Brian Senaratne, koji je i danas direktor i suvlasnik.
Sa sjajem u očima priča o hrani koju poslužuju, pohvalama koje dobivaju i stalnim gostima koji im se vraćaju. Ponosno ističe zasluge baš svakog člana tima, od kuhara koji je s njima već osam godina, do svakog pojedinog konobara. Prvih deset godina restorana njegov je entuzijazam, čini se, samo ojačalo.
A obljetnicu dočekuju s nekoliko novosti i velikih vijesti koje će obradovati njihove vjerne mušterije. Prvi novitet je vidljiv odmah: promijenili su logo i vizualni identitet. Uz to, svoj prostor u Tkalčićevoj 44, u kojem su od prvog dana, nedavno su proširili, dodali su susjedni lokal i dobili prostor za prostraniju kuhinju. „S nekih tridesetak mjesta sada smo kapacitet proširili na oko 70,“ govori nam Brian, koji je posebno zadovoljan mogućnostima koje će imati nova, puno veća kuhinja.
Jedna od većih novosti je da se uskoro otvaraju novi, franšizni Curry bowl restorani u Zagrebu. Prvi će u kolovozu vrata otvoriti onaj na Ljubljanici, preko puta legendarnog kafića Kvart, a krajem godine još jedna lokaciju koju još ne smiju otkriti. Na Ljubljanici je u tijeku uređenje, otkrivaju nam franšizeri Marijan Rohrbacher i Sven Piljek, koji su sigurni da će okusi Šri Lanke, sad već poznati Zagrepčanima, zaživjeti i u kvartovskom izdanju.
Priča o dvojici braće sa Šri Lanke, koji su se na putovanju Europom zaljubili u Zagreb i odlučili ovdje pokrenuti posao, bila je zanimljiva i kad je restoran tek otvoren, ali deset godina kasnije priča je još bolja. Jer su uspjeli, jer restoran živi i gotovo da nema stanovnika Zagreba koji ga nije barem jednom posjetio. Posebno su ponosni na činjenicu da imaju izvrsne recenzije na TripAdvisoru i Googleu, koje se broje u tisućama, što znači da je njihova kvaliteta postojana i prepoznatljiva.
Impresivnih 2067 recenzija na TripAdvisoru rezultiralo je prosječnom ocjenom 4,7, a na Googleu ih je već ocijenilo nevjerojatnih 4.334 ljudi, pri čemu je prosječna ocjena 4,6. Na tako velik broj recenzija, znaju dobro svi u ugostiteljstvu, ovakav je prosjek izvanredan.
Jelovnik nije velik, govori nam Brian Senaratne, i tako će ostati. Imaju jela po kojima su prepoznatljivi i zbog kojih se ljudi vraćaju, a apsolutna zvijezda menija je Kotthu. Kotthu je ulično jelo sa Šri Lanke s mješavinom začina, jaja, tortilje roti koju sami spremaju, a može biti s povrćem, piletinom, junetinom, lignjama ili svinjetinom. Postoji i opcija da se naruči verzija bez ugljikohidrata. Ovaj specijalitet kuće stoji od 9,50 do 13 eura, ovisno o dodacima.
U ponudi su još i jela s curryjem, šrilankanski stir fry, nekoliko juha, predjela i deserata. A za piće? Pa naravno, Lion, pivo sa Sri Lanke koje ovdje dolazi u pozamašnoj boci od 6,25 decilitra. Oni koji nisu za pivo, mogu birati između više vrsta sokova, vina, žestokih pića i koktela.
Kakav je plan za narednih deset godina Curry Bowla, pitamo Briana čiji je entuzijazam zarazan. Osim širenja na nove lokacije putem franšizera, kaže da ne misli puno toga mijenjati. „Jelovnik ostaje ove veličine, dodavat ćemo povremeno neka jela, ali ostajemo vjerni okusima Šri Lanke. Brinemo za sve svoje radnike i možemo ponosno reći da ostaju zaista dugo s nama. Voljeli bi svoju viziju širiti dalje putem franšiza, a ovdje u Tkalčićevoj nastaviti opravdavati izvrsne recenzije koje imamo,“ rekao je Brian.
PROŠIRENJE PONUDE
SVI NA SLJEME!
Kvizovi
samo da je povoljno!
CRNI KRALJEVIĆ ŠOLTE
Arehološka senzacija
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje